Panel

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı kapsamında ‘Prof. Dr. Fuat Sezgin Din, Bilim ve Medeniyet’ başlıklı panel düzenledi. İslam dünyasının matematik, coğrafya, kimya, botanik, haritacılık gibi alanlarda bilime yaptığı katkıları gün yüzüne çıkaran ve geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz, bilim dünyasının duayen isimi Prof. Dr. Fuat Sezgin, 25 Şubat günü gerçekleşen panelde akademik çalışmaları ve örnek şahsiyetiyle ele alındı. BŞEÜ İslami İlimler Fakültesi ve Bilecik Müftülüğünün katkılarıyla gerçekleşen paneli Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş ve İl Müftüsü Necati Akkuş da takip etti.

Panelin açılış konuşmasını yapan BŞEÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in, ömrünü İslam Bilim Tarihi araştırmalarına adamış, etkileri on yıllar sonra da devam edecek büyük bir bilim insanı olduğunu söyledi. 2018/6 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 2019 yılının ‘Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı’ olarak ilan edildiğini hatırlatan Rektör Taş, BŞEÜ ile Prof. Dr. Fuat Sezgin İslim Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı ve koordinatör üniversite Kırıkkale Üniversitesi arasında, İslam Bilim Tarihinin dünya medeniyetine yaptığı katkılar çerçevesinde Prof. Dr. Fuat Sezgin ve çalışmalarını ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtmak amacıyla işbirliği protokolü imzalandığını söyledi. İmzalanan işbirliği kapsamında; 30 Haziran 2018 tarihinde hayatını kaybeden Prof. Dr. Fuat Sezgin’in adını yaşatmak, çalışmalarını Bilecik ve Türkiye genelinde tanıtmak amacıyla bir dizi panel, seminer, konferans, gezi gibi etkinlikler gerçekleştirme kararı aldıklarını ifade eden Rektör Taş, Panele iştirak eden ve Prof. Dr. Fuat Sezgin adını yaşatacak olan değerli bilim insanlarına teşekkür etti. İslam bilimleri üzerine tez ve çalışmaları ile ezber bozarak çığır açan Prof. Dr. Fuat Sezgin’in, bilim tarihine yaptığı katkılarla adını tarihe altın harflerle yazdırdığını ifade eden Rektör Taş, konuşmasına; “Fuat Sezgin, boşluğu doldurulamayacak dev bir çınardı; bu fani dünyada payına düşen zaman diliminde inanılmaz işler başararak bizlere veda etti. Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun.” sözleriyle son verdi.

BŞEÜ İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Alemdar’ın Kur’an tilaveti ve maliyle başlayan Panel’e konuşmacı olarak; Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Kaçar, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Melek Dosay Gökdoğan, Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu ve Prof. Dr. Seyfi Kenan, Osnabrück Üniversitesi’nden Dr. Phil. Hakkı Arslan, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Peter Jonathan Starr, Kırklareli Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Serdar Tabakoğlu, Bursa Teknik Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ulukütük katıldı. İki oturum şeklinde gerçekleşen panelin sonunda konuşmacılara BŞEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Harun Mindivan tarafından anı tabağı ve katılım belgesi takdim edildi.