1.2. Eğitim-Öğretim

Bölümümüz Türkçe ve tam zamanlı olarak Metalurji ve Malzeme Mühendisliği adı ile eğitim vermektedir. İsteğe bağlı olarak İngilizce hazırlık sınıfı vardır. Ayrıca bölümümüzde çift anadal ve yan dal uygulaması bulunmaktadır. 2018 yılı itibariyle bölümümüzde yüksek lisans eğitimi verilmeye başlanmış olup, doktora için 2019 yılında öğrenci alımı planlanmaktadır.

1.2.1. Program yeterlilikleri
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğrencileri dört yıllık öğretim süresince 20+20 iş günü olmak üzere toplamda 40 iş günü staj uygulaması yapmaktadır. Staj ile öğrenciler hem işyeri tecrübesi kazanmakta hem de sektörle iletişim kurarak iş bulma yeteneğine sahip olmaktadır.
Ayrıca birimimizde 7+1 iş yeri uygulamasına geçilerek öğrencilere, nitelikli mühendisler olarak görev yapacakları iş yerlerindeki sorumluluklarını, işçi-işveren ilişkilerini, organizasyon, üretim ve iş güvenliği sistemleriyle yeni teknolojileri tanımalarını sağlayıcı faaliyetler yaptırılmaktadır.
1.2.2. Programların yeterlilikleri ve ders öğrenme çıktıları
Program Yeterlilikleri (Çıktıları):
P.Ç.1 Metalurji ve Malzeme Mühendisliğinin temel prensiplerini laboratuvar çalışmalarında uygulama ve yorumlama becerisi kazanır.
P.Ç.2 Laboratuvar çalışmalarında kullanılan cihazların güvenlik ile ilgili kurallarını açıklar, kuralları uygular ve çevreye olan etkilerini tanımlar.
P.Ç.3 Laboratuvar güvenliği konusunu kavramak, genel laboratuvar malzemelerini tanımak ve laboratuvar malzemelerinin kullanımını bilir.
P.Ç.4 Deney yapma, veri toplama, sonuçları değerlendirme, üretim ortamı ve laboratuvarda karşılaştığı problemlere karşı çözüm üretme yeteneği kazanır.
P.Ç.5 Matematik, fen bilimleri ve mesleki alanda temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kazanır ve çözüm üretmede kullanabilme yeteneğine sahiptir.
P.Ç.6 Alanının gereksinimlerini karşılayacak temel düzeyde bilgisayar kullanım bilgisine sahiptir ve internet iletişim becerisi kazanır, ayrıca bu yolla doğru bilimsel kaynaklara ulaşabilme yetkinliğine sahiptir.
P.Ç.7 Metalurji ve Malzeme Mühendisliği ve ilgili alanlarda dünyadaki yenilikleri ve gelişmeleri takip edebilme yetkinliğine sahiptir.
P.Ç.8 Mesleği ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilir, takım çalışmalarında sorumluluk alabilir veya bireysel çalışma yapabilir, disiplinler arası konularda çalışabilme becerisine sahiptir.
P.Ç.9 Sanayi ve hizmet sektöründeki ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama yapabilir.
P.Ç.10 Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.
P.Ç.11 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; mesleği ile ilgili gelişimleri takip edebilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahiptir.
Bologna sürecini yürütmekte olan Üniversitemiz program yeterliliklerini TYYÇ uyumlu olacak şekilde tasarlamaktadır. TYYÇ esasları doğrultusunda, programların yeterlilikleriyle ders öğrenme çıktıları arasında ilişkilendirme yapılmaktadır. Bu maksatla her bölüm, her akademik yarıyıl sonrasında o dönem ders veren öğretim üyeleri/elemanları ile değerlendirme toplantısı yapmakta, program yeterlilikleriyle ders öğrenme çıktıları arasındaki ilişkilendirmeyi gözden geçirmektedir.
Öğrencilerin yurt içi ve/veya yurt dışındaki işyeri ortamlarında gerçekleştirebilecekleri uygulama ve stajların iş yükleri belirlenmekte (AKTS kredisi) ve programın toplam iş yüküne dâhil edilmektedir.
Derslerin çıktıları bilgi paketleri web sayfalarında kamuoyu ile paylaşılmakta ve iç/dış paydaşlar için oto kontrole sunulmaktadır. Ayrıca programlarda uygulanan yetkinlik ve yeterlik sınavları ile etkin ölçme değerlendirme sistemi ile güvence altına alınmaktadır.
TYYÇ esasları doğrultusunda, programların yeterlilikleriyle ders öğrenme çıktıları arasında ilişkilendirme yapılmaktadır. Bu maksatla her bölüm, o dönem ders veren öğretim üyeleri/elemanları ile değerlendirme toplantısı yapmakta, program yeterlilikleriyle ders öğrenme çıktıları arasındaki ilişkilendirmeyi gözden geçirmektedir. Ayrıca lisans eğitim öğretim yönergesi ile uygulanan sınav sonuçlarına göre oluşan not ortalamaları değerlendirilir.
Program çıktılarına ulaşılamadığı durumlarda iyileştirme çalışmaları kapsamında; program çıktılarına ulaşılıp ulaşılmadığının izlenmesi amacıyla akademik toplantılar ve değerlendirmeler yapılmaktadır. Konuyla ilgili iyileştirme prosedürü üzerine çalışmalar devam etmektedir.