Deneysel Arkeoloji Eğitim Seminer ve Atölyesi : Kemik Alet Teknolojisi

(8 -9 Ekim 2018)

PROGRAM

AMAÇ VE KAPSAM

 Deneysel Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde gerçekleştirilecek olan Eğitim Semineri ve Uygulama Atölyesi’nin ana hedefi geçmişin sosyo-ekonomik sistemlerini anlama ve yorumlama  bağlamında teknolojik yaklaşımı esas alan Deneysel Arkeoloji’yi bir araştırma yöntemi olarak Arkeoloji eğitimi ile bütünleştirmektir.

İnsanın kültür tarihine ilişkin bilinen en eski maddi kültür kalıntılarının hammaddesini oluşturan taşı bir hammadde kaynağı olarak seçmenin yanı sıra tarihöncesi toplulukları avladıkları hayvanları aynı zamanda mümkün olan en az atık ile ne şekilde işleteceklerini de biliyorlardı. Hayvanların bir yandan etini yerken, öte yandan da derisini elbise olarak kullanıyor, tendonlarını dikmek ve bağlamak ve kemiklerini ise alet yapmak için kullanıyorlardı. Fiziki yapıları sayesinde kemik ve boynuz taş ve ahşabın uygun olmadığı çeşitli tipte malzeme yapımında hammadde olarak kullanılmıştır.  Ülkemizde tarih öncesi kemik aletleri ile ilgili çok sayıda çalışma olmakla beraber  kemik alet endüstrisini teknolojik bağlamda ele alan deneysel arkeoloji çalışmalarının yaygın olmaması bir eksiklik olarak karşımızda durmaktadır.

İşte bu nedenle deneysel arkeoloji çalışmalarımızın ilkini insanoğlunun kullandığı en eski ham madde kaynaklarından biri kemik oluşturacaktır. Lisans üstü öğrencileri ve akademisyenlerden olmak üzere  20 katılımcı ile gerçekleştirilecek olan bu atölye çalışmaları seminer ve uygulamalı olarak gerçekleştirilecektir.

Söz konusu seminerlerin konuları arasında Zooarkeoloji ile Neolitik Dönem ve İlk Tunç Çağlarında Anadolu’nun farklı bölgelerinde kullanılmış olan kemik aletler yer almaktadır. Atölye çalışmalarında ise hammadden aletin üretimine dek tüm süreçler deneysel yöntemlerle uygulamalı olarak ele alınacaktır.

 

Ayrıntılar için tıklayınız