3.3.1. Politikalar
Öğrenci merkezli eğitim politikası doğrultusunda yapılması planlanan uygulamalar EBYS üzerinden iletilmektedir.
Programımızda yer alan derslerin öğrenci iş yüküne dayalı kredi değerleri (AKTS) Bologna çerçevesinde düzenlenmiştir. Bu kapsamda bütün derslerin AKTS değerleri belirlenmiş olup bu bilgilere (http://bologna.bilecik.edu.tr) adresinden ulaşılabilir. Programın yürütülmesinde öğrencilerin, müfredata uygun olacak şekilde laboratuvar pratikleri, proje çalışmaları, saha uygulamaları, alan gezileri ile katılım düzeyi artırılmaya çalışılmaktadır. Öğrenciler kuramsal bilgi edinirken görev ve sorumluluk kazanabilmeleri maksadıyla; akademik sunum şeklinde ödev çalışmaları, kısa süreli sınavlar, tasarım dersi kapsamında proje ve maket uygulamaları gibi etkinliklerle değerlendirilmekte, programın yürütülmesinde öğrencilerin aktif bir şekilde rol almaları sağlanmaktadır. Ayrıca öğrenci temsilcileri ile öğrenci konsey başkanının kurullara katılması sağlanarak programın yürütülmesinde öğrencilerin aktif rol alması sağlanmaktadır.
3.3.2. Yayılımlar
Öğrenciler kuramsal bilgi edinirken görev ve sorumluluk kazanabilmeleri maksadıyla; akademik sunum çalışmaları, kısa süreli sınavlar, ödev ve proje gibi etkinliklerle değerlendirilmekte, programların yürütülmesinde öğrencilerin aktif bir şekilde rol almaları sağlanmaktadır. Ayrıca öğrenci temsilcileri ile öğrenci konsey başkanının kurullara katılması sağlanarak programların yürütülmesinde öğrencilerin aktif rol alması sağlanmaktadır.
Öğrenci merkezli eğitim politikası doğrultusunda yapılması planlanan uygulamalar EBYS üzerinden tüm bölümlere iletilmektedir. Tüm bölümler EBYS üzerinden bilgilendirilmektedir.
3.3.3. Yetkinlikler
Öğrenci iş yüküne dayalı kredi değerlerinin belirlenmesinde dönem içi ve dönem sonunda öğrenci görüşleri alınmakta olup, bu konuda programda o dönem ders veren öğretim üyeleri/elemanları tarafından hazırlanan anketler ve öğrencilerle yapılan yüz yüze görüşmelerden elde edilen bilgiler kullanılmaktadır. Bu bilgiler, programda ders veren öğretim üyeleri/ elemanları ile yapılan değerlendirme toplantılarında değerlendirilmektedir.
3.3.4. İş Yükleri
Ders bilgi paketlerinde öğrenci iş yüküne dayalı kredi değerleri Bologna çerçevesinde düzenlenmiştir. Bu kapsamda bütün derslerin AKTS değerleri belirlenmiştir.
3.3.5. Öğrenci Katılımı
Öğrenci iş yüküne dayalı kredi değerlerinin belirlenmesinde dönem içi ve dönem sonunda öğrenci görüşleri alınmakta olup, bu konuda programda o dönem ders veren öğretim üyeleri/elemanları tarafından hazırlanan anketler ve öğrencilerle yapılan yüz yüze görüşmelerden elde edilen bilgiler kullanılmaktadır. Bu bilgiler, programda ders veren öğretim üyeleri/ elemanları ile yapılan değerlendirme toplantılarında değerlendirilmektedir.
3.3.6. Uluslararası Hareketlilik
Öğrenci iş yükü esaslı kredi transfer sistemi, uluslararası hareketlilik programlarında akademik kurullarda karar alınarak kredi değerleri belirlenmektedir.
3.3.7. Deneyimleme
Staj ve işyeri eğitimi gibi Birim dışı deneyim kazanma programlarının yürütülme yöntemi;
Üniversitemiz önlisans programlarında 3+1 eğitim modeline geçmiştir. Bu modele göre öğrenci bir dönemini iş yerinde geçirmektedir. Bölümümüze ait ders program ve planları da buna göre revize edilmiştir.
Programımızda uyguladığımız staj ve işyeri eğitimlerinde üniversitemizin çıkarmış olduğu yönergeler (http://w3.bilecik.edu.tr/kalite/yonetm-2/yonergeler/) dikkate alınmaktadır. İşyeri eğitimi öğrenci staj değerlendirme formuyla paydaş katılımı sağlanmaktadır.
3.3.8. Seçmeli Dersler
Programımızda, öğrencilerin kültürel derinlik kazanımına yönelik ve farklı disiplinleri tanıma fırsatı veren seçmeli dersler mevcuttur. Kültürel, sanatsal, sağlık, sportif, sosyal derinlik kazanımına yönelik üniversite genelinde ortak disiplinler arası seçmeli dersler ile ilgili Üniversite Seçmeli Ders Yönergesi hazırlanmış olup, bu yönergeye bağlı olarak her eğitim-öğretim yarıyılında bu uygulama yapılmaktadır.
