2.1. Kalite Politikası

Kurumun ilan edilmiş bir kalite politikası http://w3.bilecik.edu.tr/kalite/kurumsal-degerler/kalite-politikamiz/ adresinde verilmektedir. Buna göre kalite politikamız:

Üniversitemizin misyon, vizyon, amaç ve hedefleri doğrultusunda; uluslararası tanınırlık ve saygınlığa sahip, üstün performans odaklı girişimci bir dünya üniversitesi olmak amacı ile toplam kalite yönetimi anlayışına uygun bir kalite kültürü oluşturmak, iç ve dış paydaşlarımızın tüm gereksinim ve beklentilerini karşılamak için eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, idari ve topluma hizmet alanlarında etkin ve verimli bir değişim ve gelişim için süreklilik sağlamaktır.

Program akreditasyonu

Program akreditasyonumuz bulunmamaktadır.

Laboratuvar akreditasyonu

Laboratuvar akreditasyonumuz bulunmamaktadır.

Kalite standartları (ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, ISO50001 vb.), ödül süreçleri (EFQM, …)

2.1.1. Değerler Yansıması

Programımızın stratejileri ve bu stratejileriyle ilişkili hedefleri misyon ve vizyonu ile uyumludur. Bu doğrultuda öğrencilerin ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim almalarına öncelik verilmekte ve ulusal ve uluslararası alanda aranan elektrik teknikerleri olmaları için klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, proje uygulaması, performans değerlendirme gibi yöntemler tercih edilmektedir.

2.1.2. Strateji Yansıması

Üniversitemizin stratejileri ve bu stratejileriyle ilişkili olarak hedefleri misyon ve vizyonu ile uyumludur. Programımızda üniversitemizin stratejik hareketlerine uygun hareket etmektedir.

2.1.3. Misyon Farklılaşması

Bu yaklaşım benimsenmekte; Çünkü, misyon farklılaşması, Ülkenin farklı coğrafi ve ekonomik bölgelerinde yerleşmiş yüzlerce üniversitenin aynı misyona sahip olması gerçekçi ve verimli değildir. Bu nedenle üniversitemizin kalite politikası doğrultusunda, kendi misyonu; sahip olduğu insan ve donanım kaynağına ve içinde bulunduğu coğrafyaya göre belirli ihtisas öncelikleri belirlemiştir.

2.1.4. Dengeler

Üniversite kaynaklarının paylaşımında, öncelikle birimlerin ihtiyaç ve talepleri toplanır, görüşme ve toplantılarla bu talepler değerlendirilir, sonrasında stratejik amaç ve hedefler doğrultusunda birimlerin ilgili mevzuatında öngörülen görevleri, yetkileri ve sorumlulukları dikkate alınarak kaynak dağılımları dengeli biçimde gerçekleştirilir. Bu anlamda rektörlük bünyesinde bilişim materyali değerlendirme komisyonu, makine teçhizat alım komisyonu, kampüs alt yapı geliştirme komisyonu oluşturulmuş olup kaynakların daha etkin kullanılması sağlanmaktadır.

2.1.5. Kalite Politikası

Üniversitemizin misyon, vizyon, amaç ve hedefleri doğrultusunda; uluslararası tanınırlık ve saygınlığa sahip, üstün performans odaklı girişimci bir dünya üniversitesi olmak amacı ile toplam kalite yönetimi anlayışına uygun bir kalite kültürü oluşturmak, iç ve dış paydaşlarımızın tüm gereksinim ve beklentilerini karşılamak için eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, idari ve topluma hizmet alanlarında etkin ve verimli bir değişim ve gelişim için süreklilik sağlamaktır.

2.1.6. Kalite Yayılımı

Birim, kalite politikasını tüm paydaşlarına duyurma, birim içi ve dışında yayılımı dağılım yöntemi;

Kurum içinde birim amirleri tarafından EBYS ile duyurulmakta olup kurum dışına ise üniversitemiz web sayfasında paylaşım yapılmaktadır.

