Lehçediz Kullanıcılarımızın Erişimine Açılmıştır.

LEHDİZ Projesi, Türk Edebiyatının tüm tarihsel ve çağdaş metinleri; Türk Dünyası Edebiyatlarının önemli metinleri üzerinde veriler sunan kapsamlı bir veri tabanıdır. İçerisinde yer alan tüm metinlerin her bir
kelimesi ayrı ayrı anlamlandırılmış ve gruplandırılmıştır. Artık kalın sözlükleri taşımadan; bilimsel araştırmalar için binlerce sayfa çevirmeden saniyeler araştırmalar sonuçlandırılmaktadır. Sadece internet erişimi olan bir cihaz ile bilimsel bir kitap veya makale için binlerce veri elde edilebilmektedir. Tarih ,Türk Dili ve Edebiyatı, Türkçe, Çağdaş Türk Lehçeleri, Kütüphanecilik vb. bölümler ve metinler üzerinde araştırma ihtiyacı olan tüm bölümler için ideal ve TEK kaynaktır. LEHDİZ Projesi araştırmacılar için önemli bir durak olmuştur. Proje üzerinden ülkemizin birçok üniversitesinden Yüksek Lisans, Doktora tezi yapılmış; bildiriler sunulmuş; makaleler hazırlanmıştır.

TEBDİZ, Öncelikli olarak Eski Türk Edebiyatı metinleri üzerine yoğunlaşmış olup sonraki süreçte tarihî metinlere, Halk Edebiyatı ürünlerine, Cumhuriyet Edebiyatı ürünlerine ve son olarak da Türkî Cumhuriyetlerin önemli eserlerine ulaşıp bünyesine katmıştır. Edebî ve Tarihî niteliği bulunan ve bilimsel araştırma yapılabilecek nitelik taşıyan 1300’den fazla eser, proje kapsamında işlenmiş olup bilimsel araştırma yapmaya uygun hâle getirilmiştir.

Yukarıda belirtildiği üzere LEHDİZ Projesi kapsamında 1300’den fazla eser bulunmaktadır.
Her geçen gün bu eserlere yenileri eklenmektedir. Aşağıda bu eserlere ait veriler detaylı bir
şekilde gösterilmiştir. Verilerin üstüne yeni eserler eklenip işlendikte yeni veriler
eklenmektedir.
LEHDİZ Proje kapsamında 1100’den fazla araştırmacı rol almıştır.
Madde Başı Sayısı         1.500.000+
Toplam Ayet Sayısı       500.000+
Toplam Hadis Sayısı    450.000+
Atasözü Sayısı               250.000+
Deyim Sayısı                 250.000+
Kelam-ı Kibar Sayısı   100.000+
Farklı Kelime Sayısı    10.000.000+
Toplam Kelime Sayısı 40.000.00

Erişim adresi için tıklayınız.