4.3. Araştırma Kadrosu

4.3.1. Yetkinlikler

Üniversitemiz akademik kadrosunun araştırma yetkinliği ve alanının belirlenmesi için ARGE çalıştayı gerçekleştirilmiştir. Bu çalıştay sonucunda üniversitenin sahip olduğu araştırmacıların çalışma alanları tartışılmış ve üniversitenin kadro yapısına göre ihtisaslaşma alanları belirlenmiştir. Buna göre, akademik kadromuzun yüzde 60’ının biyoteknoloji ve enerji teknolojileri alanında yetkin olduğu belirlendi. Bu nedenle Üniversitemizin bu alanlarda ihtisaslaşmasına karar verilerek, 2017-2021 stratejik planına konuldu ve senato tarafından kabul edildi. Araştırma kadrosunun bu alanlarda projeler üretmeleri, makaleler üretmeleri, araştırmacı yetiştirmeleri ve bu alanlarda kongreler düzenlemeleri teşvik edilmektedir.

4.3.2. Yetkinlik Ölçümleri

Araştırma kadrosunun bu yetkinlikleri başarma düzeyleri öğretim üyelerinin yeniden atanma dönemlerinde ve faaliyet raporlarından analiz edilerek başarma düzeyleri değerlendirilmektedir.

4.3.3. Olanaklar ve Destekler

4.3.3.1. Fiziksel, teknolojik ve finansman

 Üniversitemizde; araştırma kadrosunun araştırma yetkinliğini geliştirmesi için Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Hazırlama Değerlendirme ve Uygulama Yönergesi (htps://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/58958), Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bilimsel Sanatsal Etkinliklere Katlımı Destekleme Yönergesi (htps://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/139898), Bilimsel Yayınları Teşvik Yönergesi (htps://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/63152) çıkartılmış ve söz yönergeler uyarınca olanaklar sağlanmaktadır.

Akademik Teşvik Yönetmeliğinin çıkmış olmasından dolayı Üniversitemiz teşvik yönergesi uygulanmamaktadır. Ayrıca araştırma alt yapısı bakım ve onarım, patent, faydalı model ve mülkiyet haklarına başvuru gibi destek imkanları mevcuttur. Tüm akademik personele bilimsel araştırma projeleri için maddi desteği ve bilimsel etkinliklere katlım desteği sağlanmaktadır. Araştırmacıların uluslararası bilimsel deneyiminin yüksek olması için dil yeterliliklerinin üst düzeyde olması gerekmektedir. Bunun sağlanabilmesi için araştırmacıların belirli kriterler çerçevesinde yurt dışına dil eğitimine gönderilmektedir. Bu destek ve imkanların yeterliliği ve etkililiği ölçümü hususunda çalışmalar devam etmektedir.

4.3.3.2. Laboratuvarlar

 İnşaat Bölümü kapsamında;

  • Zemin Mekaniği Laboratuvarı (Konsolidasyon, permeabilite, hidrometre, kıvam limitleri, özgül ağırlık, birim hacim ağırlık, örselenmiş ve örselenmemiş numune alma, CBR, elek analizi, kompaksiyon, kesme kutusu, tek eksenli ve üç eksenli basınç deneyleri ile zemin araştırma çalışmaları aktif olarak yapılmaktadır.)

 

  • Beton Laboratuvarı (Elek analizi, tahribatlı ve tahribatsız yöntemlerle beton kalite kontrolü, beton basınç dayanım tayini, taze beton kıvam analizi, slump deneyi, taze betonda hapsolmuş hava miktarı tespiti, birim hacim ağırlık deneyi, sertleşmiş betonun yoğunluğu tayini, webe deneyi, sıkıştırma faktörü deneyi, karot alma, karot başlıklama çalışmaları aktif olarak yapılmaktadır.)

 

  • Çimento Laboratuvarı (Çimentoda eğilme dayanımı, çimentoda basınç dayanımı, çimentoda kıvam tayini, piriz başlangıç ve bitiş tayini, genleşme tayini, yayılma deneyi, hidratasyon ısısı tayini, piknometre yöntemiyle özgül ağırlık deneyi çalışmaları yapılmaktadır.)

 

  • Agrega Laboratuvarı ( Elek Analizi, agrega basınç dayanımı tayini, birim hacim ağırlık tayini, özgül ağırlık, metilen mavisi deneyi, organik madde tayini, agrega numune hazırlama yöntemleri, yassılık indeksi deneyi, Los Angeles aşınma tayini, agregada ince madde oranı tayini, agregada su emme oranı tayini deneysel çalışmaları aktif olarak yapılmaktadır.)

 

  • Topografya ve Ölçme Laboratuvarı [yatay mesafe ölçümü(jalon, şerit metre, şakül kullanımıyla ve dijital ölçüm cihazları ile), Prizma yöntemiyle dik inme ve dik çıkma, Nivo, mira, teodolit kullanımı ile nivelman çalışmaları, arazide eğim alma, eğim tespiti, kot verme, arazide alan hesabı yapılmaktadır.]

 

  • Statik Laboratuvarı [ Statik sistemlerin( basit kiriş, köprü, kafes sistemler) uygulamalı olarak gösterilmesi çalışmaları yapılmaktadır.]

 

  • Ulaştırma Laboratuvarı (Bitümlü malzemelere uygulanan deneyler;(marshall biriketi, penetrasyon, dükdilite, karot alma çalışmaları yapılmaktadır.)

 

 4.3.3.3. Projeler

 Proje bazında gerçekleştirilen araştırma, teknoloji geliştirme faaliyetleri Teknoloji Transfer ofisi ve Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından, bilimsel bildiri, yayın, vb. faaliyetler ise Bilim İnsanı Destekleme Koordinatörlüğü tarafından Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Hazırlama Değerlendirme ve Uygulama Yönergesine göre desteklenmektedir.

 4.3.3.4. Etik Kural Destekleri

 Programımız bünyesinde etik kurulu bulunmaktadır.

4.3.3.5. Ölçme-Değerlendirme

 Bu destek ve imkânların etkililiği ve yeterliliği öğretim üyelerinden gelen görüş ve öneriler doğrultusunda ilgili birimler (Bilim İnsanı Destekleme Koordinatörlüğü, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü vb.) tarafından değerlendirilerek destekler güncellenmektedir.

4.3.4. Teşvikler

4.3.4.1. Karar yöntemleri

 Proje bazında gerçekleştirilen araştırma, teknoloji geliştirme faaliyetleri Teknoloji Transfer ofisi ve Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından, bilimsel bildiri, yayın, vb. faaliyetler ise Bilim İnsanı Destekleme Koordinatörlüğü tarafından Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Hazırlama Değerlendirme ve Uygulama Yönergesine göre desteklenmektedir.

4.3.4.2. Teşvik ölçümleri

 Sağlanan teşviklerin yeterliliği ve etkililiği öğretim üyelerinden gelen görüş ve öneriler dikkate alınarak ilgili koordinatörlüklerce ve Üniversite yönetim kurulunca belirlenmekte ve güncellenmektedir.