Ürün tasarımını ilgilendirecek tüm alanlarda faaliyet gösterebilirler. Sanayi bünyesinde tasarım, ürün geliştirme, araştırma görevleri üstlenebilirler. Teknik donanım itibariyle, pek çok mühendislik alanıyla işbirliği yapabilirler. Tekil ürünlerin baştan sona tasarlanması ve üretilmesini üstlenebilirler. Kullanıcı deneyimi üzerine çalışabilir, Servis Tasarımı, Etkileşim Tasarımı gibi alanlarda çalışabilirler. Bunların yanısıra mobilya, vitrifiye, ev aletleri gibi yerel sanayinin etkin olduğu alanlarda tasarımcı olarak görev alabilirler.
Türkiye Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümlerinin Ünlü Mezunları
ALİ TAYAR
Mimarlık eğitimi alan Ali Tayar, yurtdışındaki endüstriyel tasarımcılardan biri. 1993’te kurduğu Paralel Design Partnership şirketiyle mobilya ve eşya tasarımı yapıyor. Tayar’ın tasarımları New York Modern Sanat Müzesi’nde de sergilendi. National Endowment for the Arts tarafından 1995’te ödüllendirildi.
ARİF ÖZDEN
Bugüne kadar çeşitli firmalar için kurumsal kimlik, ürün, stand, ofis ve sergileme sistemleri gibi tasarımlar gerçekleştiren Özden, halen Derin, Polo Garage, Gilan, Vestel için tasarım çalışmalarını sürdürüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı büfeler yarışmasında onur ödülünü kazandı.
ATİLLA KUZU
1994’e kadar çeşitli mimarlık ofislerinde çalışan Atilla Kuzu, o tarihten bu yana ortağı mimar Levent Çırpıcı ile birlikte kurduğu Zoom Mimarlık bünyesinde hizmet veriyor. Şirketin uzmanlık alanı mağaza, kongre-sergi sarayı, otel gibi mekanlar. Kuzu, bunun yanı sıra iç mekan gereçleri de tasarlıyor. Japonya’daki Conde House firması tarafından ödüllendirilen oturma birimi bunlardan biri. Kuzu, ayrıca Nurus için bazı ürünler tasarlıyor.
AYŞE BİRSEL
Amerika’nın “En Yaratıcı 1000 Kişisi” arasına giren tasarımcılardan. 2007 yılına kadar üretilecek Renault otomobillerinin iç tasarımlarını yapacak. Tasarım sektörünün Oscar’ı kabul edilen RoscoeÖdülünü alan Birsel, ortağı Bibi Seck ile birlikte New York’taki Birsel+Seck isimli stüdyolarında Hewlett Packard, Herman Miller, Derin ve Target gibi üreticiler için ürün tasarlıyor.
AZİZ SARIYER
Mobilya ve iç mimari dünyasının önemli tasarımcılarından. Sarıyer, şu anda yenilikçi ve ilerici mobilya tasarımı denince akla ilk gelen isimlerden olan tasarım şirketi Derin’i 1971’de henüz okuldayken kurdu. Sonraları uluslararası markalara da çalışmaya başladı. 1999’da ise İtalya’da tasarım eğitimi alan oğlu Derin’le ortak çalışmaya başladı. Cappellini, Moroso, Zeritalia, Sica ve Derin için tasarımlar yapıyor.
BİLGİ KARAN
Yurtdışındaki Türk tasarımcılarından. Demir Döküm’de çalışmaya başlayan Karan, bir süre Can Yalman’la çalıştıktan sonra master eğitimi sırasında Electrolux, ABB gibi firmalarla proje yürüttü. Şu anda İsveç’teki Sony Ericsson Creative Design Center’da görev yapıyor.
CAN YALMAN
Tasarım, üretim ve pazarlama üzerine 11 yıldır profesyonel olarak endüstriyel tasarımcılık yapıyor. Bugüne kadar RocaKale, Hisar, Arçelik/Beko, Bosch, Teba, Tariş, Inform, BAT, Numarine gibi firmalar için tasarım yaptı. 2002 yılından beri Can Yalman Design stüdyosu ile hizmetlerini sürdürüyor.
DEFNE KOZ
İtalya ve ABD arasında yaşayan bir Türk tasarımcı. Merkezi Milano’da olan Defne Koz Design Studio’yu yönetiyor. Pirelli, Alessi, Guzzini, Steel, RSVP, Mobileffe, Alman WMF, Sharp, Nissan, Japon Casio, Nurus, Decorum/s, Eczacıbaşı/Vitra ve Derin gibi pek çok yerel ve uluslararası marka için tasarım üretiyor. Mobilyadan aydınlatma gereçlerine elektronik eşyadan otomobil lastiğine pek çok ürünün tasarımını yapıyor.
EFE BULUÇ
Türk tasarımcıların dünyadaki temsilcilerinden biri. Lisans ve lisansüstü eğitimini New York’ta endüstriyel tasarım konusunda alan Buluç, “to22” adlı bir uluslar arası tasarım grubunun ortaklarından. Grubun diğer iki ortağı ABD’li. Çeşitli iç dekorasyon ürünlerine imza atıyorlar. 1997’den beri dünyanın birçok ülkesinde konferans veren grubun, tasarım fikirleri de dikkatle takip ediliyor.
