Bölüm Tanıtımı

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği insan ihtiyaçları doğrultusunda hammaddelerin faydalı ürünlere dönüştürülmesinde uygulanan bütün üretim süreçlerinin geliştirilmesi, herhangi bir uygulama alanında kullanılan malzemelerin performanslarının araştırılması ve geliştirilmesi amacıyla malzemelerin atomik, nano, mikro, mezo ve makro yapılarının karakterizasyonunu ve bu yapıların yapısal ve fonksiyonel özelliklere etkilerini konu alan bilim ve mühendislik alanıdır. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği programının temel amacı da bu tanım çerçevesinde malzeme üretim süreçleri, özellikleri, seçimi, uygulanması ve geliştirilmesi konularına hâkim öğrencilerin ülkemizin nitelikli insan kaynağı gereksinimlerine cevap verecek şekilde yetiştirilmesidir.

Bölümümüz 2015 yılında resmi olarak kurulmuş olup ilk öğrencilerini 2015-2016 eğitim öğretim yılında kabul etmiştir. Öğrenciler normal öğretim süresi 4 yıl olan bölümümüzde isteğe bağlı olarak bir yıl İngilizce hazırlık sınıfına kayıt yaptırabilme şanslarına sahiptirler. Bölümümüz bünyesinde her biri alanında uzman 1 Profesör, 4 Doçent, 2 Doktor Öğretim Üyesi ve 2 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplamda 9 adet öğretim elemanı görev yapmaktadır. Öğretim üyelerimizin uzmanlık alanları içerisinde kesici takım uygulamalarına yönelik ileri teknoloji seramik malzemeleri, enerji depolama malzemeleri, biyomalzemeler, iki boyutlu nanomalzemeler, ekstraktif metalurji, hidrometalurji, vb. gibi farklı uygulama alanlarına sahip malzemelerin geliştirilmesi yer almaktadır. Temel mühendislik dersleri, Malzeme Bilimi temellerini oluşturan dersler, mühendislik malzemelerinin üretimi ve tasarımına yönelik teorik derslerin mevcut olmasının yanı sıra,  uygulamalı eğitim alanında da iddialı olma hedefi benimseyen bölümümüzün alt yapı olanakları bu hedef doğrultusunda sürekli iyileştirilmektedir. Buna ilave olarak, Üniversitemiz bünyesinde yer alan ve önemli ölçüde Malzemelerin test ve karakterizasyonuna yönelik yüksek teknolojiye sahip cihazlarla donatılmış olan Merkezi Araştırma Laboratuvarı altyapı olanakları da bilimsel ve akademik çalışmalar kapsamında bölümümüz tarafından etkin kullanılmaktadır. Uygulamalı eğitime verilen önem çerçevesinde mezun olabilme şartı olarak en az 40 iş günü staj yapılmasının yanı sıra, 2018-2019 eğitim öğretim yılından itibaren geçerli olan 7+1 sistemi ile öğrencilerden mezuniyet öncesi son dönemde işletme eğitimi almaları istenmektedir. Mezunların 4 yılın sonunda almış oldukları nitelikli eğitim ile istihdam için hedef gösterilebilecek Metalurji ve Malzeme alanında faaliyet gösteren sektörlerden bazıları şu şekildedir:

  • Geleneksel Seramik Üretim Sektörü
  • Havacılık Sektörü
  • Otomotiv Sektörü
  • Üretim metalürjisi Sektörü
  • Cam ve Refrakter Üretim Sektörü
  • Makine İmalat Sanayii
  • Metal döküm Sanayii
  • Demir dışı metal üretim sanayii
  • Ar-Ge merkezleri

Bölümümüz bünyesinde 2018-2019 Güz Döneminden itibaren Yüksek Lisans Programına, 2019-2020 Bahar Döneminden itibaren ise Doktora Programına öğrenci alımına başlanmıştır.