4.3. Araştırma Kadrosu

4.3.1. Yetkinlikler

Üniversitemiz akademik kadrosunun araştırma yetkinliği ve alanının belirlenmesi için ARGE çalıştayı gerçekleştirilmiştir. Bu çalıştay sonucunda üniversitenin sahip olduğu araştırmacıların çalışma alanları tartışılmış ve üniversitenin kadro yapısına göre ihtisaslaşma alanları belirlenmiştir. Buna göre, akademik kadromuzun yüzde 60’ının biyoteknoloji ve enerji teknolojileri alanında yetkin olduğu belirlendi. Bu nedenle Üniversitemizin bu alanlarda ihtisaslaşmasına karar verilerek, 2017-2021 stratejik planına konuldu ve senato tarafından kabul edildi. Araştırma kadrosunun bu alanlarda projeler üretmeleri, makaleler üretmeleri, araştırmacı yetiştirmeleri ve bu alanlarda kongreler düzenlemeleri teşvik edilmektedir.
 Öğretim üyeliğine atama ve yükseltmelerde 2547 Sayılı yasanın ilgili maddelerinde tanımlanan koşullara ilave olarak “BŞEÜ Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atama İlkeleri” ile tanımlanmış akademik faaliyetlerden kazanılan puanlar esas alınarak akademik personelin yetkinliği bu ilkeler çerçevesinde güvence altına alınmıştır,
 Akademik performansını yükseltmek için “BŞEÜ Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atama İlkeleri” revize edilmiştir,
 Seminer ve makale yayın ve sunumları
 Yurtiçi ve yurtdışı bilimsel etkinliklere katılarak,

4.3.2. Yetkinlik ölçümleri

Araştırma kadrosunun etkinliğinin geliştirilmesi için uluslararası üniversiteler ile işbirliği yapılıp araştırmacıların bu birimde kendilerini geliştirmeleri sağlanır,
Öğretim üyelerinin yaptıkları bilimsel çalışmalar her yıl bir önceki eğitim-öğretim yılı için yıllık faaliyet raporları ile takip edilir,
Araştırma kadrosunun yetkinliği, yıllık faaliyet raporlarının değerlendirilmesi ile belirlenir.
Akademik ve araştırma personelinin yetkinliği, ders verme, projeler ve diğer etkinliklerin performans değerlendirmeleri ile izlenir.
Yıl içerisinde yapılan proje, özgün yayın, kitap vb. yayınlar, patent, tebliğ sayısı gibi kriterler göz önünde bulundurulur,
Yayın, sunum ve projeler üzerinden araştırma kadrosunun yetkinliği ölçülür ve değerlendirilir,

4.3.3. Olanaklar ve Destekler

4.3.3.1. Fiziksel, teknolojik ve finansman

Üniversitemizde; araştırma kadrosunun araştırma yetkinliğini geliştirmesi için Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Hazırlama Değerlendirme ve Uygulama Yönergesi (htps://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/58958), Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bilimsel Sanatsal Etkinliklere Katlımı Destekleme Yönergesi (htps://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/139898), Bilimsel Yayınları Teşvik Yönergesi (htps://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/63152) çıkartılmış ve söz yönergeler uyarınca olanaklar sağlanmaktadır.

Akademik Teşvik Yönetmeliğinin çıkmış olmasından dolayı Üniversitemiz teşvik yönergesi uygulanmamaktadır. Ayrıca araştırma alt yapısı bakım ve onarım, patent, faydalı model ve mülkiyet haklarına başvuru gibi destek imkânları mevcuttur. Tüm akademik personele bilimsel araştırma projeleri için maddi desteği ve bilimsel etkinliklere katlım desteği sağlanmaktadır. Araştırmacıların uluslararası bilimsel deneyiminin yüksek olması için dil yeterliliklerinin üst düzeyde olması gerekmektedir. Bunun sağlanabilmesi için araştırmacıların belirli kriterler çerçevesinde yurt dışına dil eğitimine gönderilmektedir. Bu destek ve imkânların yeterliliği ve etkililiği ölçümü hususunda çalışmalar devam etmektedir.

