8-9 Ekim 2018’de Deneysel Arkeoloji Seminer ve Eğitim Atölyesi: Kemik Alet Teknolojisi etkinliği gerçekleştirildi.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Deneysel Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS), Paris Nanterre Üniversitesi, Prehistorya ve Teknoloji Laboratuvarı (Prétech) işbirliği kapsamında 8-9 Ekim 2018 tarihlerinde ‘Deneysel Arkeoloji Seminer ve Atölye Çalışmaları: Kemik Alet Teknolojisi’ konulu uluslararası eğitim etkinliği gerçekleştirilmiştir. İlk günkü seminerler Arkeoloji Bölümü Prof. Dr. Turan Efe Laboratuarı’nda gerçekleştirilmiştir. Açılış konuşmasını gerçekleştirilen Deniz Sarı Deneysel Arkeoloji’nin bir araştırma yöntemi olarak ülkemizde eğitim sistemimize girmesinin önemini vurgulamış ve bu bağlamda Türkiye’de bir ilk olarak kurulmuş Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Deneysel Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Arkeoloji Uygulama Alanı’nı tanıtmıştır.

Isabelle Sidera Experimental archaeology of bone matters: Where are we today? ve Neolithic bone industries of Anatolia and the Balkans: many common features konulu iki konuşma gerçekleştirmiştir. Dünyada Deneysel Arkeolojinin bugün geldiği aşamayı ve Neolitik Dönem’de Anadolu ve Balkanlarda kemik endüstrilerini konu alan konuşmaların ardından Alexandra Legrand-Pineau Use wear on bone tools: a methodology  konulu sunumu ile kemik aletler üzerinde oluşan kullanım izlerini tanımlamak için kullanılan yöntemleri tanıtmıştır. Mürsel Seçmen tarafından sunulan  Arkeozoolojik Metotlar ve Arkeozoolojinin Arkeoloji Bilimi İçin Önemi  ve  Gülçin Ilgezdi Bertram tarafından sunulan Güneydoğu Anadolu’da Hayvan Evcilleştirme Süreci konulu Arkeozooloji ile ilgili konuşmaların ardından Hande Bulut Anadolu’da Kemik Alet Üretim Geleneğine Dönemsel Bir Bakış: Paleolitik Çağ Örnekleri; Özlem Çevik ve Çoşkun Sivil Neoltik Dönem’de Ulucak  Kemik Aletlerinin İşlevsel ve Sembolik Kullanımı: Bağlamsal Bir Analiz; Mücella Erdalkıran Marmara Bölgesi Neolitik Dönem Kemik Endüstrisi: Barcın Höyük Örneği ve son olarak Nurperi Ayengin MÖ 3. Binyılda Anadolu Kemik Alet Endüstrisi konulu konuşmalar gerçekleştirmiştir. Konuşmaların ardından tüm konuşmaları kapsayan soru ve tartışma bölümü gerçekleştirilmiştir. Gün sonunda ise tüm katılımcılar ile birlikte Arkeoloji Uygulama Alanı’na geçilmiş ve ertesi günün deneysel uygulamalarda alet yapmak üzere kullanılacak olan kemiklerin yüzey temizleme işlemleri gerçekleştirilerek şekillendirmeye hazır hale getirilmiştir.  İkinci gün Arkeoloji uygulama alanında tüm katılımcılar Isabelle Sidera ve Alexandra Legrand-Pineau’nun eğitmenliğinde farklı teknikler kullanarak Neolitik Dönem’de kullanılmış olan kemik aletlerden üretmişlerdir.  Son olarak tüm katılımcılara katılım belgeleri verilmiştir.

Bu vesile ile bizleri kırmayıp buralara kadar gelen,  geçmişin sosyal ve ekonomik sistemlerini anlama ve yorumlama  bağlamında teknolojik yaklaşımı ortaya atan ve deneysel arkeolojiyi bir araştırma yöntemi olarak benimseyen öncü kurumlardan olan Prehistorya ve Teknoloji Laboratuvarı (CNRS)’dan sayın Isabelle Sidera ve Alexandra Legrand-Pineau’ya çok teşekkür ederiz. Yine bu etkinliğin oluşum aşamasında bizlerle aynı heyecanı paylaşan, ilgi, destek ve katılımlarını esirgemeyen Prof. Dr. Özlem Çevik Güçyılmaz  (Trakya Üniversitesi), Prof. Dr. Ayşegül Aykurt (Hacettepe Üniversitesi), Doç. Dr. Gülçin İlgezdi Bertram (Ahi Evran Üniversitesi), Doç. Dr. Eylem Özdoğan (İstanbul Üniversitesi), Dr. Michele Massa (ODTÜ), Dr. Öğr. Üyesi Mücella Erdalkıran (Ege Üniversitesi), Dr. Öğr. Üyesi Nurperi Ayengin (Düzce Üniversitesi), Arş. Gör. Hande Bulut (Düzce Üniversitesi), Mürsel Seçmen M.A. (Çanakkale Üniversitesi), Çoşkun Sivil M.A. (Trakya Üniversitesi) ile çeşitli Üniversitelerden gelen çok değerli katılımcılara teşekkürü bir borç biliriz.  Son olarak başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Taş’a, Üniversitemiz Genel Sekreteri Sayın Doç. Dr. Cihan Darcan’a, bu organizasyonda emeği geçen Üniversitemiz Rektörlük birimlerinden Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler, İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı yetkilileri ve personeline, Sayın Hasan Biçer’e, Sayın İsa Kalkan’a, Sayın Engin Dumlupınar’a, bize kemikleri sağlayan Subaşı ve Şeker Et’e ve canla başla çalışan başta Yusuf Tuna, Fadime Arslan ve Osman Dengiz olmak üzere tüm öğrencilerimize (Arife Ertan, Bilal Açar, Çağrı Belli, Deniz Dak, Hatice Kütük, İlknur Bingöl, Mert Nadir Yazmacı, Neslişah Özkan, Nursaç Kaya, Özgür Yılmaz, Rabia Karakaş, Yunus Emre Aras, Zafer Kurutçu)  yerel düzenleme kurulu adına minnet ve teşekkürlerimizi sunarız.