İlaç Geliştirmeye Yönelik Klinik Araştırma Projeleri Çağrısı
1. Çağrı Amacı
Mevcut çağrı programı ile Türkiye’de ilaç araştırmalarının Ar-Ge aşamasından üretim aşamasına getirilerek, hastalıktan korunma ve tedavi için kullanılabilecek ürüne dönüştürülmesi suretiyle ülkemiz ile bulunduğu bölgenin ihtiyaçlarının karşılanması amaçlanmaktadır.
2. Çağrı Kapsamı
Çağrı kapsamında değerlendirmeye alınacak proje önerilerinin katma değerlerinin yüksek, bir hastalıktan korunmaya ya da hastalığın tedavisine yönelik, ilaç adayı ile tedavi yaklaşımları içermesi veya kişiye özgü ilaç adayı ile tedavi yaklaşımları içermesi beklenmektedir.
3. Çağrı Bütçesi
2023 yılı için Proje destek bütçesi, en fazla altmış milyon (60.000.000,00) TL’dir. Proje bütçesi ile ilgili üst limitler için tıklayınız.
4. Proje Süresi
Proje süresi 36 aydır. Ek süre talebi ile ilgili ayrıntılar için mevzuatı inceleyebilirsiniz.
5. Çağrıya İlişkin Proje Konuları
İlaç Geliştirmeye Yönelik Klinik Araştırma Projeleri Çağrısının konuları arasında klinik araştırma fazına geçebilmek için klinik öncesi araştırmalar dahil olmak üzere gerekli Ar-Ge aşamalarını başarıyla tamamlamış ilaç katma değeri yüksek, bir hastalıktan korunmaya ya da hastalığın tedavisine yönelik, ilaç adayı ile tedavi yaklaşımları içermesi veya kişiye özgü ilaç adayı ile tedavi yaklaşımları yer almaktadır.
6. Çağrıya İlişkin Özel Şartlar
Başvurusu yapılan ilaç adayının klinik araştırma fazına geçebilmek için klinik öncesi araştırmalar dahil olmak üzere gerekli Ar-Ge aşamalarını başarıyla tamamlamış olması gerekmekte olup bu kapsamda;
· Klinik araştırmalarda kullanılacak olan klinik araştırma ürününün İyi İmalat Uygulamaları (İİU / Good Manufacturing Practices (GMP)) koşullarında ve tercihen Türkiye’de üretiliyor olması,
· Araştırma ürününün, çağrı kapsamında başvurusu yapılan klinik araştırma fazına geçebilmek için ilgili klinik öncesi etkililik ve güvenlilik araştırmaları dahil olmak üzere gerekli Ar-Ge aşamalarını başarıyla tamamlamış olması,
· Klinik öncesi toksisite çalışmalarının, İyi Laboratuvar Uygulamaları (İLU /Good Laboratory Practice (GLP)) sertifikasına sahip merkezlerde yapılmış olması ve kaynak dokümanlarla bu çalışmaların ispatlanmış olması ve
· Teknoloji Hazırlık Seviyesi (THS) cetveline göre 5D aşamasını bitirmiş olması (bkz. THS Cetveli) beklenmektedir.
İlaç klinik araştırmalarına dair yapılacak proje başvuruları için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından yayınlanan kılavuzların gereklilikleri dikkate alınmalıdır.
7. Hedeflenen Çıktı
Çağrının hedefi, ülkemizde sınırlı sayıda yapılan klinik araştırmaların önünü açmak ve araştırmacıların teşvik edilmesini sağlayarak ilaç geliştirilmesinde önemli bir aşama olan klinik araştırmalara kaynak oluşturmaktır.
8. Çağrı Kapsamı Dışında Tutulacak Konular
· Yurt içinde veya yurt dışında geliştirilmiş yeni ilaç/ilaçlara ait klinik dışı araştırmalar,
· İlaç yeniden konumlandırma araştırmaları,
· Epidemiyolojik kesitsel çalışmalar,
· Tarama çalışmaları,
· Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp kategorisindeki ürünlere yönelik klinik araştırmalar,
· Bitkisel/destekleyici tedavi ürünlerine yönelik klinik dışı ve/veya klinik araştırmalar,
· Kozmetikler ve veterinerlik uygulama alanları hedefli projeler,
· THS 5D ve altında olan ilaç geliştirilmesine yönelik Ar-Ge projeleri,
· İlaç kategorisine girmeyen sağlık teknolojilerine yönelik yapılacak klinik araştırmalar (Tıbbi cihaz, aşı vb. alanlara yönelik klinik araştırma proje çağrıları için tbys.tuseb.gov.tr adresinin takip edilmesi gerekmektedir.)
