4.1.1. Araştırma Stratejisi
Programımızın araştırma stratejisi, 2017-2021 Stratejik Planımızda ihtisaslaşmanın sağlanması ana amacı altında düzenlenmiştir.
(http://w3.bilecik.edu.tr/strateji/wp-content/uploads/sites/53/2017/01/STRATEJ%C4%B0K-PLAN-2017-2021-g%C3%BCncel.pdf)
Programımız, ülke ve bölge öncelikleri ile uzun vadeli bilim ve teknoloji politkalarının tespitinde, Türkiye Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK)’nun belirlediği öncelikli alanlar ile uyumlu olarak araştırma faaliyetlerinde bulunmaktadır.
4.1.1.1. Ar-Ge Politikası,
Programımız, yıl boyunca iç ve dış paydaşları bir araya getiren bilimsel ve sektör odaklı toplantı ve etkinlikler düzenlemektedir. Böylece mezun olduktan sonra öğrencilerden beklentlerin neler olması gerektiği ve firmalardaki araştırma geliştirme süreçleri bizzat sektör temsilcileri tarafndan öğrencilere bildirilmektedir. Bu ilişkileri güçlendirme adına Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Koordinatörlüğü (http://w3.bilecik.edu.tr/tto/) kurulmuş; ilin sanayicileri, kamu kurumları, meslek odaları ile öğretim elemanlarını buluşturacak bir platform oluşturulmuştur. Ayrıca söz konusu Teknoloji Transfer Ofsi aracılığı ile proje yazma eğitmleri düzenlenmektedir. Üniversitemiz tarafndan imzalanan protokol çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın lise öğrencilerine proje eğitimi desteği de verilmektedir. Diğer tarafan çeşitli özel sektör kuruluşları ile AR-GE tabanlı protokoller imzalanmıştır.
4.1.1.2. Ar-Ge Stratejisi, (yerel/bölgesel/ulusal kalkınma hedefleri ile uyumu),
Program olarak kurumsal araştırma stratejimizi belirlerken yerel, bölgesel ve ulusal Kalkınma hedeferi dikkate alınmıştır. Bu doğrultuda araştırma stratejimizin temelini oluşturan ihtisaslaşma süreçleri bölgeyi de kapsamaktadır.
4.1.1.3. Araştırma Fırsatları,
Kurumumuz, ülke ve bölge öncelikleri ile uzun vadeli bilim ve teknoloji politkalarının tespitinde, Türkiye Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK)’nun belirlediği öncelikli alanlar ile uyumlu olarak araştırma faaliyetlerinde bulunmaktadır. Bu araştırma faaliyetleri fen bilimleri ve sosyal bilimler enstitüsü bünyesindeki programlar ile de desteklenmektedir.
4.1.1.4. Öncelikli Alanlar,
Üniversite olarak kurumsal araştırma stratejimizi belirlerken yerel, bölgesel ve ulusal Kalkınma hedefleri dikkate alınmıştır. Bu doğrultuda araştırma stratejimizin temelini oluşturan ihtisaslaşma süreçleri bölgeyi de kapsamaktadır. Haberleşme teknolojisinin önemli olması elektronik haberleşme teknolojileri alanında yapılan araştırma çalışmalarımızın temelini oluşturmaktadır.
4.1.1.5. Ortak Araştırma Faaliyetleri,
Kurumda düzenlenen bilimsel etkinlikler, BAP projeleri, sürekli eğitim merkezinde yaşam boyu öğrenme programı kapsamında yapılan faaliyetler, bölgesel olarak farklı programlarla yapılan bilimsel araştırmalarımız ile Üniversitemizce şehrimizin ve bölgemizin sosyo-ekonomik kültürel dokusuna katkı sağlamakta ve bu etkinliklere katılım, davetli sayısı, basında yer alma oranı gibi ölçeklerle ölçülmektedir. Bu katkılar, akademik teşvik ve öğretim elemanı atama ve yükseltme yönergesi çerçevesinde teşvik edilmektedir.
4.1.1.6. Araştırma Platformları,
Programımızda oluşturulmuş bir araştırma platformu bulunmamaktadır.
4.1.1.7. Etik Değerler,
Birimimiz bünyesindeki araştırmalar gerçekleştirilirken bilimsel etik değerleri benimsenmektedir.
4.1.1.8. Araştırma Çıktıları,
Bölüm bünyesindeki tamamlanan araştırmalar sonucunda makale, bildiri vb. çıktılar elde edilmektedir.
4.1.2. Bütünleşik Politikalar
Programımız bünyesinde araştırma-geliştirme süreçleri ile eğitim-öğretim süreçlerinin bütünleştirildiği alanlar bulunmamaktadır.
4.1.3. Katkısal Politikalar
Programımızda düzenlenen bilimsel etkinlikler, BAP projeleri, sürekli eğitim merkezinde yaşam boyu öğrenme programı kapsamında yapılan faaliyetler, bölgesel olarak farklı programlarla yapılan bilimsel araştrmalarımız ile Üniversitemizce şehrimizin ve bölgemizin sosyo-ekonomik kültürel dokusuna katkı sağlanmaktadır.
4.1.4. Kalkınma Hedefleri
Üniversite olarak kurumsal araştırma stratejimizi belirlerken yerel, bölgesel ve ulusal Kalkınma hedefleri dikkate alınmıştır. Bu doğrultuda araştırma stratejimizin temelini oluşturan ihtisaslaşma süreçleri bölgeyi de kapsamaktadır.
4.1.5. Kültürel Katkılar
Kurumumuzun tematik alanı olan Biyoteknoloji ile bazı bitkilerin ekonomiye kazandırılması hedeflenmiştir. Bu çalışmalar sayesinde tıbbi ve endemik bitkilerin ıslahı ile daha yüksek miktarda değerli kimyasallar elde edilmesi ile ulusal hedeflere yönelik kültürel katkılar da sağlanacaktır.