3.1. Programların Tasarımı ve Onayı

3.1.1. Program Tasarımı

Üniversitemizde programların tasarlanması, iç ve dış paydaşlardan alınan görüşler çerçevesinde birim akademik kurullarında toplantılar yapılarak bölüm kararı alınmak suretiyle gerçekleştirilmektedir.

3.1.2. Paydaş Katılımı

Birimimizce düzenlenen çalıştaylar, ilgili kurum ve kuruluşlarla yapılan yüz yüze görüşmeler kapsamında yapılan faaliyetler aracılığı ile paydaş görüşleri alınmaktadır (Programa ait KİDR/C/1.2/09, KİDR/C/1.2/01, KİDR/C/1.2/03 ve KİDR/C/1.2/05 dosyasında yer almaktadır).

KİDR/C/1.2/03: Öğretim üyesi ve dış paydaş anketleri

KİDR/C/1.2/01: Çalıştay videosu

KİDR/C/1.2/09 : Çalıştay raporu

KİDR/C/1.2/05: Tutanaklar

3.1.2.1. Yansımalar

Paydaş görüşlerinden elde edilen veriler ve bilgiler değerlendirilerek programa yansıtılmaktadır.

3.1.2.2. Bilgilendirme

Bölüm bilgileri ve ders planları öğrenci otomasyon programına tanımlanmaktadır ve programımızın web sayfalarında yayınlanmaktadır.

3.1.3. Faaliyetler

Eğitim-öğretimin her seviyesinde öğrencilere araştırma yetkinliğini kazandırmak üzere programımızda mesleki uygulama ve proje çalışmaları adı altında öğrencilerin araştırma çalışmaları yapacakları dersler bulunmaktadır. Aynı zamanda ödev ve teknik gezilerle araştırma yetkinlikleri kazandırılmaktadır.

3.1.4. İç-Dış Paylaşımlar

Her seviyede öğretim programı için hazırlanmış olan program ve ders bilgi paketleri ile Programların eğitim amaçları ve kazanımları (htp://bologna.bilecik.edu.tr) internet adresi üzerinden kamuoyuna açık bir şekilde ilan edilmektedir. Ayrıca öğrenci bilgi sisteminden (https://obs.bilecik.edu.tr/login.aspx?ReturnUrl=/default.aspx) paylaşılmaktadır.

3.1.5. Çıktı-TYYÇ Uyumu

Bologna sürecini yürütmekte olan Üniversitemiz program yeterliliklerini TYYÇ uyumlu olacak şekilde tasarlamaktadır. Programımızın TYYÇ esasları doğrultusunda, programımızın yeterlilikleriyle ders öğrenme çıktıkları arasında ilişkilendirme yapılmaktadır. Program yeterlilikleri ve TYYÇ matrisleri (http://bologna.bilecik.edu.tr/Amac_Hedef.aspx?bno=211&bot=402) web sayfasında mevcuttur.

3.1.6. Uygulama/Alan Çalışmaları

Öğrencilerin yurt içi ve/veya yurt dışındaki işyeri ortamlarında gerçekleştirebilecekleri uygulama ve stajların iş yükleri belirlenmekte (AKTS kredisi) ve programın toplam iş yüküne dahil edilmektedir.