9. Başvuru Yapabilecek Kurum/Kuruluşlar
Aşağıda adı geçen kurum/kuruluşlarda görev yapan T.C. vatandaşı araştırmacılar İlaç Geliştirmeye Yönelik Klinik Araştırma Projeleri Çağrısına başvuru yapabilir:
· Devlet veya vakıf üniversiteleri
· Araştırma enstitüleri
· Kamu ve özel hastaneler
· Halk sağlığıyla ilgili birimler
· Sağlık alanında faaliyet gösteren özel kuruluşlar (ilaç endüstrisi, biyoteknoloji şirketleri vb.) ve Küçük ve Orta Büyüklükte İşletmeler (KOBİ’ler)
· Teknokent ve kuluçka merkezinde faaliyet gösteren firmalar
10. Proje Yöneticisi/Yürütücüsünün Taşıması Gereken Şartlar
Proje Yöneticisinin/Yürütücüsünün, Proje Yöneticisi/Yürütücüsü Kuruluş’un niteliğine göre aşağıdaki şartlara sahip olması gerekir:
a) Kamu kurum/kuruluşu veya yükseköğretim kurumlarında yürütülecek projelerde, proje yöneticisinin/yürütücüsünün söz konusu kurum/kuruluşun kadrolu personeli olması gerekir. Kadrosu yükseköğretim kurumlarında olanların; 3/7/2014 tarihli ve 6550 sayılı Kanun ile kurulan araştırma merkezlerinde, teknoloji geliştirme bölgelerinde yer alan kuruluşlarda veya Sağlık Bakanlığı mevzuatı kapsamında sağlık tesislerinde görev yapmaları durumunda, projenin yürütüleceği kurum/kuruluşlarda kadrolu personel olma şartı aranmaz.
b) Vakıf üniversitelerinde yürütülecek projelerde, proje yöneticisinin/yürütücüsünün üniversitenin tam zamanlı çalışanı olması gerekir.
c) Özel kuruluşta yürütülecek projelerde, proje yöneticisinin/yürütücüsünün söz konusu kuruluşta, projenin öneri tarihi itibarıyla en az 3 (üç) ay görev almış olması gerekir.
11. Görev Alabilme Koşul ve Limitleri
· Kamu kurum ve kuruluşlarının en üst düzey yöneticileri, vekil ve yardımcıları (Rektör, Rektör Yardımcısı, Başhekim, Başhekim Yardımcısı, Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı vb.); başvuru sırasında görevlerinin devam etmesi durumunda proje yöneticisi/yürütücüsü olarak görev alamazlar.
· TÜSEB Yönetim Kurulu Üyeleri, Başkan, Başkan Yardımcıları, Genel Sekreter ve Enstitü Başkanları başvuru sırasında görevlerinin devam etmesi durumunda, projede görev alamaz. Ayrıca TÜSEB yöneticileri (Başkan, Başkan Yardımcısı, Genel Sekreter, Enstitü Başkanları) görevlerinden ayrıldığı tarihten itibaren bir yıl geçmeden TÜSEB tarafından desteklenen projelerde görev alamazlar. Proje başlama tarihinden sonra proje ekibinden herhangi birinin yukarıda sayılan görevlere gelmesi durumunda, göreve geldiği tarih itibarıyla Proje Yöneticisi Kuruluş (PYÖK), Proje Yürütücüsü Kuruluş (PYK) veya proje yöneticisi/yürütücüsü tarafından projedeki görevine son verilir ve durum Proje Yönetimi ve Destek Daire Başkanlığı (PYDDB)’ye yazılı olarak bildirilir. Bu kişinin proje yöneticisi/yürütücüsü olması durumunda, PYÖK ve/veya PYK tarafından önerilecek yeni proje yöneticisi/yürütücüsü hususu PYDDB tarafından karara bağlanır.
· TÜSEB’in yöneticileri (Başkan, Başkan Yardımcıları, Genel Sekreter ve Enstitü Başkanları) dışındaki TÜSEB personeli stratejik Ar-Ge projelerinde görev alabilirler ve kendilerine projedeki görevleri karşılığında ödeme yapılabilir. Ancak bursiyer olamazlar.
· Özel kuruluşun başvuru yapabilmesi için, kuruluşun ticaret sicil belgesinin olması ve Türkiye’de yerleşik sermaye şirketi olması zorunluluğu bulunmaktadır.
· TÜSEB destekli projelerde yönetici, yürütücü, araştırmacı veya danışman olarak görev alabilme limitleri TÜSEB Başkanı tarafından belirlenir.
· Proje önerisi değerlendirme sürecinde olan projeler, yürürlükteki projeler ve proje sonuç raporu sunulmuş ancak sonuçlandırılmamış projelerdeki görevler, proje görev limitleri içerisinde değerlendirilir.
· Proje yöneticisi/yürütücüsü olacak kişi, zamanının en az % 40’ını projeye ayırmak zorundadır.
