7. Termodinamik ve Enerji Laboratuvarı

Laboratuvar Envanterindeki Cihazlar

1. Buhar Sıkıştırmalı Sudan Suya Isı Pompası Eğitim Seti

Buhar sıkıştırmalı sudan suya ısı pompası eğitim seti

Bu eğitim seti ile sudan suya ısı transferi uygulamalarının öğrencilere görsel ve uygulamalı olarak anlatılması amaçlanmıştır. Bu eğitim seti sayesinde sudan suya ısı pompasının termodinamik incelemesi yapılmaktadır. Soğutucu akışkan ve ikincil akışkanlara ait (hava ve/veya su) sıcaklık, basınç ve kütlesel debi değerleri saptanarak, sistemin çektiği enerji, net ısı transferi miktarları soğutucu akışkan ve ikincil akışkan taraflarından ayrı ayrı hesaplanarak performans katsayıları elde edilmektedir.

2. Doğrusal Isı İletimi Deney Düzeneği

Doğrusal ısı iletimi deney düzeneği

İletim, bir maddenin daha yüksek enerjili parçacıklardan daha düşük enerjili parçacıklarına, bu parçacıklar arasındaki etkileşimler sonucunda enerjinin aktarılması olarak düşünülebilir. Bir maddenin ısıyı ne derece ilettiği ısıl iletkenlik katsayısı ile ifade edilir. Bölümümüzde bulunan Doğrusal ısı iletimi deney düzeneği ile öğrencilerimize bir numunenin ısıl iletkenlik katsayısının belirlenmesi gösterilmektedir. Bu deney düzeneğine ait teknik özellikler şu şekildedir:

• Isıtıcı gücü: 60 W (maks.)
  • Isıtma-soğutma bölümü çapı: 25 mm
  • Su debisi: 1.5 l/dk (maks.)
  • Boy: 0.43 m
  • Genişlik: 0.21 m
  • Yükseklik: 0.29 m

• 3. Doyma Basıncı Deney Düzeneği