2. Kalite Güvencesi Sistemi

2.1. Kalite Politikası

Üniversitemizin misyon, vizyon, amaç ve hedefleri doğrultusunda; uluslararası tanınırlık ve saygınlığa sahip, üstün performans odaklı girişimci bir dünya üniversitesi olmak amacı ile toplam kalite yönetimi anlayışına uygun bir kalite kültürü oluşturmak, iç ve dış paydaşlarımızın tüm gereksinim ve beklentilerini karşılamak için eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, idari ve topluma hizmet alanlarında etkin ve verimli bir değişim ve gelişim için süreklilik sağlamaktır.

Program akreditasyonumuz bulunmamaktadır.

Laboratuvar akreditasyonumuz bulunmamaktadır.

2.1.1. Değerler Yansıması

2017-2021 dönemi stratejik planında ilk kez misyon farklılaşması ve ihtisaslaşmaya yer verilmiş olup bu kapsamda amaç ve hedefler belirlenmiştir. (htp://w3.bilecik.edu.tr/strateji/wp-content/uploads/sites/53/2017/01/STRATElWC4WB0K-PLAd-2017-2021-gWC3WBcncel.pdf)

2.1.2. Strateji Yansıması

Üniversitemizin stratejileri ve bu stratejileriyle ilişkili hedefleri misyon ve vizyonu ile uyumludur. Programımızda üniversitemizin stratejik hareketlerine uygun hareket etmektedir.

2.1.3. Misyon Farklılaşması

Bu yaklaşım benimsenmekte; Çünkü uluslararası tanınırlık ve saygınlığa sahip, üstün performans odaklı girişimci bir dünya üniversitesi olmak amacı ile toplam kalite yönetimi anlayışına uygun bir kalite kültürü oluşturmak, iç ve dış paydaşlarımızın tüm gereksinim ve beklentilerini karşılamak için eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, idari ve topluma hizmet alanlarında etkin ve verimli bir değişim ve gelişim için süreklilik sağlamaktır.

2.1.4. Dengeler

Üniversitemiz kaynaklarının paylaşımında, ilk önce birimlerin ihtiyaç ve talepleri toplanır, görüşme ve toplantılarla bu talepler değerlendirilir, sonrasında stratejik amaç ve hedefler doğrultusunda birimlerin ilgili mevzuatında öngörülen görevleri, yetkileri ve sorumlulukları dikkate alınarak kaynak dağılımları dengeli biçimde gerçekleştirilir. Bu anlamda rektörlük bünyesinde bilişim materyali değerlendirme komisyonu, makine teçhizat alım komisyonu, kampüs alt yapı geliştirme komisyonu oluşturulmuş olup kaynakların daha etkin kullanılması sağlanmaktadır.

2.1.5. Kalite Politikası

Kalite Politikamız “Üniversitemizin misyon, vizyon, amaç ve hedefleri doğrultusunda; uluslararası tanınırlık ve saygınlığa sahip, üstün performans odaklı girişimci bir dünya üniversitesi olmak amacı ile toplam kalite yönetim anlayışına uygun bir kalite kültürü oluşturmak, iç ve dış paydaşlarımızın tüm gereksinim ve beklentilerini karşılamak için eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, idari ve topluma hizmet alanlarında etkin ve verimli bir değişim ve gelişim için süreklilik sağlamaktır.” şeklinde tanımlanmış ve (htp://w3.bilecik.edu.tr/kalite/kurumsal-degerler/kalite-politikamiz/) web sayfasında ilan edilmiştir.

2.1.6. Kalite Yayılımı

Üniversitemiz iç kontrol uyum eylem planı hususunda çalışmalar da devam etmekte, yapılan çalışmalar Kalite Koordinatörlüğünün (htp://w3.bilecik.edu.tr/kalite/) web sayfasında kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

2.1.7. İçselleştirme

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Kalite Komisyonu Usul ve Esaslarının (htps://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/74747) 5. maddesi uyarınca oluşturulan komisyonda Üniversitemizin farklı birimlerinde, farklı bilim alanlarında görev alan öğretim elemanlarına yer verilerek kalite yönetim çalışmaları yapılmaktadır.