· Zamanının % 40’ını projeye ayıran kamu personelinin projeye katkı oranı tam (%100) olarak kabul edilir. Yer aldığı iş paketi içindeki görev süresiyle sınırlı olmak üzere aylık Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) hesaplaması buna göre yapılır.
· Türkiye’de ikamet etmeyen T.C. vatandaşları ile yabancı uyruklu bilim insanları projede yönetici/yürütücü olamaz. Ancak “yurt dışı araştırmacı” olarak görev alabilirler. Yabancı uyruklu yurt dışı araştırmacıların her türlü yasal yükümlülüklerinin yerine getirilmesinden PYK sorumludur.
· Yabancı uyruklu bir kişi Türkiye’de bir kurum/kuruluşta görev yapmak koşulu ile projede yönetici/yürütücü veya araştırmacı olarak görev alabilir.
· Danışmanlar için ikamet ve T.C. vatandaşlık şartları aranmaz.
· Kamu/özel kuruluş çalışanının, başka bir kurum/kuruluş tarafından yürütülen proje kapsamında araştırmacı veya danışman olarak yer alabilmesi için başvuru aşamasında bağlı olduğu kurum/kuruluşun en üst düzey yetkilisinden izin belgesi alması gerekmektedir.
· Projede danışmanın yer alabilmesi için, projenin özel uzmanlık gerektiren konu ya da konularının olması ve bu hususun proje önerisinde gerekçeli olarak belirtilmesi gerekir. Bir projede görev alacak danışman sayısı o projedeki özel uzmanlık gerektiren konu sayısı ile sınırlıdır.
12. Başvuru Ekleri
1. Araştırma ürününe ait ilgili klinik dışı araştırma verileri ve/veya raporları
2. Araştırma ürünü kalite dosyası (TİTCK ilgili kılavuzlarına ve modüllerine uygun hazırlanmış olması gerekir)
3. Önceki ilgili klinik araştırma verileri ve raporları (her bir fazın öncesinde yapılan araştırmalara dair),
4. Klinik Araştırmalar Etik Kurulu onayı ve TİTCK izin belgesi veya başvuru yapıldığına dair belge,
5. Klinik araştırma protokolü ve ekleri (Tüm ekler TİTCK standart formuna göre yapılandırılacaktır.),
6. Klinik araştırma ürününe dair Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Tescil (Patent, Faydalı Model, Endüstriyel Tasarım vb.) bilgisi, başvurusu veya hazırlık aşamasındaki evrakları (mevcut ise),
7. Yurt Dışı Araştırmacı Bilgi Formu (Yurt dışı araştırmacı var ise),
8. Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklulara PTİ ödenebileceğine dair onay belgesi (gerekli ise),
9. Özel kuruluş ise ticaret sicil belgesi
10. TÜSEB Başkanlık Onay Yazısı (işbirliği ekibinde TÜSEB Enstitülerinden yürütücü/araştırmacı/danışman bulunması halinde)
11. KOBİ olma şartlarına ulaşamamış sermaye şirketleri ve KOBİ niteliğindeki işletmelerin yönetici ve ortaklarının başvuru sahibi olması durumunda “KOBİ Beyannamesi”
12. Özel Kuruluşlardan Ek Olarak Talep Edilen Belgeler: Oda Sicil Kayıt Sureti; İmza Sirküleri; Yetki Belgesi (Şirketi temsile yetkili kişinin belirtildiği ilgili Ticaret Sicil Müdürlüğü’nden alınmış belge)
13. 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu Kapsamında Faaliyet Gösteren Şirketler Bünyesinde Görev Yapan Üniversite Öğretim Elemanları için Proje Başvurusu İzin Formu
14. Klinik Araştırmada alınan biyolojik örnekler üzerinde yapılacak analizlerin gerçekleştirileceği merkez/merkezlere ait bilgiler
13. Başvuru Dokümanları ve Dikkat Edilecek Hususlar
Proje önerisi mevcut bilim veya teknolojideki eksiklikleri ve/veya problem(ler)i ortaya koymalı ve bu eksikliklerin giderilmesi veya problemlerin çözümüne yönelik özgün, yaratıcı ve yenilikçi öneriler sunmalıdır. Ayrıca ilgili bilim veya teknoloji alan(lar)ına kavramsal, kuramsal veya metodolojik olarak özgün katkılar sağlamalıdır.
· Projede uygulanacak yöntem(ler) ve araştırma tekniklerinin ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat, farmakopeler vb. geçerli literatüre atıf yapılarak belirgin ve doğru olarak açıklanmış olması gerekmektedir.
· Proje yöneticisi/yürütücüsü Kurum ve Kuruluş/ların projenin yürütülmesi için gerekli altyapı ve ekipmana (laboratuvar, cihazlar, elektronik ortam vb.) sahip olması gerekmektedir.
