TÜSEB | A GRUBU ACİL AR-GE PROJE ÇAĞRISI – Çağrı Bitiş Tarihi : 31.07.2023

Program Adı : ACİL – A GRUBU ACİL AR-GE PROJE DESTEK PROGRAMI
Çağrı Adı : A GRUBU ACİL AR-GE PROJE ÇAĞRISI
Çağrı Başlangıç Tarihi : 01.05.2023
Çağrı Bitiş Tarihi : 31.07.2023 23:59:00
Basılı Belge Son Teslim Tarihi : 14.08.2023
Genel Açıklama :

2023-A4-01

A Grubu Acil Ar-Ge Proje Çağrısı

(Akademisyenlere Yönelik)

(A4 Kodlu Çağrı Kamu/Vakıf Üniversitesinde veya Kamu Kurum/Kuruluşlarda Görev Yapan Araştırmacılara Yöneliktir.)

 

Bu Çağrıya Lisans/Lisans Üstü Öğrenciliği Devam Eden Öğrenciler Yürütücü Olarak Başvuru Yapamazlar.

 

Kadrosu Bulunmayan veya Öğrenimi Devam Eden Öğrenciler Diğer Çağrıların Detaylarını İnceleyebilirler.

 

Çağrı Açılış Tarihi: 01/03/2023

1.Çağrı Amacı

Üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları veya araştırma enstitüleri/merkezleri tarafından yürütülecek kısa süreli aşı, ilaç, tıbbi cihaz, tanı kiti vb. sağlık bilim ve teknolojileri ile ilgili alanlardaki projelerin desteklenmesidir.

2.Çağrı Başvuru Alanları

Çağrı kapsamında aşağıdaki alanlar yönelik başvurular kabul edilecektir.

 

  1. Anne, Çocuk Ergen Sağlığı
  2.  Askeri Sağlık Teknolojileri
  3. Aşı
  4. Beyin Bilgisayar Ara yüzleri
  5. Biyoinformatik
  6. Biyomalzeme
  7. Biyoteknoloji
  8. Doku Mühendisliği
  9. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
  10. Giyilebilir Sağlık Teknolojileri
  11. Halk Sağlığı ve Kronik Hastalıklar
  12. İlaç
  13. Kanser
  14. Medikal Robotik
  15. Nörobilim
  16. Rehabilitasyon Teknolojileri
  17. Sağlıkta Dijital Dönüşüm Teknolojileri
  18. Sağlıkta Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları
  19. Sağlık Veri Araştırmaları ve Yapay Zekâ Uygulamaları
  20. Tanı Kiti
  21. Tıbbi Cihaz
  22. Yapay Organ

3.Çağrı Özel Şartları

Görev Alabilme Şartları Nelerdir?

-Kamu kurum ve kuruluşlarının en üst düzey yöneticileri, vekil ve yardımcıları (Rektör, Rektör Yardımcısı, Başhekim, Başhekim Yardımcısı, Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı vb.); başvuru sırasında görevlerinin devam etmesi durumunda projede yürütücü olarak görev alamazlar.

-Proje önerisi değerlendirme sürecinde olan projeler, yürürlükteki projeler ve proje sonuç raporu sunulmuş ancak sonuçlandırılmamış projelerdeki görevler, proje görev limitleri içerisinde değerlendirilir.

-Proje yürütücüsü ve araştırmacıların Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet etmeleri gerekir. Yabancı uyruklu bir kişi, kamu kurum ve kuruluşunda görev yapmak koşulu ile projede yürütücü veya araştırmacı olarak görev alabilir. Danışmanlar için ikamet ve T.C. vatandaşı olma şartı aranmaz.

-Bir kamu kurum ve kuruluşunda çalışmayan emekli kişiler proje ekibinde araştırmacı veya danışman olarak görev alabilirler.

-Projesi iptal edilen veya etik ihlali nedeniyle ceza alan ve bu nedenle yürürlükte olan diğer projelerindeki görevlerine son verilen yürütücü, araştırmacı ve danışmanların yerine atanan kişilerin bu projelerdeki görevleri, bu maddenin birinci ve altıncı fıkralarında belirtilen koşul ve limitler dışında tutulur.

-Proje değerlendirme/izleme sürecinde görev alan kişi, değerlendirdiği/izlediği projede veya değerlendirdiği projenin yeniden önerilmesi durumunda önerilen projede görev alamaz.

