4.1.1. Araştırma Stratejisi

 Bölüm araştırma stratejisi, 2017-2021 Stratejik Planımızda ihtisaslaşmanın sağlanması ana amacı altında düzenlenmiştir
(http://w3.bilecik.edu.tr/strateji/wp-content/uploads/sites/53/2017/01/STRATEJ%C4%B0K-PLAN-2017-2021-g%C3%BCncel.pdf).
 Bölüm, ülke ve bölge öncelikleri ile uzun vadeli bilim ve teknoloji politikalarının tespitinde, Türkiye Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK)’nun belirlediği öncelikli alanlar ile uyumlu olarak araştırma faaliyetlerinde bulunmaktadır. Bu araştırma faaliyetlerini fen bilimleri ve sosyal bilimler enstitüsü bünyesindeki programlar ile desteklemektedir. Ayrıca bu programlardaki öğrenciler üniversitenin başta Uygulama ve Araştırma merkezlerinde ve fakültelerde üniversitenin araştırması strateji ve hedefleri çerçevesinde çalışmalarını gerçekleştirmektedirler. Araştırma stratejisi ve hedefleri iç ve dış paydaş görüşleri alınarak belirlenir, Üniversite-Sanayi işbirliğinin arttırılması ve dış paydaşların görüşlerini almak için dış paydaş analizleri yapılır.

4.1.1.1. Ar-Ge Politikası

Bölüm, yıl boyunca iç ve dış paydaşları bir araya getiren bilimsel ve sektör odaklı toplantı ve etkinlikler düzenlemektedir. Böylece mezun olduktan sonra öğrencilerden beklentilerin neler olması gerektiği ve firmalardaki araştırma geliştirme süreçleri bizzat sektör temsilcileri tarafından öğrencilere bildirilmektedir.
Araştırma politikası ülke ekonomisine katkıda bulunacak, toplumun ve bölgenin sorunlarına çözüm getirecek, alt yapıya destek sağlayacak projelere ve çalışmalarına öncelik vermektir

4.1.1.2. Ar-Ge Stratejisi, (yerel/bölgesel/ulusal kalkınma hedefleri ile uyumu)

Üniversitemizin araştırma stratejisi, 2017-2021 Stratejik Planımızda ihtisaslaşmanın sağlanması ana amacı altında düzenlenmiştir.
(htp://w3.bilecik.edu.tr/strateji/wpcontent/uploads/sites/53/2017/01/STRATElİK-PLAd-2017-2021-güncel.pdf)

4.1.1.3. Araştırma Fırsatları

Kurumumuz, ülke ve bölge öncelikleri ile uzun vadeli bilim ve teknoloji politikalarının tespitinde, Türkiye Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu (BT YK)’nun belirlediği öncelikli alanlar ile uyumlu olarak araştırma faaliyetlerinde bulunmaktadır. Bu araştırma faaliyetlerini fen bilimleri ve sosyal bilimler enstitüsü bünyesindeki programlar ile desteklemektedir. İhtisaslaşma alanına destek olacak disiplinler arası lisansüstü eğitim programları açılmıştır.
Ayrıca programımızdaki öğrenciler üniversitenin başta Uygulama ve Araştırma merkezlerinde ve fakültelerde üniversitenin araştırması strateji ve hedefleri çerçevesinde çalışmalarını gerçekleştirebilmektedirler.
Kurumu, ülke ve bölge öncelikleri ile uzun vadeli bilim ve teknoloji politikalarının tespitinde, Türkiye Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK)’nun belirlediği öncelikli alanlar ile uyumlu olarak araştırma faaliyetlerinde bulunmaktadır. Bu araştırma faaliyetlerini enstitüsü bünyesindeki programlar ile desteklemektedir. İhtisaslaşma alanına destek olacak disiplinler arası lisansüstü eğitim programları açılmıştır. Bu programlarda programımız öğretim üyeleri/elemanları Ar-Ge çalışmalarını yapma fırsatı bulmaktadır. Ayrıca Programımızda görev alan araştırmacılar, araştırma çalışmalarını gerçekleştirebilecekleri bölüm laboratuvarını kullanma ve analizler için cihazlarından faydalanabileceği Merkezi Araştırma Laboratuvarından (MARAL) yararlanma fırsatları bulunmaktadır. Ayrıca araştırmacıların Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) birimi desteklerinden faydalanma fırsatları bulunmaktadır.

4.1.1.4. Öncelikli Alanlar

Üniversite olarak kurumsal araştırma stratejimizi belirlerken yerel, bölgesel ve ulusal Kalkınma hedefleri dikkate alınmıştır. Bu doğrultuda araştırma stratejimizin temelini oluşturan ihtisaslaşma süreçleri bölgeyi de kapsamaktadır. Bilecik ilinin rüzgâr ve güneş enerjisi bakımından önemli olması enerji teknolojileri alanında yapılan araştırma çalışmalarımızın temelini oluşturmaktadır. Bu alanda öncelikli alan araştırma görevlisi kadroları da alınmıştır. Ayrıca Bilecik ilinin endemik bitki çeşitliliği tarımsal potansiyeli dikkate alınarak bitki ıslahı üzerine araştırma çalışmalarına devam edilmektedir. Bilecik ilinin biyocoğrafik konumu dolayısıyla tıbbi ve endemik bitki çeşitliliği açısından (436 tür) oldukça zengin olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle Biyoteknoloji tematik alanı ile bu bitkilerin ekonomiye kazandırılması hedeflenmiştir. Bu çalışmalar sayesinde tıbbi ve endemik bitkilerin ıslahı ile daha yüksek miktarda değerli kimyasallar elde edilmesi sağlanacaktır. Diğer araştırma alanlarımız ulusal hedeflere katkı sağlamaktadır.

4.1.1.5. Ortak Araştırma Faaliyetleri

Kurumda düzenlenen bilimsel etkinlikler, BAP projeleri, sürekli eğitim merkezinde yaşam boyu öğrenme programı kapsamında yapılan faaliyetler, bölgesel bazda farklı programlarla yapılan bilimsel araştırmalarımız ile Üniversitemizce şehrimizin ve bölgemizin sosyo-ekonomik kültürel dokusuna katkı sağlanmakta ve bu etkinliklere katılım, davetli sayısı, basında yer alma oranı gibi ölçeklerle ölçülür. Bu katkılar, akademik teşvik ve öğretim elemanı atama ve yükseltme yönergesi çerçevesinde teşvik edilmektedir. Öte yandan bölüm bünyesindeki araştırmacılar, TÜBİTAK vb. araştırma kurumları ile ortak proje ve çalışmalar planlamaktadır.

4.1.1.6. Araştırma Platformları

Programımızda araştırma platformu bulunmamaktadır.

4.1.1.7. Etik Değerler

Programımızda etik değerler kurumsal değerlere göre gerçekleştirilir.

4.1.1.8. Araştırma Çıktıları

Programımızda araştırma platformu olmadığından araştırma çıktıları bulunmamaktadır.