2021-2022 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI YURT DIŞINDAN GELEN ÖĞRENCİLERİN EK YERLEŞTİRME 2 BAŞVURULARI BAŞLAMIŞTIR!

T.C.

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ

2021-2022 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI YURT DIŞINDAN GELEN

ÖĞRENCİLERİN BAŞVURU VE KAYIT KABUL ŞARTLARI

 

BAŞVURU TARİHLERİ:

Başvuru Tarihleri: 27.09.2021 – 08.10.2021

Yerleştirme Sonuçlarının ilanı: 15.10.2021

Asıl Adayların Kayıtları: 18.10.2021 – 22.11.2021

Üniversitemize 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı için Yurt Dışından Gelen Öğrenci adayları başvurularını https://yos.bilecik.edu.tr/ internet adresinden yapacaklardır. Başvuru için gerekli belgelerden, aday için uygun olan belgeleri başvuru sayfası sistemine yüklenmesi gerekmektedir.

 

Başvuru için gerekli belgeler;

  1. İlgili sınav sonuç belgesinin aslı,
  2. Ülkelerindeki Türkiye Büyükelçiliği ya da Türkiye Konsolosluğundan onaylanmış Lise diplomasının aslı ve lise diplomasının Türkçe çevirisi, (*)
  3. Ülkelerindeki Türkiye Büyükelçiliği ya da Türkiye Konsolosluğundan onaylanmış Not durum belgesinin (Transkript) aslı ve Türkçe çevirisi, (*)
  4. Vesikalık fotoğraf (1 adet),
  5. Çift uyruklu olanlar için vukuatlı nüfus kayıt örneği (Nüfus müdürlüklerinden alınabilir.),
  6. (Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığından Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının Türk Vatandaşlığı Kanunu uyarınca aldığı “Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge” sahibi olanlar için) Vatandaşlıktan Çıkma Belgesi/Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge “Mavi Kart”,
  7. Başvuru Ücreti Dekontu (450 TL)  sistemden sanal post ile ödeme yapılabilecek ya da TR86 0001 0001 1848 3433 4753 19 IBAN numarasına yatırılarak dekont sisteme yüklenebilecektir. (Başvuru Ücretleri İade Edilmeyecektir.)(Başvuru Ücretleri İade Edilmeyecektir.)

Açıklama: (*) Ülkelerindeki Türkiye Büyükelçiliği, Türkiye Konsolosluğu’ndan veya Türkiye’deki bir noterden onaylanmış Türkçe çevirisi.

  • Kargo, posta ve e-posta ile gönderilen belgeler işleme alınmayacaktır. Eksik evrak ile başvuru kabul edilmeyecek ve değerlendirmeye alınmayacaktır. Yükseköğretim Kurumları tarafından online olarak yapılan YÖS sınavları kabul edilmeyecektir.
  • Üniversitemizce kabul edilen YÖS sınavları hakkında bilgi almak için http://w3.bilecik.edu.tr/bilyos/2021/06/02/yos-sinavlari-ile-ilgili-guncel-kabul-listeleri/ adresini ziyaret ediniz.
  • YÖS’ü kabul edilen üniversiteler içinde olsa bile online YÖS sınavları kabul edilmeyecektir.
  •  Türkiye’deki liselerden mezun olanlar üniversitemiz tarafından kabul edilen YÖS sınavları dışında, diğer YÖS sınavları ve diploma puanıyla başvuru yaparlarsa başvuruları kabul edilmeyecektir.
  • BİL-YÖS ile Üniversitemize başvuracak öğrencilerden başvuru ücreti alınmayacaktır.

GENEL AÇIKLAMALAR

  • Öncelikle BİL-YÖS puanına sahip adayların yerleştirme işlemi yapılır. Kontenjanların dolmaması halinde aşağıda yer alan başvuru için genel koşulların 8. maddesinde yer alan diğer sınavlar ile başvuranlar puan sıralamasına ve tercih ettiği programlara göre yerleştirilirler.
  • Üniversiteye yurt dışından kabul edilecek öğrenci adayları, başvurularında en fazla üç program için tercih yapabilirler. Aynı yıl içerisinde lisans programlarına kayıt yaptıran adaylar, ilan edilecek ek yerleştirmelere başvuru yapamazlar.
  • Başvuru koşullarını sağlamış olmak yerleştirilme için kabul edilmeyi gerektirmez. Başvuruların değerlendirilmesi Yurt Dışından Gelen Öğrenci Kabul Komisyonu tarafından yapılacaktır. Başvuru sonuçları üniversitemizin internet adresinde duyurulacaktır. Ayrıca başvuru sonuçlarıyla ilgili bir tebligat yapılmayacaktır.
  • Kabul edilen adaylar Üniversitemizin sitesinde kabul belgesini alabileceklerdir. Adayların bu kabul mektubu ile birlikte ülkelerindeki Türkiye Büyükelçiliğine giderek öğrenim vizesi almaları gerekmektedir. Bu vize, Türkiye’ye giriş yapmak ve Üniversiteye kayıt yaptırmak için mutlaka gereklidir.

