6. Isı – Akışkanlar Laboratuvarı

Laboratuvar Envanterindeki Cihazlar

1. Boru ve Dirseklerde Enerji Kaybı Deney Düzeneği

Boru ve dirseklerde enerji kaybı deney düzeneği

Boru ve Dirseklerde Enerji Kaybı Deney Düzeneği, bir tesisatta boru iç yüzeyindeki sürtünmenin ve farklı elemanların (kesit daralması ve genişlemesi, dirsekler, kısma vanası) sebep olduğu yerel dirence bağlı basınç kayıpların ölçülmesi ve yerel kayıp katsayılarının hesaplanması için kullanılan deney düzeneğidir. Bu düzeneğin teknik özellikleri şu şekildedir:

• Boru çapı: 19.48 mm
  • Basınç göstergesi: 0-3 bar
  • Genişleme çapı: 26.2 mm
  • Daralma çapı: 19.48 mm
  • Manometre aralığı: 0-440 mm
  • Manometre tüpü sayısı: 12

• 2. Kavitasyon Deney Düzeneği

Kavitasyon gösterimi deney düzeneği

Bir akış esnasında sıvı basıncı, buharlaşma basıncının altına düşerse, akış içerisindeki sıvı buharlaşma eğilimine girer ve kavitasyon meydana gelir. Kavitasyon pompalar, türbinler, pervaneler gibi birçok mühendislik uygulamasında meydana gelebilir. Bölümümüzde öğrencilere kavitasyonun oluşumu uygulamalı olarak göstermek adına 1 adet Kavitasyon deney düzeneği bulunmaktadır. Bu düzeneğin teknik özellikleri şu şekildedir:

• Kavitasyon öncesi basınç göstergesi çapı: 63 mm
  • Kavitasyon öncesi basınç göstergesi aralığı: 0 – 1 bar
  • Kavitasyon bölgesi basınç göstergesi çapı: 100 mm
  • Kavitasyon bölgesi basınç göstergesi aralığı: (-1) – 0 bar
  • Kavitasyon sonrası basınç göstergesi çapı: 63 mm
  • Kavitasyon sonrası basınç göstergesi aralığı: 0 – (-1) bar

• 3. Bernoulli Deney Düzeneği

Bernoulli deney düzeneği

Akışkanlar mekaniğinin en önemli denklemlerinden olan, Bernoulli ve Süreklilik denklemlerinin uygulamalarını laboratuvar ortamında gerçekleştirmenin yanında, uygulamada debi ölçümünde yararlanılan Ventürimetre kullanımını ve önemini gösterebilmek adına Bölümümüzde 1 adet Bernoulli deney düzeneği mevcuttur. Bu deney düzeneği sayesinde statik basınç, dinamik basınç, toplam basınç, enerji dönüşümü ve enerji kayıpları gibi kavramların öğrencilere pratik olarak yapılacak ölçümlerle anlatılması mümkün olmaktadır. Bu düzeneğin teknik özellikleri şu şekildedir:

• Manometre aralığı: 0-300 mm
  • Manometre tüplerin sayısı: 8
  • Boğaz çapı: 10.0 mm
  • Boğaz öncesi bölge çapı: 25.0 mm
  • Boğaz öncesi bölge konikliği: 14°
  • Boğaz sonrası bölge konikliği: 21°

• 4. Osbourne Reynolds Deney Düzeneği

Osbourne Reynolds deney düzeneği

Reynolds sayısı bir akışın laminer veya türbülanslı olup olmadığını değerlendirmek için kullanılır. Bölümümüzde laminer akış, geçiş bölgesi ve türbülanslı akışları görüntülemek için Ogen Osborne Reynolds deney cihazı kullanılmaktadır. Bu cihazla yapılan deneyler sonunda kritik Reynolds sayısı belirlenebilmektedir. Bu düzeneğin teknik özellikleri şu şekildedir:

• Deney gösterim yapısı: Şeffaf
  • Deney gösterim boru boyu: 675 mm
  • Deney gösterim boru iç kesiti: 10 mm
  • Mürekkep haznesi: 250 ml
  • Tank kapasitesi: 2.2 Lt
  • Akış hızı ayarı: Vana kontrollü

• 5. Işınımla Isı Transferi Deney Düzeneği

Işınımla ısı transferi deney düzeneği

Sonlu sıcaklığa sahip tüm yüzeyler elektromagnetik dalgalar (yada fotonlar) halinde enerji yayarlar. Bir yüzeyin ışınımla yaydığı ısı akısı Stefan –Boltzmann yasası ile tanımlanır. Öğrencilerimize ışınım ile ısı transferi mekanizmasını uygulamalı biçimde anlatabilmek adına Bölümümüzde verilen 1 adet ışınımla ısı transferi deney düzeneği mevcuttur. Bu düzeneğin teknik özellikleri şu şekildedir:

• Isıtıcı plaka çapı: 100 mm
  • Maksimum ısıtma gücü: 216 W (24 V için)
  • Işık kaynağı gücü: 60 W (24 V için)
  • Düzenek ağırlığı: 12 kg
  • Uzunluk: 1.23 m
  • Genişlik: 0.30 m
  • Yükseklik: 0.44 m

• 6. Zamana Bağlı Isı Transferi Deney Düzeneği

Zamana bağlı ısı iletimi deney düzeneği

Zamana bağlı ısı transferi deney cihazı basit olarak tabanında elektrikli bir ısıtıcı eleman bulunduran 30 litre kapasiteli bir kazan, farklı şekil ve malzemelerden imal edilmiş numune, numune tutucu bölüm ve numune ile ısıtıcı arasında sıcak su sirkülasyonunu sağlayan bir pompadan oluşmaktadır. Zamana Bağlı Isı Transferi Deney düzeneği yandaki şekilde gösterilmiştir. Bu deney düzeneğine ait teknik özellikler şu şekildedir:

• Isıtma gücü: 216 W (24 V için)
  • Uzunluk: 0.60 m
  • Genişlik: 0.40 m