Erasmus Programı nedir?
Erasmus programı, yüksek öğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır. Yüksek öğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri; kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamaktadır.
Bunun yanı sıra yüksek öğretim sistemini iş dünyasının gereksinimlerine uygun olarak geliştirmek ve üniversite mezunlarının iş dünyasında istihdam edilebilirliğini arttırmak amacıyla yüksek öğretim kurumları ile çalışma çevreleri arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin arttırılmasını da teşvik etmektedir.
Ulusal Ajans bünyesinde mali destek sağlanan Erasmus faaliyetleri şöyledir:
- Hareketlilik Faaliyetleri
- Öğrenci Hareketliliği
- Öğrenim hareketliliği
- Staj hareketliliği
- Personel Hareketliliği
- Ders verme hareketliliği
- Eğitim alma hareketliliği
- Hareketliliğin Organizasyonu
- Öğrenci Hareketliliği
- Erasmus Yoğun Dil Kursları
- Yoğun Programlar
- Hazırlık Ziyaretleri
Erasmus Öğrenci ve Öğretim Elemanı Değişimi:
Erasmus öğrenci değişimi programı ile öğrenciler 1 akademik yıl içinde 1 veya 2 dönemliğine başka bir Avrupa ülkesi EÜB sahibi yüksek öğretim kurumunda öğrenci olabilirken, öğretim elemanları aynı koşullar altında 1 hafta – 6 hafta aralığında ders vermek üzere yurt dışına gidebilmektedirler. Avrupa Komisyonu değişimden faydalanan bireylerin yurt dışında olmalarından kaynaklanacak ek masraflara katkı sağlamak amacıyla karşılıksız hibe vererek değişime mali olarak da destek vermektedir. Birliğe aday ülke olarak Türkiye’nin öğrenci ve öğretim elemanı değişimi yalnızca üye ülkelerle mümkün olabilmektedir.
Öğrenci ve öğretim elemanlarının ortak üniversitelerle değişimi yüksek öğretim kurumu bünyesinde organize edilmekte, olup kurumların Erasmus Koordinatörlükleri ile yürütülmektedir. Kurumların bu değişimi organize edebilmeleri için Avrupa Komisyonu Erasmus ofislerine kırtasiye, donanım vb masraflarını karşılamaya yönelik de maddi destek vermektedir.
Erasmus Projeleri:
Erasmus projeleri kapsamında, tüm Avrupada EÜB sahibi olan bütün üniversiteler ortak “Müfredat Geliştirme”, “Yoğun Program” ve “Konulu Ağ” projeleri geliştirip bu projeleri hayata geçirmek üzere Avrupa Komisyonundan mali destek sağlayabilirler. Sağlanan destek toplam proje maliyetinin en çok %75’i kadardır ve kurumların da kendi bütçelerinden katkı sağlamaları beklenir.
Projeler Avrupa Komisyonu merkezli olup geliştirilen projeler, ortaklar tarafından belirlenen “Koordinatör Yüksek Öğretim Kurumu” tarafından Komisyonun ilgili organına sunulur. Kabul edilen projelere verilen mali destek Koordinatör kurum kanalıyla ortak kurumlara dağıtılır.