BAŞVURU İÇİN GENEL KOŞULLAR:

Lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumda olmaları koşuluyla başvuruları kabul edilecek adaylar;

1. Yabancı uyruklu olanlar,

2. Türk liselerine denk bir okuldan mezun olanlar,

3. Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının Türk Vatandaşlığı Kanunu uyarınca aldığı Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olduklarını belgeleyenler, (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 7. Maddesinde “(1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.” hükmü bulunmakta olup, yurt dışından kabul kontenjanlarına başvuracak adayların Türk Vatandaşlığı Kanunu’nu incelemelerinde yarar bulunmaktadır.),

4. Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile T.C. vatandaşlığına geçenler / bu durumdaki çift uyruklular,

5. 01/02/2013 tarihinden önce yurtdışında ortaöğretime devam eden TC uyruklu öğrencilerden ise ortaöğretiminin (lise) son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) ,

6. 01/02/2013 tarihinden sonra yurt dışında ortaöğretime başlayan adayların yurt dışından kabul kontenjanlarına ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil),

7. KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini tamamlayan GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklardır.

8. Başvuru anında aşağıdaki sınav sonuçlarından herhangi birisi sunulmalıdır.

Sınavın adı Açıklama En düşük puan En yüksek puan Sınavın türü ve geçerlilik süresi  
ABITUR Almanya/Finlandiya   4 1 Lise bitirme sınavı süresiz  
ARJANTİN Arjantin Bakaloryası   6 10 Lise bitirme sınavı süresiz  
ARNAVUTLUK Merkezi Lise Bitirme Sınavı (Certificate of Maturity) Zorunlu konu sınavları (Edebiyat ve Matematik) ve başvurulan programla ilgili olmak üzere alınan seçmeli konu sınavlarının her birinden 6 10 Lise bitirme sınavı süresiz  
AVUSTURYA Avusturya Matura Diploması   4 1 Lise bitirme sınavı süresiz  
AZERBAYCAN Üniversite Giriş Sınavı (TQDK)   200 700 Üniversite giriş sınavı (2 yıl geçerli)  
BAHREYN Merkezi Lise Bitirme Sınavı (Tawjihi) Başvurulan programla ilgili dalda en az %50 %100 Lise bitirme sınavı süresiz  
BANGLADEŞ Lise Bitirme Diploması (Higher Secondary Certificate -HSC) Başvurulan programla ilgili 3 alanda en az %65 %100 Lise bitirme sınavı süresiz  
BEYAZ RUSYA Beyaz Rusya Merkezi Sınavı   350 600 Üniversite giriş sınavı (2 yıl geçerli)  
BİL-YÖS     30 100 2 yıl geçerli  
BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ Merkezi Lise Bitirme Sınavı   %70 %100 Lise bitirme sınavı süresiz  
BOSNA HERSEK Olgunluk Sınavı (Matura)   3 5 Lise bitirme sınavı süresiz  
CEZAYİR Cezayir Bakaloryası   10 20 Lise bitirme sınavı süresiz  
ÇAD Çad Bakaloryası   10 20 Lise bitirme sınavı süresiz  
DANİMARKA Lise Bitirme Sınavı   7 13 Lise bitirme sınavı süresiz  
 
DİPLOME DEBİRESTAN VE PİŞDANEŞGAHİ İran’da Lise Bitirme ve Diploma Notu   15 20 Lise bitirme sınavı süresiz  
 
ENDONEZYA Ujian Akhir Nasional (UAN)   40 60 Üniversite giriş sınavı (2 yıl geçerli)  
ETİYOPYA Üniversite Giriş Sınavı Başvurulan programla ilgili dalda en az %70 % 100 Üniversite giriş sınavı (2 yıl geçerli)  
FAS Fas Bakaloryası   11 20 Lise bitirme sınavı süresiz  
FİLİPİNLER Filipinler Üniversite Yerleştirme Sınavı (PEPT) Başvurulan programla ilgili dalda en az %60 %100 Üniversite giriş sınavı  (2 yıl geçerli)  
FİLİSTİN Orta Öğretim Mezuniyet Sınavı (Tawjihi) Başvurulan programın puan türünden en az 50 100 Lise bitirme sınavı süresiz  
FRANSIZ BAKALORYASI Fransız Bakaloryası