-Proje yürütücüsünün, Proje Yürütücüsü Kuruluş’ un niteliğine göre aşağıdaki şartlara sahip olması gerekir.

a) Kamu kurum ve kuruluşları veya yükseköğretim kurumlarında yürütülecek projelerde, proje yürütücüsünün söz konusu kurum ve kuruluşun kadrolu personeli olması gerekir. Kadrosu yükseköğretim kurumlarında olanların; 3/7/2014 tarihli ve 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun ile kurulan araştırma merkezlerinde, teknoloji geliştirme bölgelerinde yer alan kuruluşlarda veya Sağlık Bakanlığı mevzuatı kapsamında görev yapmaları durumunda, proje yürütücüsü kamu kurum ve kuruluşlarda kadrolu personel olması şartı aranmaz.

b) Vakıf yükseköğretim kurumlarında yürütülecek projelerde, proje yürütücüsünün kurumun tam zamanlı çalışanı olması gerekir.

-Farklı bir kamu kurum ve kuruluşu tarafından yürütülen proje kapsamında araştırmacı veya danışman olarak yer almak isteyen kişilerin, bağlı olduğu kamu kurum ve kuruluşunun en üst düzey yetkilisinden başvuru aşamasında izin belgesi alması gerekmektedir.

Bu çağrı kapsamında en fazla 1 adet lisansüstü bursiyer görev alabilir.

Proje süresi, ek süre dâhil, en fazla 1 (bir) yıldır.

Başvuru Yapabilecek Kurum / Kuruluş Kişiler

Türkiye’de yerleşik yükseköğretim kurumları, kamu kurum ve kuruluşları veya araştırma enstitüleri/merkezleri proje yürütücüsü kuruluş olabilir.

Proje yürütücüsünün;

 

a) Yükseköğretim kurumları, araştırma enstitüleri/merkezleri ile eğitim ve araştırma hastanesi personeli olması durumunda en az doktora/tıpta uzmanlık derecesine sahip olması gerekir.

b) (a) bendi kapsamı dışında kalan kamu kurum ve kuruluşu personelinin, proje konusu ile ilgili alanda en az 4 (dört) yıllık lisans mezunu olması gerekir.

 Araştırmacıların;

 

a) Başvuru yapabilecek kurum/kuruluşların en az lisans mezunu olan kadrolu personeli olmaları gerekir.

4.Çağrı Bütçesi

2023 yılı için proje destek bütçesi, ek ödenek dâhil, en fazla yüz bin (125.000) TL olabilir. Bu program kapsamında yürütücü, araştırmacı ve danışmanlara PTİ ödemesi yapılmamaktadır. Proje bütçesi ile ilgili üst sınırlar için tıklayınız.

5Çağrı Başvuru Dönemleri

 

1. Dönem A4-01 01.02.2023-28.02.2023

2. Dönem A4-02 01.03.2023-30.04.2023

3. Dönem A4-03 01.05.2023-31.07.2023

4. Dönem A4-04 01.10.2023-31.12.2023

 

 

Başvuru Ekleri

1. Referanslar/Kaynaklar

2. Proje Personeli/Ekibinin Diğer Projeleri ve Güncel Yayınları

3. Mevcutsa Fikri Hak Tescili (Patent, Faydalı Model, Endüstriyel Tasarım vb.)

4. Belirtmek İstediğiniz Diğer Konular

5.Varsa Bursiyer Öğrenci Belgesi (Lisans Bursiyeri İçin Ek Olarak Transkript De Talep Edilir)

6.Varsa Destek Mektubu

BAŞVURU DOKÜMANLARI VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

 

⮚ Proje önerisi mevcut bilim veya teknolojideki eksiklikleri ve/veya problem(ler)i ortaya koymalı ve bu eksikliklerin giderilmesi veya problemlerin çözümüne yönelik özgün, yaratıcı ve yenilikçi öneriler sunmalıdır. Ayrıca ilgili bilim veya teknoloji alan(lar)ına kavramsal, kuramsal veya metodolojik olarak özgün katkılar sağlamalıdır.

⮚ Projede uygulanacak yöntem(ler) ve araştırma tekniklerinin ilgili literatüre atıf yapılarak belirgin ve doğru olarak açıklanmış olması gerekmektedir. Uygulanacak yöntem(lerin) öngörülen amaçlara ve hedeflere ulaşmaya uygun olmasının yanı sıra önerilen yöntemin, alternatif yöntemlere göre üstün olması beklenmektedir.

