1.1. Araştırma Stratejisi

Üniversitemizin araştırma stratejisinde ilk aşama üniversite dışındaki kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliğidir. Bu bağlamda üniversitemiz tarafından imzalanan protokol çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı’ nın lise öğrencilerine proje eğitimi desteği de verilmektedir. Diğer taraftan çeşitli özel sektör kuruluşları ile AR-GE tabanlı protokoller imzalanmıştır. İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (htps://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/87375) ve Sakarya Ticaret Borsası (htps://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/75553) vb. ile yapılan protokoller bunlara örnek olarak verilebilir. Bu tarzdaki işbirlikleri ilerleyen zamanlarda arttırılarak sürdürülecektir.

1.1.1. Ar-Ge Politikası

Ar-Ge politikamızın temelini üniversitemizi uluslararası tanınırlık ve saygınlığa sahip, üstün performans odaklı girişimci bir dünya üniversitesi seviyesine getirmek arzusu oluşturmaktadır. Bu bağlamda üniversite genelinde öğretim üyelerinin sanayi ile işbirliği projeleri, uluslarası üniversiteler ile ikili işbirlikleri ve ulusal bağlamda projeler yönetmeleri teşvik edilmektedir.

1.1.2. Ar-Ge Stratejisi, (Yerel/Bölgesel/Ulusal Kalkınma Hedefleri İle Uyumu)

Üniversite olarak kurumsal araştrma stratejimizi belirlerken yerel, bölgesel ve Ulusal Kalkınma hedeferi dikkate alınmıştr. Bu doğrultuda araştrma stratejimizin temelini oluşturan ihtsaslaşma süreçleri bölgeyi de kapsamaktadır. Bilecik ilinin rüzgâr ve güneş enerjisi bakımından önemli olması enerji teknolojileri alanında yapılan araştrma çalışmalarımızın temelini oluşturmaktadır. Bu alanda öncelikli alan araştrma görevlisi kadroları da alınmıştr. Ayrıca Bilecik ilinin endemik bitki çeşitliliği tarımsal potansiyeli dikkate alınarak bitki ıslahı üzerine araştrma çalışmalarına devam edilmektedir. Bilecik ilinin biyocoğrafk konumu dolayısıyla tbbi ve endemik bitki çeşitliliği açısından (436 tür) oldukça zengin olduğu belirlenmiştr. Bu nedenle Biyoteknoloji tematk alanı ile bu bitkilerin ekonomiye kazandırılması hedefenmiştr. Bu çalışmalar sayesinde tbbi ve endemik bitkilerin ıslahı ile daha yüksek miktarda değerli kimyasallar elde edilmesi sağlanacaktr. Diğer araştrma alanlarımız ulusal hedefere katkı sağlamaktadır. Kurumda düzenlenen bilimsel etkinlikler, BAP projeleri, sürekli eğitm merkezinde yaşam boyu öğrenme programı kapsamında yapılan faaliyetler, bölgesel bazda farklı programlarla yapılan bilimsel araştrmalarımız ile Üniversitemizce şehrimizin ve bölgemizin sosyo-ekonomik kültürel dokusuna katkı sağlanmakta ve bu etkinliklere katlım, davetli sayısı, basında yer alma oranı gibi ölçeklerle ölçülür. Bu katkılar, akademik teşvik ve öğretm elemanı atama ve yükseltme yönergesi çerçevesinde teşvik edilmektedir.

1.1.3. Araştırma Fırsatları

Üniversitemiz Ar-Ge stratejisi gereği öğretim elemanları tarafından sunulan projelere büyük önem vermektedir. Bu kapsamda Üniversite bünyesinde kurulan Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü aracılığıyla öğretim üyelerine Genel Amaçlı, , Lisansüstü Tez, Tematik Alan, Altyapı ve Tamamlayıcı Destek alanlarında üniversiteye proje sunma imkânı tanınmıştır. Araştırma fırsatlarının arttırılması mevcut fırsatların etkin değerlendirilmesi amacıyla proje bütçesinin dışında öğretim üyesinin talebi doğrultusunda gerekli hallerde proje bütçesinde %50’ye kadar bir artış da yapılabilmektedir.

1.1.4. Öncelikli Alanlar

Üniversitemiz Türkiye Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu’nun belirlediği öncelikli alanlar ile uyumlu olarak araştrma faaliyetlerinde bulunmaktadır. Bu araştrma faaliyetlerini Fen bilimleri ve Sosyal bilimler ensttüsü bünyesindeki programlar ile desteklemektedir. Üniversitemiz için Biyoteknolji tematik alanı öncelikli alan olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda çalışmalar bu tematik alan üzerinde yoğunlaştırılmış olsa da üniversitemiz öğretim elemanlarının farklı alanlarda sunduğu projelerde aynı ölçüde desteklenmektedir.

1.1.5. Ortak Araştırma Faaliyetleri

Sivil toplum kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşlarının ortak olduğu plan ve projeler üretmek işbirliği protokolleri imzalamak ve yürütmek üniversitemiz Ar-Ge stratejisininin temelini oluşturmaktadır.

1.1.6. Araştırma Platformları

Stratejik ortak olarak belirlenen araştırma kurumları, diğer üniversiteler, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, sanayi kuruluşları/meslek odaları/özel sektör kuruluşları aynı zamanda üniversitenin araştırma platformlarını oluşturmaktadır.

1.1.7. Etik Değerler

Etik değerler ile çevre sorunlarına duyarlı, özgün düşünce ve çalışmaları ile kendi sahasında önder bireylerin yetiştirilmesi üniversitemizin 2017-2021 Stratejik Planının amaçları arasında yer almaktadır. Bu bağlamda Kalite Yönetim Sisteminin etik değerleri gözeten temeller üzerinde şekillendirilmesi üniversitemizin hedefleri arasındadır.

1.1.8. Araştırma Çıktıları

Üniversite genelinde yürütülen projeler ve araştırmalardan elde edilen yayın, rapor, sunum, poster, bildiri vb. dökümanların sayısında artışın sağlanması hedeflenmektedir.