2.1.8. Uygunluk

Kalite Politikamız, Üniversitemizin misyon, vizyon ve temel değerler ile tercihlerini yansıtan bir çerçevede belirlenmiştir.

2.1.9. Entegrasyon

Stratejik planlarda yer alan amaç ve hedeflere öncelik verilerek faaliyetler planlanmakta, performans bilgileri ile bunlar ölçülmekte ve buna göre değerlendirmeler yapılmaktadır. Kalite yönetimi uygulamaları ile söz konusu süreçler daha etkin ve verimli kullanılmaktadır.

2.1.10. Stratejik Entegrasyon

Programımızda bu uygulamaların entegrasyonu hazırlık aşamasındadır.

2.1.11. Performans Göstergeleri

Program tarafından tanımlı misyon ve vizyon kapsamında tüm öğretim elemanlarının yayın vb. faaliyetleri her yıl düzenli olarak kayıt altına alınmaktadır. Bu gösterge akademik faaliyet raporları halinde yüksekokul müdürlüğüne iletilmektedir.

2.1.12. Anahtar Göstergeler

Bu performans göstergeleri içinde ulusal ve uluslararası yayınlar, katılım sağlanan sempozyum sayıları ve yürütülen proje sayıları bulunmaktadır.

2.1.13. Birim Kültürü

Programımız kalite politikasını bölüm kurullarındaki görüşmelerde ve tüm öğretim elemanlarıyla görüşmelerde kalite güvence sistemini bölüm alışkanlıklarına entegre etmeyi özendirmektedir.

2.1.14. Uluslararasılaşma

Stratejik planımızda yer alan hedeflere uygun olarak , uluslararasılaşma konusunda belirlenen stratejilere yönelik çalışmaları kapsamaktadır. Uluslararası anlaşmalar, Erasmus programı (http://w3.bilecik.edu.tr/erasmus/) ve Mevlana Değişim Programı (http://w3.bilecik.edu.tr/mevlana/) ile ilgili bilgilendirmeler web sayfalarında yayınlanmaktadır. Ayrıca; akademik personele yabancı dil destek programı projeleri ile uluslararasılaşma faaliyetlerine devam edilmektedir.

2.1.15. İzleme

Üniversitemiz, stratejisini başarmak üzere hedeflerini ve izlemesi gereken performans göstergelerini stratejik planla (http://w3.bilecik.edu.tr/strateii/wp-content/uploads/sites/53/2017/01/STRATEJWC4WB0K-PLAN- 2017-2021-gWC3WBCncel.pdf) belirlemiştir. Sonuçlar faaliyet raporları ile izlenmektedir. (http://w3.bilecik.edu.tr/strateji/faaliyet-raporlari-2/)

2.1.16. İşbirlikleri

Uluslararası anlaşmalar, Erasmus programı (http://w3.bilecik.edu.tr/erasmus/) ve Mevlana Değişim Programı (http://w3.bilecik.edu.tr/mevlana/) web sayfalarında yayınlanmaktadır.

 

2.2. Kalite Komisyonlarının Görev, Sorumluluk ve Faaliyetleri;

2.2.1. Periyodik Yönetim Süreçleri

Üniversitemizde tanımlı, Kalite Yönetim süreçleri bulunmaktadır. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Kalite Güvencesi Yönergesi (https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/139028) ile Kalite Koordinatörlüğü kurulmuştur. Söz konusu koordinatörlük ile kalite yönetiminden sorumlu birimler ile kalite komisyonu arasındaki bilgi akışı ve koordinasyonu sağlanmaktadır.

2.2.2. Gruplar

Üniveritemizin Kalite Koordinatörlüğün koordinasyonunda  her birimde birim kalite komisyonları bulunmaktadır. Programımıza özgün olarak da programımızın kalite komisyonları mevcuttur. Bu komisyonda: Eğitim ve Öğretim, Araştırma, Geliştirme, Yönetim Sistemleri, Stratejik Plan ve Performans, Anket Hazırlama ve Değerlendirme ile Akademik Veri İzleme sorumluları bulunmaktadır.