3.3.8.1. Disiplinlerarası Seçmeli Dersler
Programımızda yararlandığımız disiplinlerarası seçmeli dersler, kendi müfredatında yer alan seçmeli dersler, Meslek Yüksekokulumuz bünyesinde seçmeli olarak tanımlanmış dersler ve ders dışı etkinlik olarak tanımlanan derslerden oluşmaktadır. Ders dışı etkinliklere ilişkin Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Ders Dışı Etkinlikler Dersi Yönergesi (https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/128275) hazırlanmış olup, programımızda bu yönergeye bağlı uygulama yapılmaktadır.
3.3.9. Seçmeli Derslerin Yönetimi
Programımızda Seçmeli Ders Programları ve buna yönelik ders seçme işlemleri öğrenci bilgi sistemi üzerinden tanımlanmakta ve yapılmaktadır.
3.3.9.1. Seçmeli Ders Uygulamaları
Seçmeli ders uygulamasında; öğrencilere seçmesi gereken derslerden daha fazla sayıda ders açılarak, onların ders seçmeleri sağlanmaktadır ve sistem üzerinden danışmanlarla iletişim halinde ders seçim işlemi yapılmaktadır.
3.3.10. Öğrenci Danışmanları
Üniversitemizin Ön Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği uyarınca; Programımızda kayıt yaptıran her öğrenci için öğretim yılı başında, ilgili program başkanı tarafından programın öğretim elemanları arasından bir danışman belirlenmektedir.
Danışman, öğrenciyi izlemek, eğitim-öğretim çalışmaları ve Üniversite yaşamı ile ilgili sorunların çözümünde öğrenciye yardımcı olmak sorumluluğundadır. Öğrencinin kayıt yenileme, ders ekleme-silme işlemleri, bu yönetmelik çerçevesinde danışman onayı ile yapılmaktadır.
3.3.10.1. Etkinlikler
Öğrenci danışmanlık sistemi etkililiği değerlendirme yöntemi bulunmamaktadır.
3.3.10.2. Değerlendirme
Başarı ölçme ve değerlendirme yöntemi olarak ara sınav, kısa sınav, ödev, sunum, uygulama ve final sınavları ile hedeflenen ders öğrenme çıktılarında ifade edilen kazanımlara ulaşılıp ulaşılmadığını ve hangi oranda ulaşıldığını ölçebilecek şekilde tasarlanmıştır.
3.3.10.3. Başarı Ölçümleri
Öğrencinin başarısını ölçme ve değerlendirmek (BDY) için doğru, adil ve tutarlı bir değerlendirme yapılması adına gerekli koşullar Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Ön Lisans Eğitm-Öğretm ve Sınav Yönetmeliği (https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/41945), çerçevesinde belirlenmiş olup, programımızda bu yönergeye göre uygulama yapılmaktadır.
3.3.10.4. İlan
BDY süreçleri, ders tamamlama ve mezuniyetle ilgili koşulların yeterliliği ve ilgili uyarıları (kredi eksikliği) öğrenci bilgi sisteminde öğrenci sayfalarında verilmektedir. Ders seçme ekranında ve akademik form ile öğrenciye sunulmaktadır.
3.3.10.5. Güvence
Programda BDY süreçleri uygulanması için güvence yöntemi; öğrencinin derslere devamını veya sınava girmesini engelleyen haklı ve geçerli nedenlerin oluşması durumunu kapsayan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Haklı ve Geçerli nedenler Yönergesi hazırlanmış ve (https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/59047) adresinde yayınlanmıştır.
3.3.11. Mezuniyet Koşulları
Öğrenci mezuniyet koşulları ile ilgili, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Ön Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği (https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/41945 ) tanımlanmıştır.
3.3.12. Çıktı Ölçümleri
Program ve ders öğrenme çıktıları BDY yoluyla ölçülme yöntemi ile ilgili Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Ön Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği (https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/41945) tanımlanmış olup, programımızda bu yönetmeliğe göre uygulama yapılmaktadır.
3.3.13. BDY
BDY konusunda üniversitemizde Ölçme Değerlendirme becerileri geliştirmek adına tasarlanan ‘Eğiticinin Eğitimi’ programı taslağı hazırlanmaktadır.
3.3.14. Öğrenci Hakları
Üniversitemizde, öğrencinin devamsızlığı veya sınava girmeyi engelleyen haklı ve geçerli nedenlerin oluşması durumunu kapsayan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Haklı ve Geçerli Nedenler Yönergesi (https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/59047) hazırlanmıştır.
3.3.15. Öğrenci Şikâyetleri
Programımızda öğrencilerin şikâyetleri dilekçe yoluyla kayıt altına alınmaktadır. Ayrıca; öğrenci bilgi sistemi, şikâyet ve öneri kutuları ve mail yoluyla da öğrenci şikâyetleri alınmaktadır.
3.3.15.1 Şikayet Giderme Politikaları
Şikâyete konu hususlar ilgili akademik kurullarda görüşülerek değerlendirilmektedir.
3.3.16. Alan Dışı Öğrenme
Öğrencilerin genel (alana özgü olmayan) program öğrenme çıktılarını kazanmaları ders dışı etkinlikler, uzaktan eğitim koordinatörlüğü kapsamındaki dersler ve kulüp faaliyetleriyle güvence altına alınmaktadır.