Sıkça Sorulan Sorular

*Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Kütüphanesi’ni kimler kullanabilir?

Üniversitemiz kütüphanesini öğrencilerimiz, akademik ve idari personelimizin yanı sıra dış kullanıcılarımız da kullanabilmektedir. Ancak dış kullanıcı grubumuz için ödünç işlemi hiçbir materyal türü için yapılmamaktadır.

*Kütüphane, haftanın hangi gün ve saatleri açıktır?

Pandemi kaynaklı olarak belirlenmiş standart çalışma saatleri değişkenlik göstermekle birlikte “Çalışma Saatlerimiz” linki değişen saatlere göre sürekli güncellenmektedir.  Lütfen ilgili linki takip ediniz.

*Kütüphane kurallarını nasıl öğrenebilirim?

Kütüphane kurallarımız gerek web sayfamız da gerekse kütüphanemizin tüm salonlarında yazılı olarak mevcuttur.

*Kütüphaneye gelirken yanımızda yiyecek, içecek getirebilir miyiz?

Kütüphanemizin kafeterya dışındaki hiçbir salonuna su dışındaki yiyecek ve içecekle girilemez.

*Kütüphanede bulunan bilgi kaynaklarını nasıl tarayabilirim?

Salonlarda mevcut bulunan tarama bilgisayarlarından ilgili yazar/eser adı vb.  alan seçilerek tarama yapılabilir, ya da internet erişiminde bulunduğunuz noktalardan http://w3.bilecik.edu.tr/kutuphane/ adresinden yine “katalog tarama” kısmından aramak istediğiniz alanı seçerek tarama yapabilirsiniz.

*İstediğim kaynağı rafta bulamazsam ne yapmalıyım?

Yaptığınız katalog taraması sonucunda kitabın “rafta bulunma” durumuna dikkat etmeniz gerekmektedir. Kitap başka bir kütüphanede (Bozüyük, Osmaneli, Söğüt vb…), başka bir kullanıcı üzerinde yahut cilt ya da tamirde olabilir. Kaynağı rafta görünmesine rağmen bulamazsanız hiç çekinmeden danışma masasına başvurabilirsiniz.

*Başka birisi adına kaynak ödünç alabilir miyim ya da kaynağın kullanım süresini uzatabilir miyim?

Başka biri adına işlem yapmak kesinlikle yasaktır ve kullanıcılarımızın özellikle bu konuda hassasiyet göstermesi beklenir.

*Ödünç aldığım kaynağın kullanım süresini nasıl uzatabilirim?

Ödünç aldığınız kaynakla ilgili uzatma işlemini kaynağın iade süresine en az 1 gün kala danışma masalarında yer alan personel yardımıyla yahut web sayfamızdan oturum açarak (kullanıcı adınız T.C. kimlik numaranız, şifreniz doğum tarihiniz günayyıl olacak şekilde) sol menü>üye işlemleri>üzerimdekiler menüsüne gelerek, materyal bilgilerinin altında yer alan kilit simgesini tıklanarak yapabilirsiniz.

Eğer materyal üzerinizdeyken uzatma işlemi yapamıyorsanız materyal üzerinde başka bir kullanıcı tarafından ayırtma işlemi yapılmış olabilir. İade günü gelmiş veya süresi dolmuş materyal için uzatma işlemi yapılamaz ve materyal en kısa süre de iade edilmelidir.

*Kaynak üzerinde rezerv işlemini nasıl yaparım?

Kütüphane web sayfası katalog linkinde yer alan oturum aç sekmesinden oturumunuzu açıp, katalog tarama da istediğiniz kaynak için tarama yaptıktan sonra, gelen sonuçlardan kaynağınızın üzerine geldiğinizde sol alt köşede yer alan ayırt seçeneği yardımı ile kaynağı ayırtabilir veya ayırtma sırasına girebilirsiniz. Kaynak kütüphaneye gelir gelmez tarafınıza bilgi maili gelmektedir. Bir kaynak için birden çok kullanıcı rezerv işlemi yapabilir, bu durumda ilk rezerv işleminden başlayarak sırasıyla bilgilendirme mailleri atılmakta, ayırtılan kaynak üzerindeki rezerv işlemi 2. günün sonun da düşmekte varsa sıra diğer kullanıcıya geçmektedir.

*Bir kitabın veya derginin tamamının fotokopisini çektirebilir miyim?

Dergi veya kitabın tamamının fotokopi çekilmesi Telif Hakları Yasası gereğince suçtur ve kütüphanemizde de bu kural titizlikle uygulanmaktadır. 

*Dergileri ödünç alabilir miyim?

Süreli yayınlarımız tıpkı diğer referans kaynaklarımız gibi (ansiklopedi, sözlük vb.) kütüphanemiz dışına ödünç verilmemektedir. Talep ettiğiniz bölümü dilerseniz fotoğraflayabilirsiniz.

*Referans bölümündeki kaynakları ödünç alabilir miyim?

Referans bölümündeki kaynaklar (etiketi REF ile başlayan yahut sistemde kütüphane dışı kullanıma kapatılan eserler) kütüphanemiz dışına ödünç verilmemektedir.

*Elektronik (çevrimiçi) kaynakları nasıl kullanılırım?

E-kaynaklara kütüphane web sayfasının üst sol kısmında bulunan “elektronik yayın tarama” kısmında yapacağınız arama ile erişebilirsiniz. Abone olunan kaynakların başlık altlarında HTML olarak görüntüle, tam metin indir seçenekleri ile kaynağı görüntüleyebilir, 100 sayfaya kadar indirebilir, çıktı alabilir, mailinize mesaj olarak atabilirsiniz. İndirdiğiniz kaynak 120 gün süre ile sizin kullanımınız da olacaktır.

Kaynaklara erişim (dolayısıyla veritabanlarına) üniversitemiz IP aralığında mümkündür.

Uzaktan erişim için bakınız: Elektronik Kaynaklara Kampüs Dışından Erişim

*İadesi geciken kaynaklar için kütüphanenin belirlediği cezalar nedir?

Kütüphanemiz geciken materyaller için; odalar ve diğer kaynaklar için ilk 20 gecikme günü 0.50 kuruş, 20. gecikme gününden sonra 1 TL ceza bedeli uygulamaktadır. İlgi ceza bedeli uygulama yönerge metni için tıklayınız.

*Kütüphanede internet erişimi sağlayabileceğim herhangi bir yer var mı?

Öğrencilerimizin Euodram Portal üzerinden (portal.bilecik.edu.tr) kayıt yaptıktan sonra kütüphanemizin tüm alanlarından internet bağlantısını kullanabilirler. Ayrıca giriş katta yer alan internet merkezimiz de yer alan bilgisayarlar aracılığı ile internet hizmetinden faydalanabilirler.

*Kayıp eşyalar için nereye başvurabilirim?

Kayıp eşyalarınız için 1 kat danışma servisine veya giriş katta yer alan güvenlik birimine başvurabilmekle birlikte, kayıp materyallerinizden kütüphanemiz sorumlu değildir.

*Sorularım için ilgili kütüphaneciye nasıl ulaşabilirim?

Herhangi soru istek ve önerileriniz için bize için bize 0228 214 1060/69 numaralı telefonların yanı sıra mail adresimizden (kutuphane@bilecik.edu.tr) ve ya “kütüphanecine sor” linkinden ulaşabilirsiniz