Dil Sınavları

YDS

YDS NEDİR?

YDS, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) kararıyla Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)  tarafından ilk olarak 7.04.2013 tarihinde uygulanmaya başlanan, nisan ve eylül ayları olmak üzere yılda iki kez gerçekleştirilen merkezi bir sınavdır.

 YDS SINAVININ SÜRESİ NE KADARDIR?

YDS sınavı 150 dakika sürmektedir.

YDS SINAV PUANLAMA SİSTEMİ NASILDIR?

ÖSYM tarafından yapılan birçok sınavda 4 yanlışın 1 doğruyu götürmesi uygulaması YDS sınavında yoktur. YDS de her sorunun değeri 1,25 puandır. Örneğin sınavdan 65 alması gereken bir adayın 52 net yapması gerekmektedir.

(52×1,25=65)

YDS SINAVININ SONUÇLARI KAÇ YIL GEÇERLİDİR?

Eğer YDS ye aynı dilden bir kereden fazla girer ve farklı puanlar alırsanız, aldığınız en yüksek puan geçerli sayılır. Diğer puanlar dikkate alınmaz.

ÖSYM Başkanlığı, Akademik kadrolara başvuruda bulunmak isteyen adaylar için YDS puanının süresiz geçerli olacağını ilan etmiştir. Ancak bu uygulama üniversiteden üniversiteye farklılık göstermektedir. Bu nedenle adayların başvuru yapacakları üniversitelerin ilgili duyurularını takip etmeleri gerekmektedir.

Dil tazminatı için YDS geçerlilik süresi ise 5 yıldır.

YDS SINAVININ İÇERİĞİ NASILDIR?

YDS 11 bölümden oluşmaktadır.

Kelime bilgisi – 6 soru

Gramer – 10 soru

Cloze test – 10 soru

Cümle tamamlama – 10 soru

İngilizce – Türkçe çeviri – 3 soru

Türkçe – İngilizce çeviri – 3 soru

Paragraf tamamlama – 4 soru

Anlam bütünlüğünü bozan cümle – 5 soru

Karşılıklı konuşmalar – 5 soru

Yakın anlamlı cümleler – 4 soru

Okuma parçaları 20 soru

YDS SINAVINA NASIL BAŞVURULUR?

ÖSYM İnternet sitesi aday işlemleri bölümünden başvurunuzu yapabilirsiniz.

YDS SINAVINA BAŞVURMA KOŞULLARI

ÖSYM sitesinde bulunan YDS kılavuzunda sınava başvurma koşulları belirtilmiştir.

YDS SINAV MERKEZLERİ

YDS 81 ilde ve KKTC’de yapılmaktadır

YDS SINAVINA KİMLER KATILABİLİR?

Yüksek lisans programlarına girecek lisans programı mezunları.

Doçent, doktora ve sanatta yeterlik adayları
Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrencilerden, yüksek lisans ya da doktora öğrenimi görmek isteyenler.
Herhangi bir kamu kurumunda çalışmakta olup dil tazminatı ya da yurtdışı görev vs. nedeniyle yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler.
Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ya da Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) girecek olan adaylar.
Kamu personeli olmak amacıyla KPSS’ye girecek adaylardan, çalışmak istedikleri kamu kurumunun talebi doğrultusunda yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler.

YDS HANGİ KURULUŞLAR TARAFINDAN KABUL EDİLMEKTEDİR?

YDS devlet kurumları ve pek çok üniversite tarafından kabul edilmektedir.

E-YDS NEDİR?

13.10.2014 tarihinde ÖSYM tarafından yapılan duyuru ile bilgisayar ortamında uygulanan dil sınavıdır.

E-YDS ilk olarak 20.09.2014 tarihinde yapılmıştır.
YDS ye giren adaylara sağlanan tüm haklar E-YDS ye giren adaylar için de geçerlidir.
ÖSYM sitesinden yapılan açıklamaya göre E-YDS ye başvuran adaylara bilgisayar eğitimi verilmeyecektir.
Bu nedenle sınava başvuracak adayların bilgisayar kullanma bilgi ve becerisine sahip olmaları gerekmektedir.
E-YDS ye girecek adayların sınav uygulamasını görmek amacıyla ÖSYM nin sitesinde bulunan E-YDS deneme uygulamasından yararlanmaları tavsiye edilmektedir.

