Bilecik İli Üzüm Rekolte Tahmin Çalışmaları Tamamlandı

2018 yılı ilimiz üzüm üretim miktarının belirlenmesi amacıyla üzüm rekolte tahmin çalışmaları Üniversitemiz ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmiştir. Çalışmalara Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültemiz Bahçe Bitkileri Bölümü Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Özlem Çalkan Sağlam ve Dr. Öğr. Üyesi Hayri Sağlam, Bilecik Tarım ve Orman İl Müdürlüğü personellerinden Ziraat Yüksek Mühendisi Didem Dilber Gülümser,Ziraat Mühendisi Aylin Işık, Ziraat Mühendisi Abdulmuttalip Meşe, Ziraat Mühendisi Kübra Deniz, Ziraat Mühendisi Derya Helvacı Çetin, Ziraat Mühendisi Onur YaşınveZiraat Mühendisi Hacer Bilgiç Önderkatılmışlardır. Rekolte tahmin çalışmalarına ayrıca Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Mut’ta iştirak etmiştir.

Çalışmada, 2018 yılı için ilimiz üzüm üretim miktarını belirlemek üzere Merkez ilçe, Söğüt, Osmaneli ve Gölpazarı ilçeleri ile bu ilçelere bağlı köylerdeki bağlar ziyaret edilmiştir. Bu ilçelerde üretimi yapılan çeşitlerin çeşit bazında üretim miktarları belirlenmiştir. İlimizde üretimin önemli bir kısmı yerel çeşitlerle yapılmasına rağmen son yıllarda ticari çeşitlerde yoğun bir şekilde üretime girmeye başlamıştır.  “AlphonseLavallee”, “MichelePalieri”, “Müşküle”, “Razakı”, “Red Globe”, “Trakya İlkeren” ve “Victoria” üzüm çeşitlerinde rekolte tahmin çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Çalışma sırasında, ilimiz bağlarında yoğun olarak Mildiyö (Plasmoparaviticola), Külleme (Uncilinanecator), Ölükol (Phomopsisviticola) hastalıkları ile salkım güvesi (Lobesiabotrana) zararlılarına ve bunlardan kaynaklanan zararlara rastlanılmıştır. Hastalık ve zararlılar ile yeterince ve etkin mücadele yapılamadığı için ilimizde 2018 yılı için ortalama %25’lik bir verim kaybı ve kalite düşüklüğü olduğu düşünülmektedir.

Diğer yandan üreticilerimizin yetiştiricilik ile ilgili yanlış ve eksik uygulamaları olduğu görülmüştür. Özellikle incelenen bağların çoğunda budamanın yanlış ve eksik yapıldığı görülmektedir. Ayrıca, sulama ve yabancı ot mücadelesi konusunda da bazı sorunların olduğu; Sulama işlemenin ya çok az ya da çok fazla yapıldığı, gübrelemenin toprak analizi sonuçlarına göre değil gelişi güzel yapıldığı tespit edilmiştir. Bu durum hem üzüm rekoltesini hem de kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.

Bilecik, tarih boyunca bağcılık konusunda her zaman önde gelen illerden birisi olmasına rağmen son yıllarda bu özelliğini kaybetmeye başlamıştır. 1930 yılında ilimizde kurulan Asma Fidanı Üretim İstasyonu görevini 2000 yılına kadar sürdürmüş, bağcılığın geliştirilmesi için fidan üretimi yanında üreticilere teknik destekte sağlamıştır.Çok eskilere gitmeden, 1990’lı yıllarda 70.000 dekara ulaşmış olan bağ alanı günümüzde 12.910 dekara düşmüştür. Halihazırda ilimiz üretim miktarı ise yıllık 7.845 tondur. Bu üretim miktarı ortalama dekara 600 kg bir üretim demektir. Ancak, modern bağcılığın daha yoğun yapıldığı Osmaneli ilçesinin ortalama verimi dekara 2.250 kg’dır. Mevcut bağ tesislerinin modernleşmesi, üreticilerimizin yetiştiricilik ve bakım konusunda gerekli bilgi ile donatılması durumunda İlimiz genelinde üzüm veriminin yaklaşık 3-4 kat artırılabileceği düşünülmektedir.

İlimiz bağcılığının arzulanan seviyeye gelmesi için mümkün olduğunca hızlı bir şekilde modern bağcılığa geçilmesi sağlanmalıdır. Bu amaçla, öncelikle yeni bağların telli terbiye sistemi ile kurulmasının teşvik edilmesi ve desteklenmesinde fayda vardır. Üretimin yerel çeşitlerden çok ticari çeşitlerle yapılması gereklidir. Tüm bu üretim faaliyetleri sırasında üreticilere teknik destek de verilmelidir. Bu konuda önümüzdeki günlerde Üniversitemiz Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültemiz ile Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürlüğü üreticilerimize üzüm yetiştiriciliği, karşılaşılan sorunlar, bakım işlemleri, hastalık ve zararlılarla mücadele konularında teorik ve uygulamalı eğitimler verilmesi planlanmıştır.

 

Bilecik ili ve ilçeleri üzüm dikim alanı ve üretimi

İlçe Alan (da) Üretim (ton)
Merkez 53 32
Gölpazarı 3.500 700
İnhisar 2.750 482
Osmaneli 2.500 5.625
Söğüt 3.400 850
Yenipazar 707 156
Toplam 12.910 7.845