(French Baccalaureate)

Diploma notu en az 10 20 Lise bitirme sınavı süresiz  
GAOKO Çin Halk Cumhuriyeti’nde Yapılan Üniversite Giriş Sınavı Başvurulan programın puan türünde en az 500 750 Üniversite giriş sınavı (2 yıl geçerli)  
GCE (A LEVEL) SINAVI General Certificate Education En az biri başvurulan programla ilgili olmak üzere en az 3 konuda A seviyesi 3 5 Lise bitirme sınavı süresiz  
GÜNEY KORE Yeterlilik Testi (C SAT) Başvurulan programla ile ilgili dalda en az 400 800 Üniversite giriş sınavı (2 yıl geçerli)  
HİNDİSTAN Hindistan Lise Bitirme Sınavları Başvurulan programla ilgili dalda en az %60 %100 Lise bitirme sınavı süresiz  
IB Uluslararası Bakalorya (International Baccalaureate) Diploma notu en az 28 42 Lise bitirme sınavı süresiz  
IRAK Irak Lise Diploma Derecesi   %50 %100 Lise bitirme sınavı süresiz  
İSPANYA Titulo de Bachiller(LOGSE)   %60 %100 Lise bitirme sınavı süresiz  
İSRAİL İsrail Te’udat Bagrut (Marticulation Certificate) İsrail Lise Bitirme Sınavında 6 konuda 7 ve üzeri 7 10 Lise bitirme sınavı süresiz  
İTALYA İtalya Matura   %60 %100 Lise bitirme sınavı süresiz  
KATAR Merkezi Lise Bitirme Sınavı

Al-Shahada-Al Thanawiyya Al-Amma

  160 240 Lise bitirme sınavı süresiz  
KAZAKİSTAN Ulusal Üniversite Testi   80 120 Üniversite giriş sınavı (2 yıl geçerli)  
KIRGIZİSTAN Ulusal Üniversite Giriş Sınavı (ORT)   150 250 Üniversite giriş sınavı (2 yıl geçerli)  
KOSOVA Kosova ve Makedonya’da Yapılan Olgunluk Sınavı   %40 %100 Lise bitirme sınavı süresiz  
KUVEYT Merkezi Lise Bitirme Sınavı

Al-Shahada-Al Thanawiyya Al-Amma

  160 240 Lise bitirme sınavı süresiz  
LİBYA Al-Shahada-Al Thanawiyya Sınavı Başvurulan programla ilgili dalda en az %70 %100 Lise bitirme sınavı süresiz  
LÜBNAN BAKALORYASI Lübnan’da Yapılan Bakalorya Sınavı (Baccalaureate Libanais) Başvurulan bölümle ilgili sınavdan alınan sınav notu ortalaması 13 20 Lise bitirme sınavı süresiz  
MACARİSTAN MATURASI Macaristan Lise Bitirme Sınavı   3 5 Lise bitirme sınavı süresiz  
MAKEDONYA Merkezi Lise Bitirme (Matura) Sınavı   2 5 Lise bitirme sınavı süresiz  
MISIR Merkezi Lise Bitirme Sınavı

Al-Shahada-Al Thanawiyya Al-Amma

  %60 %100 Lise bitirme sınavı süresiz  
MOĞOLİSTAN Merkezi Üniversite Giriş Sınavı (KONKUR) Başvurulan programla ilgili dört alanın her birinde 600 800 Üniversite giriş sınavı (2 yıl geçerli)  
MOLDOVA Bakalorya Sınavı Başvurulan programla ilgili olmak üzere iki sınavdan 7 10 Lise bitirme sınavı süresiz  
PAKİSTAN Lise Bitirme Diploması (Higher Secondary Certificate -HSC) Başvurulan programla ilgili 3 alanda en az %65 %100 Lise bitirme sınavı süresiz  
PORTEKİZ Merkezi Üniversite Giriş Sınavı (Concurso Nacional De Candidatura Do Ensino Superior)   16 20 Üniversite giriş sınavı (2 yıl geçerli)  
ROMANYA Romanya Bakaloryası   6 10 Lise bitirme sınavı süresiz  
RUSYA Rusya Federasyonu Üniversiteye Giriş Devlet Sınavı (EGE)   250 400 Üniversite giriş sınavı (2 yıl geçerli)  
SENEGAL Senegal Bakaloryası   15 20 Lise bitirme sınavı süresiz  
SIRBİSTAN Sırbistan Diploma o Polozenom Maturskom İspitu   3 5 Lise bitirme sınavı süresiz  
SUDAN Sudan Lise Bitirme Sınavı   %70 %100 Lise bitirme sınavı süresiz  
SURİYE BAKALORYASI Suriye’de Yapılan Al-Shahada-Al Thanawiyya (baccalaureate) sınavı   200 240 Lise bitirme sınavı süresiz  
 