E-YDS SINAV SÜRESİ

Sınav süresi 150 dakikadır.

E-YDS SINAV İÇERİĞİ

E-YDS çoktan seçmeli 80 sorudan oluşan bir testtir. E-YDS nin içeriği YDS sınavıyla aynıdır.

IELTS

IELTS (IPA okunuşu /ˈaɪ.ɛlts/), International English Language Testing System (Türkçe: Uluslararası İngiliz dili sınav sistemi) İngilizce dil seviyesi belirleme için uluslar arası alanda geçerliliğe sahip bir sınav sistemidir. 1989 yılında başlatılan sınav Cambridge Üniversitesi Yabancılar için İngilizce Sınav Merkezi, British Council  ve IDP Eğitim Ltd.  tarafından düzenlenmektedir.

Sınav iki türde yapılmaktadır; akademik ve genel amaçlı. Akademik sınav İngilizce konuşulan bir ülkede üniversite eğitimi almak veya mesleklerini icra etmek isteyenler için gereklidir. Genel amaçlı sınav ise akademik olmayan çalışma, staj veya göçmenlik başvuruları için gereklidir.

IELTS Avustralya, İngiltere, Kanada, İrlanda, Yeni Zelanda ve Güney Afrika’daki akademik kurumların neredeyse tamamı tarafından kabul edilirken ABD’de çoğu kurum tarafından onaylanmaktadır. Sınav Avustralya, Yeni Zelanda ve Kanada’ya göçmenlik başvurusu yapanlar için zorunludur.

Sınavda başarısız olma durumu yoktur. Sınav sonucu 1 (bilgisi yok) ile 9 (uzman) arasında değişen seviye belirleme üzerine kurulmuştur. Üzerinden iki yıl geçmiş olan sınav sonuçları geçersiz sayılmaktadır.

IELTS yüksek eğitim ve göçmenlik başvurusu için dünyadaki en popüler sınavdır. 2009 yılında sınava 130 farklı ülkede 1.4 milyon kişi başvurmuştur.
TOEFL

(Test of English as a Foreign Language – Yabancı Dil olarak İngilizce Sınavı) Standart Amerikan İngilizcesini üniversite düzeyinde kullanabilme ve anlayabilme yeteneğini ölçen bir sınavdır. Pek çok Amerikan ve İngilizce eğitim veren üniversite İngilizce dilinde eğitim görmemiş olan başvuruculardan bu sınavın biçimi ve içeriği  nerede verildiğine bağlı olarak sınav aşağıdaki üç biçimden birinde olabilir:

Bilgisayarlı test, dört bölümden oluşur. Bu bölümler okuduğunu anlama, gramer bilgisi, dinlediğini anlama ve yazma yeteneklerini değerlendirir. Dinleme ve gramer bilgisi bölümlerindeki soruların güçlüğü, verilen cevapların doğruluğuna bağlı olarak bilgisayar tarafından sınav boyunca ayarlanır.

Kağıt-kalemli test, bilgisayarlı testin verilemediği sınav merkezlerinde verilir. Bu test de bilgisayarlı testin sınadığı alanları sınar, ama bilgisayarlı testten daha çok sayıda soru içerir ve yazılı kısmın puanı test kısmından ayrı değerlendirilir.

İnternet üzerinden test (TOEFL® iBT), 2006 yılından beri uygulanmaktadır. Bu sınav biçiminde gramer bilgisi bölümü kaldırılmış, ama yeni olarak bir konuşma yeteneği bölümü eklenmiştir.sınavı ister. Dünyanın çoğu ülkesinde yılda birkaç kere verilen bu sınavı Amerika’da Educational Testing Services  şirketi düzenler.