4.1. Birimin Araştırma Stratejisi ve Hedefleri

4.1.1. Araştırma Stratejisi

Üniversitemizin, araştırma stratejisi ve hedefleri ile bunlar doğrultusunda izlediği araştırma politikası bulunmaktadır. Üniversitemizin araştırma stratejisi, 2017-2021 Stratejik Planımızda ihtisaslaşmanın sağlanması ana amacı altında düzenlenmiştir.

4.1.1.1. Ar-Ge Politikası

Programımızda izlediğimiz araştırma stratejisi ve hedefleri ve araştırma politikaları; üniversitemizin, araştırma stratejisi ve hedefleri ile bunlar doğrultusunda izlediği araştırma politikası bulunmaktadır.

4.1.1.2. Ar-Ge Stratejisi, (yerel/bölgesel/ulusal kalkınma hedefleri ile uyumu)

(htp://w3.bilecik.edu.tr/strateji/wpcontent/uploads/sites/53/2017/01/STRATElİK-PLAd-2017-2021-güncel.pdf)

4.1.1.3. Araştırma Fırsatları

Kurumumuz, ülke ve bölge öncelikleri ile uzun vadeli bilim ve teknoloji politikalarının tespitinde, Türkiye Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu (BT YK)’nun belirlediği öncelikli alanlar ile uyumlu olarak araştırma faaliyetlerinde bulunmaktadır. Bu araştırma faaliyetlerini fen bilimleri ve sosyal bilimler enstitüsü bünyesindeki programlar ile desteklemektedir. İhtisaslaşma alanına destek olacak disiplinler arası lisansüstü eğitim programları açılmıştır.

Ayrıca programımızdaki öğrenciler üniversitenin başta Uygulama ve Araştırma merkezlerinde ve fakültelerde üniversitenin araştırması strateji ve hedefleri çerçevesinde çalışmalarını gerçekleştirebilmektedirler.

4.1.1.4. Öncelikli Alanlar

Üniversite olarak kurumsal araştırma stratejimizi belirlerken yerel, bölgesel ve ulusal Kalkınma hedefleri dikkate alınmıştır. Bu doğrultuda araştırma stratejimizin temelini oluşturan ihtisaslaşma süreçleri bölgeyi de kapsamaktadır. Bilecik ilinin rüzgar ve güneş enerjisi bakımından önemli olması enerji teknolojileri alanında yapılan araştırma çalışmalarımızın temelini oluşturmaktadır. Bu alanda öncelikli alan araştırma görevlisi kadroları da alınmıştır. Ayrıca Bilecik ilinin endemik bitki çeşitliliği tarımsal potansiyeli dikkate alınarak bitki ıslahı üzerine araştırma çalışmalarına devam edilmektedir. Bilecik ilinin biyocoğrafik konumu dolayısıyla tıbbi ve endemik bitki çeşitliliği açısından (436 tür) oldukça zengin olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle Biyoteknoloji tematik alanı ile bu bitkilerin ekonomiye kazandırılması hedeflenmiştir. Bu çalışmalar sayesinde tıbbi ve endemik bitkilerin ıslahı ile daha yüksek miktarda değerli kimyasallar elde edilmesi sağlanacaktır. Diğer araştırma alanlarımız ulusal hedeflere katkı sağlamaktadır.

4.1.1.5. Ortak Araştırma Faaliyetleri

Kurumda düzenlenen bilimsel etkinlikler, BAP projeleri, sürekli eğitim merkezinde yaşam boyu öğrenme programı kapsamında yapılan faaliyetler, bölgesel bazda farklı programlarla yapılan bilimsel araştırmalarımız ile Üniversitemizce şehrimizin ve bölgemizin sosyo-ekonomik kültürel dokusuna katkı sağlanmakta ve bu etkinliklere katılım, davetli sayısı, basında yer alma oranı gibi ölçeklerle ölçülür. Bu katkılar, akademik teşvik ve öğretim elemanı atama ve yükseltme yönergesi çerçevesinde teşvik edilmektedir.

4.1.1.6. Araştırma Platformları

Programımızda araştırma platformu bulunmamaktadır.

4.1.1.7. Etik Değerler

Programımızda etik değerler kurumsal değerlere göre gerçekleştirilir.

4.1.1.8. Araştırma Çıktıları

Programımızda araştırma platformu olmadığından araştırma çıktıları bulunmamaktadır.

4.1.2. Bütünleşik Politikalar

Programımızda araştırma-geliştirme süreçleri ile eğitim-öğretim süreçlerinin bütünleştirildiği alanlar ve bu alanlarda izlenen politikalar bulunmamaktadır.

4.1.3. Katkısal Politikalar

Programımızda araştırma-geliştirme süreçleri ile toplumsal katkı süreçlerinin bütünleştirildiği alanlar ve buralarda izlenen politikalar bulunmamaktadır.

4.1.4. Kalkınma Hedefleri

Programımızda, 3+1 eğitim modeli kapsamında kalifiye teknikerler yetiştirmek için Sanayi- Üniversite iş bilirliği çalışmaları sürdürülmektedir.

4.1.5. Kültürel Katkılar

Programımızda araştırma faaliyeti yoktur.