2.2.3. İlişkiler

Adı Soyadı Unvanı Tel
Eğitim Öğretim Sorumlusu Banu İREZ AYDIN Öğr. Gör. 1599
Araştırma, Geliştirme ve Toplumsal Katkı Sorumlusu Banu İREZ AYDIN Öğr. Gör. 1599
Yönetim Sistemleri Sorumlusu Banu İREZ AYDIN Öğr. Gör. 1599
Stratejik Plan ve Performans Göstergeleri Sorumlusu Emre EREN Öğr. Gör. 1601
Anket Hazırlama ve Değerlendirme Sorumlusu Emre EREN Öğr. Gör. 1601
Akademik Veri İzleme ve Değerlendirme Sorumlusu Emre EREN Öğr. Gör. 1601

 

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Kalite Komisyonu Usul ve Esaslarının (http://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/74747) 5. maddesi uyarınca oluşturulan komisyonda programımızda görev yapan öğretim elemanları bulunmaktadır.

2.2.4. Temsil

Ayrıca birim kalite kurulları sayesinde birimlerde daha kapsamlı bir görüş alışverişi yapılma olanağı sağlanmıştır.

2.2.5. Değerlendirmeler

Üniversitemiz kurumsal dış değerlendirme sürecine 2018 yılında girmiş fakat Dış Değerlendirme Raporu henüz yayınlanmamıştır.

2.2.6. Kalite Kültürü

Elektronik Kamu Bilgi Yönetim Sistemi (KAYSİS) aracılığıyla Üniversitemizle ilgili tüm mevzuat tek bir çatı altında toplanmış olup formlar, iş akış süreçleri ve görev tanımları belirli şekillerde olacak biçimde düzenlenmiştir. Üniversitemizin bünyesinde Kalite Koordinatörlüğü birimi kurulmuş ve bütün bu çalışmalar, Üniversitemiz Kalite Koordinatörlüğünün internet sayfasında erişime açılmıştır. Üniversitemizde kalite kültürünün yaygınlaşması konusunda çalışmalara kalite güvencesi sistemi kapsamında devam edilmektedir.

2.2.7. Ortak Hedefler

Stratejik Planımızda yer alan amaç ve hedefleri hem kurum bazında hem de birim bazında ortak hedef birliğinde gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır. Her birimin yöneticileri belirlenen amaç ve hedeflere öncelik vermek suretiyle çalışmalarını sürdürmektedir. Uygulamada birimler arası farklı uygulamaları gidermek ve hedef birliğini ortaya koymak adına birim yöneticilerine hizmet içi eğitim düzenlenmektedir.

2.2.8. PUKO (eğitim-öğretim)

Eğitim-Öğretim süreçlerinde PUKÖ döngüsü tam olarak uygulanmamaktadır ancak 2019 yılından itibaren bütün çalışmalarda kullanılmaya başlanacaktır.

2.2.9. PUKO (Ar-Ge)

Araştırma-geliştirme süreçlerinde PUKÖ döngüsü tam olarak uygulanmamaktadır ancak 2019 yılından itibaren bütün çalışmalarda kullanılmaya başlanacaktır.

2.2.10. PUKO (Toplumsal)

Toplumsal katkı süreçlerinde, PUKÖ döngüsü tam olarak uygulanmamaktadır ancak 2019 yılından itibaren bütün çalışmalarda kullanılmaya başlanacaktır.

2.2.11. PUKO (Yönetsel)

Yönetsel ve idari süreçlerinde, PUKÖ döngüsü tam olarak uygulanmamaktadır ancak 2019 yılından itibaren bütün çalışmalarda kullanılmaya başlanacaktır.

 

2.3 Paydaş Katılımı

2.3.1. Paydaş Analizi

Öncelikli paydaşlarımız doğrudan temasta olduğumuz Öğrenciler, akademik ve idari personel ve mezunlarımızdır.