2.1.7. İçselleştirme

Üniversitemizin misyon, vizyon, amaç ve hedefleri doğrultusunda; uluslararası tanınırlık ve saygınlığa sahip, üstün performans odaklı girişimci bir dünya üniversitesi olmak amacı ile toplam kalite yönetimi anlayışına uygun bir kalite kültürü oluşturmak, iç ve dış paydaşlarımızın tüm gereksinim ve beklentilerini karşılamak için eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, idari ve topluma hizmet alanlarında etkin ve verimli bir değişim ve gelişim için süreklilik sağlamak amacıyla önemli ilgili değerleri içselleştiren bireyler yetiştirilmesidir.

2.1.8. Uygunluk

Kurumun standartlarına ve amacına uygun bir kalite politikası uygulanmaya çalışılmaktadır.

2.1.9. Entegrasyon

Kurumun stratejik amaç ve hedeflerine ulaşmak için uyguladığı stratejik yönetim sürecinde toplam kalite, süreç yönetimi, yeniden yapılanma, iç ve dış paydaş memnuniyeti gibi yönetim araçları sinerji yaratacak şekilde birlikte uygulanmaktadır. Entegrasyonun sürekliliği Üniversitemizin Kalite Güvence Yönergesi hükümleri ile güvence altına alınmaktadır.

2.1.10. Stratejik Entegrasyon

Üniversitemizin stratejik planı ve hedefleri doğrultusunda, eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idari hizmetlerin değerlendirilmesi ve kalitesinin geliştirilmesi ile ilgili iç ve dış kalite güvence sistemini kurarak, kurumsal göstergeleri belirleyerek ve bu kapsamda yapılacak çalışmaları Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda yürüterek ve bu çalışmaları Senato onayına sunmaktır.

2.1.11. Performans Göstergeleri

Kurumumuzun stratejik planıyla uyumlu olarak izlenmesi gereken performans göstergeleri tanımlıdır. Bu göstergeler performans programıyla yıllık olarak ölçülmektedir. Bu göstergeler akademik, idari, ARGE, iç ve dış paydaşları kapsamakta olup kurum düzeyinde kalmaktadır.

2.1.12. Anahtar Göstergeler

Kurumumuz izlediği performans göstergeleri içerisinde anahtar performans göstergesi belirlememektedir.

2.1.13. Birim Kültürü

Üniversitemiz yeni kurulmuş olması nedeniyle kurumsallaşma ve kurum kültürü oluşturma amacıyla çalışmalar gerçekleştirmektedir. Bu bağlamda bölümümüzün iç ve dış kalite güvence sistemini kurarak çalışmalarına devam etmektedir.

2.1.14. Uluslararasılaşma

Erasmus ve Farabi gibi değişim programlarına katılım sağlayan öğrenci ve personel hareketliliği desteklenerek kurumumuz ve bölümümüz uluslararasılaşma konusunda strateji belirlenmiştir.

2.1.15. İzleme

Kurum uluslararasılaştırma stratejisiyle beraber performans göstergeleri belirlemiş olup bu göstergeler doğrultusunda yıllık performans ölçümü yapılmaktadır. Yıllık ölçümlerde hedeflenen düzeye ulaşılıp ulaşılamadığı ulaşılamadıysa nedenleri üzerinde ulaşılmış ise katılımcıların bilgi ve deneyimlerinde faydalanıp daha fazla katılım sağlayabilmek için çalışmalar yapılmaktadır.

2.1.16. İşbirlikleri

Uluslararası protokoller ve işbirliği programlarının sonuçları Faaliyet Raporunda değerlendirilmekte, ilgili koordinatörlükler tarafından iyileştirme faaliyetleri yürütülmektedir. Erasmus programı hareketliliği ve Mevlana Değişim Programı kapsamında farklı Üniversiteler ile protokol imzalanmıştır.