4.3.3.2. Laboratuvarlar

Gıda İşleme Bölümü, Gıda Teknolojisi Programı Kapsamında Yararlanılan Laboratuvarlar Şunlardır:
1-Gıda İşleme Laboratuvarı: Gıda İşleme laboratuvarında; Gıda sektöründe bulunan çok sayıda makine ekipmanın laboratuvar ölçekli imalat yapılmasına yardımcı olacak teknik altyapıya sahiptir. Süt makineleri, Meyve sebze işleme makineleri, yağ, un v.s. işleme makineleri Dünya Bankası tarafından proje ile temin edilmiştir.
2-Mikrobiyoloji Laboratuvarı: Mikrobiyoloji laboratuvarı sadece mikrobiyolojik analizlerin yapıldığı bir yerdir. Bu laboratuvarda hangi dal olursa olsun başta patojenler de dâhil olmak üzere istenmeyen mikroorganizmaların analizi yapılır. Gıda Analizi laboratuvarında temel mikrobiyoloji laboratuvarı ile beraber gıda sektöründe talep edilen mikrobiyal analiz uygulamaları yapılabilmektedir.
3-Temel İşlemler Laboratuvarı: Temel İşlemler Laboratuvarımızda Gıda ve Kimyasal maddelerin analizlerinde kullanılan özel tasarlanmış deney setleri bulunmaktadır. Öğrencilerimiz müfredatlarında yer alan uygulama dersleri kapsamında edindikleri teorik bilgileri deney setlerinde uygulama yaparak pratiğe dökme imkânı bulmaktadır.
4-Enstrümental Analiz Laboratuvarı: Analiz edilen örnekte bulunan herhangi bir bileşenin cinsi veya derişimiyle orantılı sinyal üreten araçlarla yapılan analiz şeklidir. Enstrümantal analiz laboratuvarında şu yöntemler kullanılmaktadır; Spektroskopik yöntemler; Bu analiz yönteminde, analizi yapılan örnekteki atom, molekül veya iyonların bir enerji düzeyinden diğerine geçişleri sırasında emilen veya yayılan elektromanyetik ışıma ölçülür. Elektrokimyasal yöntemler; Bu yöntemde, elektrokimyasal hücre, analizi yapılan maddeyi içeren bir çözelti veya erimiş tuz, maddenin kimyasal dönüşüme uğradığı elektrotlar ve bu elektrotları birbirine bağlayan bir devreden oluşur. Elektron iletilmesi sonucunda elektrik akımı oluşur. Metallerde metalik iletkenlik, çözeltilerde ise iyonik iletkenlik söz konusudur. Kromatografik yöntemler; Kromatografi, analizi yapılan karışımdaki bileşenlerin birbirinden ayrılmasını gerçekleştiren yöntemlerin genel adıdır. Sıvı kromatografisi, katı-sıvı kromatografisi, iyon kromatografisi ve gaz kromatografisi gibi çeşitleri vardır.
5-Analitik Kimya Laboratuvarı: Analitik kimyada laboratuvarında kalitatif (nitel) ve kantitatif (nicel) olmak üzere iki şekilde uygulanır. Bir maddenin hangi bileşenlerden (element veya bileşiklerden)meydana geldiğini bulmaya yarayan analiz türüne kalitatif; bu bileşenlerden her birinin miktarlarını sayısal olarak bulmaya yarayan analiz türüne de kantitatif analiz denir. Nicel analizden önce maddenin nitel analizinin yapılması gerekir. Kimya Teknolojisi ile ortak olarak kullanılan laboratuvarda gerekli işlemler için yeterli donanım bulunmaktadır.

4.3.3.3. Projeler

Proje bazında gerçekleştirilen araştırma, teknoloji geliştirme faaliyetleri Teknoloji Transfer ofisi ve Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından, bilimsel bildiri, yayın, vb. faaliyetler ise Bilim İnsanı Destekleme Koordinatörlüğü tarafından Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Hazırlama Değerlendirme ve Uygulama Yönergesine göre desteklenmektedir.

4.3.3.4. Etik Kural Destekleri

Programımız bünyesinde etik kurulu bulunmaktadır.

4.3.3.5. Ölçme-Değerlendirme

Bu destek ve imkânların etkililiği ve yeterliliği öğretim üyelerinden gelen görüş ve öneriler doğrultusunda ilgili birimler (Bilim İnsanı Destekleme Koordinatörlüğü, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü vb.) tarafından değerlendirilerek destekler güncellenmektedir.

4.3.4. Teşvikler

4.3.4.1. Karar yöntemleri

Proje bazında gerçekleştirilen araştırma, teknoloji geliştirme faaliyetleri Teknoloji Transfer ofisi ve Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından, bilimsel bildiri, yayın, vb. faaliyetler ise Bilim İnsanı Destekleme Koordinatörlüğü tarafından Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Hazırlama Değerlendirme ve Uygulama Yönergesine göre desteklenmektedir.

4.3.4.2. Teşvik ölçümleri

Sağlanan teşviklerin yeterliliği ve etkililiği öğretim üyelerinden gelen görüş ve öneriler dikkate alınarak ilgili koordinatörlüklerce ve Üniversite yönetim kurulunca belirlenmekte ve güncellenmektedir.