⮚ Projede öngörülen proje ana takvimi, iş-zaman planlaması, iş paketleri, her bir iş paketinin önem derecesi, projede hedeflenen çıktıların teknik gereksinimleri ve başarı ölçütlerinin uygulanabilir, ölçülebilir ve izlenebilir olmasının yanında projeyi olumsuz etkileyebilecek risklerin öngörülmüş, tanımlanmış olması ve projede önerilen yöntem(ler)le ilerleme kaydedilememesi durumunda uygulanacak alternatif yöntemlerin (B planı) projede öngörülen amaçlara ve hedeflere ulaşmaya uygun olması gerekmektedir.

⮚ Projenin kapsadığı faaliyet ve disiplin(ler) dikkate alındığında nitelik ve nicelik yönünden yeterli ve uygun olan proje ekibinin iş ve görev dağılımı kişilerin yetkinlikleri ve iş paketleri dikkate alınarak doğru planlanmalıdır.

⮚ Proje yürütücüsü kurum ve kuruluş(ların) projenin yürütülmesi için gerekli altyapı ve ekipmana (laboratuvar, cihazlar, elektronik ortam v.b.) sahip olması gerekmektedir.

⮚ Mevcut haliyle projeden bilimsel/akademik, ekonomik/ticari/sosyal, araştırmacı yetiştirilmesi, yeni projeler oluşturulması gibi çıktı ve sonuçların elde edilebilmesinin yanında bu çıktı ve sonuçların toplumsal sorunları çözme, ticarileştirilme, ilgili alanda ülkenin yurt dışına bağımlılığını azaltma ve/veya rekabet gücünü arttırma potansiyeli taşıması beklenmektedir.

⮚ Proje sürecinde elde edilecek çıktıların ve ulaşılacak sonuçların ilgili paydaşlar ve potansiyel kullanıcılara ulaştırılması ve yayılmasına yönelik öngörülen faaliyetlerin uygun ve yeterli seviyede olması gerekmektedir.

⮚ Başvurunun geçerli sayılabilmesi için aşağıdaki belgelerin imzalı olarak sunulması gerekmektedir.

✔ Yürütücü kurum/kuruluş adına üst düzey yetkili (üniversiteler için rektör, kamu Ar-Ge birimleri için birimin bağlı olduğu üst düzey yönetici veya bu makamların yetki verdiği yardımcıları) tarafından ilgili yerleri ıslak imzalı elektronik başvuru çıktısı,

✔ Gerekli ise Ar-Ge Proje Önerisi Destek Mektubu

✔ Gerekli ise Yasal İzin Belgeleri,

✔ Gerekli ise Etik Kurul İzin Belgesi. (Etik Kurul Belgesi ya da Etik Kurul Başvuru Formu proje destek kararından sonra ibraz edilmelidir.)

✔ Bursiyere ait Öğrenci Belgesi

⮚ Yukarıda belirtilen belgeler dışında gerekmeyen bir belge sunulması durumunda değerlendirmede dikkate alınmayacaktır.

⮚ Başvuru esnasında proforma fatura ibraz etmek zorunlu değildir.

⮚ Basılı ve ıslak imzalı belgeler için evrak sistemine son kabul tarihi, her başvuru döneminin son gününü takiben 15 gün olup belgelerin TÜSEB evrak sistemine ulaşmaması durumunda proje önerisi değerlendirmeye alınmayacaktır.

 Başvuru tarihleri kapsamında başvuru sistemi üzerinden onaylanmayan (taslak aşamasında kalan) hiçbir başvuru değerlendirmeye alınmayacaktır. Yapılan tüm başvuruların değerlendirmesinde online sistemde olmayan hiçbir evrak değerlendirmeye alınmayacaktır.

Ø Önerilen proje bütçesi, programın destek üst limitini aşmamalıdır.

Ø Acil Ar-Ge proje başvuruları özgün değer, yöntem, proje yönetimi ve yaygın etki kriterlerine göre 24 puan üzerinden değerlendirilecektir.

İmzalı belgeler için posta adresi:

Alıcı: TÜSEB Proje Yönetimi ve Destek Daire Başkanlığı

Adres: TÜSEB Koşuyolu Yerleşkesi Koşuyolu Mahallesi, Koşuyolu Caddesi, No: 71 Koşuyolu/İstanbul

Telefon: 0216-547-26-00

 

İrtibat Noktası

TÜSEB Proje Yönetimi ve Destek Daire Başkanlığı

basvuru@tuseb.gov.tr

 

Başvuru esnasındaki teknik sorularınız için tbys@tuseb.gov.tr