SUUDİ ARARİSTAN Kudrat Sınavı   %70 %100 Üniversite giriş sınavı (2 yıl geçerli)  
TUNUS Tunus Bakaloryası   10 20 Lise bitirme sınavı süresiz  
TÜBİTAK TÜBİTAK’ın Tanıdığı ve Katıldığı Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında Altın, gümüş, bronz madalyaya sahip olmak     Süresiz  
UKRAYNA Bağımsız Üniversite Giriş Sınavı (ZNO) En az ikisi başvurulan programla ilgili olmak üzere üç sınavdan en az 150 200 Üniversite giriş sınavı (2 yıl geçerli)  
UMMAN Merkezi Lise Bitirme Sınavı Tawjihi Al-Shahada- Al-Thanawiyya   %50 %100 Lise bitirme sınavı süresiz  
ÜRDÜN Tawjihi Başvurulan programın puan türünden en az %50 %100 Lise bitirme sınavı süresiz  
YEMEN Merkezi Lise Bitirme Sınavı Başvurulan programla ilgili dalda en az %70 %100 Lise bitirme sınavı süresiz  
YUNANİSTAN Yunanistan Üniversite Giriş Sınavı   %40 %100 Üniversite giriş sınavı (2 yıl geçerli)  

 

Yurtdışından gelen öğrenci kontenjanlarına yukarıda yer alan sınavlardan asgari taban puanlara sahip adaylar başvurabilir. Bu sınavlar dışında Türkiye’deki yükseköğretim kurumları içerisinden Üniversitemiz tarafından onaylanan sınavlar da kabul edilir.

Burada açıklanmayan ülke ve sınavlar ile başvurulması durumunda Yurt Dışından Gelen Öğrenci Kabul Komisyonu’nun belirlediği puanlar geçerli olacaktır. TÜBİTAK’ın tanıdığı ve katıldığı uluslararası bilim olimpiyatlarından altın, gümüş ve bronz madalya almış olan adaylarda taban puan şartı aranmaz. Programlara Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan üniversiteye giriş sınavlarından ilgili programın puan türünde tercih yapılabilmesi için gerekli asgari puanı alan adaylar başvurabilir.

 

KESİN KAYIT  İÇİN  GEREKLİ BELGELER :

  1. Ülkelerindeki Türkiye Büyükelçiliği ya da Türkiye Konsolosluğundan onaylanmış Lise diplomasının aslı ve ülkelerindeki Türkiye Büyükelçiliği ya da Türkiye Konsolosluğundan veya Türkiye’deki bir noterden onaylanmış lise diplomasının Türkçe çevirisi, (Apostil sözleşmesine taraf olan ülkelerin adayları için ilgili belgenin apostil şerhi bulunması gerekmektedir)
  2. Lise diplomasının Türk liselerinden alınan diplomalara denk olduğunu gösteren T.C. Milli Eğitim Bakanlığından veya ülkelerindeki Türkiye Büyükelçiliğinden (Eğitim Müşavirliği) alınacak “Denklik Belgesi”nin aslı,
  3. Ülkelerindeki Türkiye Büyükelçiliği ya da Türkiye Konsolosluğundan onaylanmış Not durum belgesinin (Transkript) aslı ve ülkelerindeki Türkiye Büyükelçiliği ya da Türkiye Konsolosluğundan veya Türkiye’deki bir noterden onaylanmış Türkçe çevirisi, (Apostil sözleşmesine taraf olan ülkelerin adayları için ilgili belgenin apostil şerhi bulunması gerekmektedir)
  4. İlgili sınav sonuç belgesinin aslı ve ülkelerindeki Türkiye Büyükelçiliği ya da Türkiye Konsolosluğundan veya Türkiye’deki bir noterden onaylanmış Türkçe çevirisi (BİL-YÖS sınav sonuç belgesi ile Üniversitemiz tarafından kabul edilen Türkiye’deki diğer Yükseköğretim Kurumlarının YÖS sınav sonuç belgeleri hariç),
  5. Resmi kimlik ya da pasaportun kimlik bilgilerini gösteren sayfasının ülkelerindeki Türkiye Büyükelçiliği ya da Türkiye Konsolosluğundan veya Türkiye’deki bir noterden onaylanmış Türkçe çevirisi (Resmi kimlik ya da pasaportun Latin alfabesi ile yazılı olması halinde Türkçe çevirisi istenmez.),
  6. Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu anlaşmalarla ya da Bakanlar Kurulu kararıyla vizeden muaf tutulmayan ülkelerin vatandaşları için, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliklerinden/ Konsolosluklarından alınacak “Öğrenim Vizesi” ya da geçerli ikamet izni,
  7. Mavi Kartlılar için Mavi Kartın aslı ve fotokopisi (Kayıt sırasında aslı görülerek sadece fotokopisi teslim alınır.),
  8. 1 adet vesikalık fotoğraf,
  9. TÖMER Belgesi,(**)
  10. Çift Uyruklu Öğrenciler için Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (Nüfus Müdürlüklerinden alınabilir.),
  11. Öğrenim ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontu (Bakanlar Kurulu tarafından her yıl tespit edilen asgari ve azami sınırlar içinde kalmak kaydıyla Üniversite tarafından belirlenen ve Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen miktarda öğrenim ücreti alınır. Kesin kayıt işleminden sonra öğrenim ücretinin yatırılması gerekmektedir.),
  12. Başvuru ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontu,
  13. Yükseköğrenimlerini Üniversitemizde sürdürecek öğrencilerin maddi imkânlarının yeterli olduğunu beyan etmeleri gerekmektedir.
  14. Adayların başvuru sırasında istenen belgeleri kesin kayıt sırasında ilgili birime eksiksiz olarak şahsen veya Ülkelerindeki Türkiye Büyükelçiliği, Türkiye Konsolosluğundan veya Türkiye’deki bir noterden alınan vekâlet yoluyla teslim etmeleri zorunludur. 18 yaşından küçük olan adayların muvafakatname ile kayıt olmaları gerekmektedir.