İNCİ MUTLU
Endüstriyel Tasarım Bölümü mezunu. 1997-1999 arasında İstanbul’daki Idol Endüstriyel Tasarım şirketinin kurucu ortaklarından biri olarak çalıştı. İtalya’daki Isao Hosoe Design Studio’daki deneyiminin ardından, şimdi Luca Milano ile Mutlu&Milano Design Studio’da tüm dünyadan şirketlere tasarım yapıyor. Vitra, Handles, Restonic, Koziol, Jongform müşterilerinden bazıları.
KUNTER ŞEKERCİOĞLU
Mimari, iç mimari ve endüstriyel ürün tasarım konusunda hizmet veren Kilit Taşı şirketinin ortaklarından biri. Şirket, Bursa ve İstanbul’da mimari ve iç mimari projelerle birlikte endüstriyel ürün tasarımı işleri de yapıyor. Arzum, Scrikss gibi firmalar için ürün tasarlıyorlar. Arzum için Türk kahvesi robotu ve nargile, Scrikss için masa kalemi bunlardan bazıları.
MİRZAT KOÇ
Eğitimini New York’ta alan Mirzat Koç, 2003 yılına kadar ABD’de çeşitli tasarım şirketlerinde çalıştı. 2003 yılında ise kendi şirketi Ideolog’u kurdu. Tasarım kariyeri süresince farklı sektörlerde birçok dünya firmasına ürün tasarladı. Kodak, Fujitsu Siemens, Panasonic, 3M, TDK, Bose, Black&Decker ve Symbol Technologies şimdiye kadar bilgisayar, fotoğraf makinesi, bebek puseti gibi ürünler tasarladığı firmalardan bazıları.
MURAT GÜNAK
Geçen yıl Volkoswagen Grubu’nun tüm markalarının tasarım sorumluluğunu üstlenen Murat Günak, kuşkusuz yurtdışında Türk endüstriyel tasarımcılarının en ünlü temsilcilerinden biri. 2003 yılında Volkswagen’e tasarım şefi olarak transfer olan Günak, yeni göreviyle tüm markaların sorumluluğunu aldı. Günak, daha önce de Mercedes için tasarımcı olarak çalışıyordu.
OYA ŞENOCAK AKMAN
Doktorasını Mimar Sinan Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde 1992 yılında yaptı. Seramik, plastik ve tekstil ürünleri tasarımı alanında çalıştı. 1983’ten beri, Paşabahçe’de çalışıyor. Cam konusunda el yapımı ve otomasyon üretiminde uzman. 1993 yılından beri İTÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Bugüne kadar 10’a yakın ödül aldı.
ÖZLEM PERŞEMBE
Endüstriyel Tasarım Bölümü’nü bitirdikten sonra Vestel Elektronik Ar-Ge grubunda ardından Raks Elektronik’te çalışan tasarımcı, 1994 yılında ortağı Hilal Tolasa ile Nesne Tasarım’ı kurdu. Son 3 yıldır hizmet verdikleri firma ve kurumlar arasında Alcatel, Karel, TÜBİTAK MAM, Kunt Elektronik, IBM POS, Rom-OPET, PınarSüt, Hes Makina ve Havelsan bulunuyor.
SEZGİN AKSU
Son yıllarda dünya tasarım platfomunda en sık duyduğumuz Türk isimlerden biri. 8 yıl çok çeşitli okullarda eğitim gördükten sonra Milano’da çalışmaya başladı. Milano’da dünyanın en ünlü iç mimarlık stüdyolarından biri olan De Lucchi’de çalışıyor. Tasarım bölümünün sorumlusu. Tasarımcının müşteri portföyünde Olivetti, Siemens, Compaq, Enel, Poltrana Frau, Mandarina Duck, Fiat gibi firma isimleri yer alıyor.
TANJU ÖZELGİN
Halıdan banyoya pek çok endüstriyel ürünün tasarım hizmetlerini veren Parlak Kırmızı şirketinin ortaklarından. 1987’de kendi tasarım ofisi Scala’yı kuran, daha sonra IN Mobilya’da kurucu ortak olarak çalışan Özelgin, Parlak Kırmızı’yı 1996’da Ertan Binme ile kurdu. 1998’den beri öğretim üyesi, jüri üyesi proje danışmanı olarak eğitim süreçlerine katkıda bulunan Özelgin, Versace, Sebastian, Stendhall, Nurus, Derin, BT, Birim, Crea Concept gibi birçok firma ile çalışmalarını devam ettiriyor.
ÜMİT ALTUN
Endüstriyel ürün tasarımı konusunda yaklaşık 20 yıllık deneyime sahip. 2003 yılında Arçelik’ten ayrıldıktan sonra DesignUM’u kurdu. Bugün otomotivden çamaşır makinesine kadar tasarımıyla tokar, Eksen, Ernamaş, Viko, Metre Grup, Step-pen ve Türmak gibi şirketlere tasarım hizmeti veriyor.
Not: Ünlü Mezunlar; YASEMİN BALABAN’ın (ybalaban@capital.com.tr) aynı isimli Kapital Dergisindeki yazısından kısaltılarak alınmıştır.