Dünya Endüstriyel Tasarım Günü Etkinliği

TMMOB Mimarlar Odası, Endüstriyel Tasarımcılar Komisyonu Duyurusu
Dünya Endüstriyel Tasarım Günü Etkinliği

29 Haziran Dünya Endüstriyel Tasarım Günü çerçevesinde Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümleri Mezuniyet Projeleri Sergisi ve beraberinde yer alacak panel sanal ortamda düzenlenecektir.
Dünya Tasarım Örgütü (WDO) 2021 yılının Dünya Endüstriyel Tasarım Günü (WIDD) temasını “Çeşitlilik” olarak belirlemiş ve tüm tasarım çevrelerini bu tema çerçevesinde etkinlik yapmaya davet etmektedir. Bu doğrultuda, 27 Haziran 2021 Pazar günü saat  19:00-22:00  arası sanal konferans platformunda  “Çeşitlilik” temalı bir panel gerçekleştirilecektir. Panelde konuya uygun öğrenci proje sunuşları, akademisyen ve tasarımcıların katılımıyla tartışma ve değerlendirmeler  ve 26 Haziran’da düzenlenecek aynı temalı bir çalıştayın sonuç sunumu yer alacaktır.
Sanal sergi, http://endustriyeltasarimcilarodaya.com/tr/ sitesinde ve TMMOB Mimarlar Odası Endüstriyel Tasarımcılar Komisyonu sosyal medya sayfalarında yer alacaktır. Panelde, sergilenen projelerden iki veya üç öğrencinin gündelik yaşam için tasarım konusuna uygun mezuniyet projesine 10’ar dakikalık birer sunuşla yer verilecektir.
Bölümümüzde 2020-2021 güz ve bahar yarıyıllarında gerçekleştirilen ürün geliştirme ve mesleki yeterlilik uygulamaları dersleri kapsamında gerçekleştirilen projelerden aşağıda tanımlanan “çeşitlilik” temasına uygun projeler 15 Haziran 2021 tarihine kadar ilgili dersin öğretim üyesine göndermelidir.

• Öğrencinin adı soyadı:
• Okulu, Bölümü:
• Proje ismi: (Ör: Diagon)
• Kısa proje tanımı: (Ör: 3-6 yaş arası çocuklar için akıllı ateş ölçer)
• Varsa danışman firma ismi:
• Öğretim Üyelerinin isimleri:
• Projenizi en iyi anlatacak şekilde düzenlenmiş bir görsel (ekteki şablon kullanılarak hazırlanmış ve JPEG formatında kaydedilmiş)
• Yüksek çözünürlüklü portre fotoğrafı

TEMA: Çeşitlilik

World Industrial Design Day 2021: Let’s Talk Diversity (mailchi.mp)
Her yıl, 29 Haziran Dünya Endüstriyel Tasarım Günü, ekonomik, toplumsal, kültürel ve çevresel gelişmeler üzerinden, tasarımın dünya çapındaki olumlu etkisine dikkat çeker, tasarımın varlığını ve gücünü kutlar. Bu yıl haziran ayında, çeşitlilik teması altında, tasarımı geniş bir konular yelpazesi eşliğinde sorguluyor olacağız.
Tasarım topluluğu içinde temsil ve kapsayıcılığın bütünlüğünde çeşitliliği sürdürmeye yönelik gelişen anlayış, her geçen gün güçlenerek, tasarım tartışmalarının merkezine yerleşmektedir. Bu anlayış bir yandan bizleri bireysel farklılıkları anlamaya ve tanımaya yönlendirirken, diğer yandan her birimizin ırk, etnik köken, cinsiyet, cinsel eğilim, yaş, fiziksel, algısal ve bilişsel beceriler, sosyo-ekonomik durum, eğitim, dini, politik vb. çeşitli ideolojilere yönelik tüm ihtiyaçlarının biricik  olduğunun altını çizer.
Çeşitlilik teması altında gerçekleşecek olan bu Dünya Endüstriyel Tasarım Gününün, bizleri farklılıkları kutlayarak birleştirmesini umuyoruz. Bu tema ile tasarımcıların mevcut duruma meydan okumalarını, küresel ölçekte daha çeşitli ve daha kapsayıcı çalışmalara katkı koyacak eylemlere yönelmelerini teşvik etmeyi amaçlıyoruz.
26-27 Haziran tarihlerinde sanal platformlarda gerçekleştireceğimiz çalıştay, sergi ve panel  etkinlikleri ile tasarımcı, akademisyen ve öğrencileri biraraya getirerek, bu temayı tartışmayı ve tasarımın toplumu ve kültürü iyileştirici gücünü ortaya koymayı planlıyoruz.