2.3.2. Paydaş Katılımı

Öğrenci temsilcisi Üniversitenin bazı komisyonlarında öğrencileri temsilen bulunmaktadır. (Ör: Kalite Komisyonu) Akademik personel, idari personel, öğrenciler ve üniversite birimlerinin görüş ve önerileri ilgili komisyonlarca değerlendirilmektedir. Zaman zaman yapılan anketlerde hem öğrencilerin hem de personelin karar alma ve iyileştirme süreçlerine katlımı sağlanmaktadır. Ayrıca birimlerce yapılan toplantılarda personelin fikirleri değerlendirilerek üst yönetime taşınmaktadır.

Üniversitemiz karar ve uygulamaları başta EBYS sistemi, kurum internet sitesi, e-posta aracılıyla paylaşılmaktadır. Ayrıca sosyal medyada yer alan üniversitemizin hesapları da aktif olarak kullanılmaktadır.

2.3.3. İ.P. Bilgilendirme

http://w3.bilecik.edu.tr/myo/iletisim/ adresinde bulunan görüş formu ile geri bildirim alınabildiği gibi e-posta sistemi, anket sayfaları ve EBYS sistemi ile de geri bildirim alınabilmektedir.

2.3.4. İ.P. Geri Bildirimi

http://w3.bilecik.edu.tr/myo/iletisim/ adresinde bulunan görüş formu ile geri bildirim alınabildiği gibi e-posta sistemi, anket sayfaları ve EBYS sistemi ile de geri bildirim alınabilmektedir.

2.3.5. Dış Paydaş

Dış paydaşlarımızın mezunlarımız, onların çalıştığı işletmeler ya da sektörde çalışabilecekleri işletmeler, meslek örgütleri ve STKlar arasından olması beklenir. Dış paydaşlar, üniversitemizdeki karar alma ve iyileştirme süreçlerine gerçekleştirilen çalıştaylar ve mezunlarımıza yönelik düzenlediğimiz anketler yardımı ile katılmaktadır.

2.3.6. D.P. Bilgilendirme

Dış paydaşlarımız program web sayfası üzerinden bilgilendirilmektedir.

2.3.7. D.P. Geri Bildirim

Programımızda dış paydaşların görüş ve önerilerini almak üzere düzenli kullanılan bir geri bildirim mekanizması bulunmamaktadır.

2.3.8. D.P. Katılımı

Programımızda kalite komisyonu çalışmalarına dış paydaşların katılımını staj değerlendirme formunda verdikleri yanıtlarla yapılmaktadır.

2.3.9. Mezunlar

Mezunlarla ilgili çalışmaları yürütmek üzere, Mezun Öğrenciler ve Kariyer Merkezi Koordinatörlüğü (BİKAM) kurulmuştur. Bu koordinatörlüğe Üniversitemizden mezun olan tüm öğrencilere ulaşılabilmesi için öğrencilerin e-mail, cep telefonu numarası, işyeri bilgileri, sosyal medya hesaplarına ulaşma görevi verilmiştir.

2.3.10. Öğrenci Katılımları

Öğrenci temsilcisi öğrencileri temsilen kalite komisyonu, stratejik planlama ekibi gibi komisyon ve ekiplerde üye olarak bulunur. Bu ekip ve komisyon toplantılarında öğrencilerin görüş ve önerilerini gündeme getirir. Ayrıca ana sayfada yer alan iletişim kısımlarından görüş ve öneriler, mezun ve paydaş düşünceler gibi elektronik ortamdan derlenen öğrenci fikir ve önerileri idari süreçlerde gündeme gelir ve tartışılarak karar alma süreçlerine dahil edilir.

2.3.11. Dış Katkılar

Yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, ilgili bakanlıklar ile Üniversitemiz arasında birçok iyi ilişkiler doğrultusunda protokol imzalanmıştır. Bu protokoller eğitim, kültür, sanat, sosyal ve bilimsel iş birliklerini içerir. TOBB Mühendislik Laboratuvarı binasını hibe etmiş ve bu alandaki çalışmalara destek vermiştir. Üniversitemizde yapılan bilim ve eğitim hizmet kalitesi bu iş birlikleriyle güçlenmiştir.