· Mevcut haliyle projeden bilimsel/akademik, ekonomik/ticari/sosyal, araştırmacı yetiştirilmesi, yeni projeler oluşturulması gibi çıktı ve sonuçların elde edilebilmesinin yanında bu çıktı ve sonuçların toplumsal sorunları çözme, ticarileştirilme, ilgili alanda ülkenin yurt dışına bağımlılığını azaltma ve/veya rekabet gücünü arttırma potansiyeli taşıması beklenmektedir.
· Proje sürecinde elde edilecek çıktıların ve ulaşılacak sonuçların ilgili paydaşlar ve potansiyel kullanıcılara ulaştırılması ve yayılmasına yönelik öngörülen faaliyetlerin uygun ve yeterli seviyede olması gerekmektedir.
· Başvurunun geçerli sayılabilmesi için aşağıdaki belgelerin imzalı olarak sunulması gerekmektedir.
✓ Elektronik başvuru sonucunda indirilecek doküman çıktısı (üniversiteler için rektör, kamu Ar-Ge birimleri için birimin bağlı olduğu üst düzey yönetici veya bu makamların yetki verdiği yardımcıları, tarafından imzalı belgeler),
✓ İş birliği yapılacak kurum/kuruluş adına üst düzey yetkili (üniversiteler için rektör, kamu Ar-Ge birimleri için birimin bağlı olduğu üst düzey yönetici veya bu makamların yetki verdiği yardımcıları, özel kuruluşlar için imza sirkülerinde belirtilen en geniş imza yetkisi olan kişi veya kişiler) tarafından ilgili yerleri ıslak imzalı Elektronik başvuru çıktısı,
✓ Gerekli ise İş birliği Proje Önerisi Destek Mektubu,
✓ Etik Kurul Onay Belgesi ve TİTCK izin belgesi, yoksa Etik Kurul ve TİTCK’ya başvuru yapıldığına dair belge (Etik Kurul Onay Belgesi ve/veya TİTCK izin belgesi proje destek kararından sonra ibraz edilebilir.)
Yukarıda belirtilen belgeler dışında gerekmeyen bir belge sunulması durumunda değerlendirmede dikkate alınmayacaktır.
Başvuru esnasında proforma fatura ibraz etmek zorunlu değildir. Proje önerisinin kabul olması durumunda proforma talep edilecektir.
· Önerilen proje bütçesi (PTİ, Kurum Hissesi ve personel giderleri dahil) programın destek üst limiti olan 60.000.000,00 TL’yi aşmamalıdır.
· Önerilen projelerde PTİ üst limiti 6.000,00 TL olup projede yer alan araştırmacıların alacağı toplam ücret yürütücünün alacağı aylık PTİ miktarını geçemez.
· Klinik araştırma projeleri başvuruları, İlaç Geliştirmeye Yönelik Klinik Araştırma Proje Önerisi Bilimsel Değerlendirme Formu’nda yer alan kriterlere göre panelistler tarafından 24 puan üzerinden değerlendirilecektir. Değerlendirme formunu incelemek için tıklayınız.
· Çağrı şartlarına uyulmaması durumunda başvurular değerlendirmeye alınmadan iade edilecektir.
İnceleyebileceğiniz Ek Dokümanlar:
1. 2023 Yılı Üst Limitler Tablosu
2. İlaç Geliştirmeye Yönelik Klinik Araştırma Proje Önerisi Bilimsel Değerlendirme Formu
3. THS
4. Mevzuat:
Değerlendirme yalnızca sisteme yüklenen belgeler üzerinden yapılmaktadır. Bu nedenle her bir koşula ilişkin belge, açık ve belirlenen içerikte olacak şekilde başvuru formları aracılığıyla sisteme yüklenmelidir, yalnızca web sayfası linki içeren belgeler dikkate alınmayacaktır.
Değerlendirme sonucunda desteklenmesine karar verilen projelerde; proje yürütücüsü ve projeyi öneren kamu kurum/kuruluşunun en üst düzey yetkilisi ile TÜSEB arasında proje destek sözleşmesi imzalanır.
İmzalı belgelerin son kabul tarihi, her başvuru döneminin son gününü takiben 15 gün olup belgelerin TÜSEB evrak sistemine ulaşmaması durumunda proje önerisi bir sonraki başvuru döneminde değerlendirmeye alınacaktır.
Islak imzalı belgeler için posta adresi: Alıcı:
TÜSEB Proje Yönetimi ve Destek Daire Başkanlığı
Adres:
TÜSEB Koşuyolu Yerleşkesi Koşuyolu Mahallesi, Koşuyolu Caddesi, No: 71 Kadıköy/İstanbul
Telefon: 02165472600