Açıklama: (**) Kayıt hakkı kazanan adayların kayıtlarının yapılabilmesi için Türkçe dil düzeylerinin yeterli olması gereklidir. Avrupa Ortak Dil Ölçütleri Çerçeve Belgesine göre düzenlenen Türkçe yeterlilik düzeyleri aşağıda belirtilmektedir:

 

DÜZEYLER PUANLAR AÇIKLAMA
A1 Düzeyi (Temel-1) 0-30 Türkçe seviyeleri yeterli değildir.
A2 Düzeyi (Temel-2) 31-45 Türkçe seviyeleri yeterli değildir
B1 Düzeyi (Orta-1) 46-60 Türkçe seviyeleri yeterli değildir
B2 Düzeyi (Orta 2) 61-75 Türkçe seviyeleri yeterlidir.
C1 Düzeyi (İleri-1) 76-90 Türkçe seviyeleri yeterlidir.
C2 Düzeyi (İleri-2) 91-100 Türkçe seviyeleri yeterlidir.

 

Türkçe seviyeleri yeterli olmayan adaylar bir yıl Türkçe hazırlık eğitimine tabi tutulacaktır.  İzinli sayılacağı bir yılın sonuna kadar Türkçe bilgi seviyesini en az B2 düzeyine çıkaran adaylar yükseköğretim kurumundaki öğrenimine başlayabilir. Türkiye’deki ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar ile yurt dışındaki Türkçe eğitim veren ortaöğretim kurumlarından mezun olanlardan Türkçe Yeterlik Belgesi istenmez.

Üniversiteye bağlı birimlerde öğrenim görmeye hak kazanan ancak Türkçe düzeyi yeterli olmayan adaylar, Türkçe kursunu öncelikle Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi TÖMER’de almak zorundadırlar. Ancak bu adaylar, gerekli görüldüğü takdirde ve TÖMER Müdürlüğünün uygun görmesi durumunda Müdürlüğün yönlendireceği başka bir TÖMER’de Türkçe kursu alabilirler. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi TÖMER’de Türkçe kursu yıllık ücreti TÖMER Yönetim Kurulu tarafından belirlenmekte ve iki taksit halinde tahsil edilmektedir. Üniversite TÖMER Müdürlüğünün yönlendirmesi olmadan başka bir TÖMER’de Türkçe hazırlık eğitimi almaya giden öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.

 

İLETİŞİM BİLGİLERİ :

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörlüğü Yabancı Uyruklu Öğrenciler Birim Koordinatörlüğü Gülümbe Kampusü 11210 Gülümbe / BİLECİK

Telefon :            + 90 – 228 – 214 1792                            + 90 – 228 – 214 1298

+ 90 – 228 – 214 1485                            + 90 – 228 – 214 1287

Elektronik Posta : yob@bilecik.edu.tr