Satranç Kursu (Okul Öncesi ve İlköğretim Düzeyi)

Kursumuz yeterli sayıda (en az 8 kişi) başvuru olmadığı için açılamamıştır.

 

AÇILMASI PLANLANAN PROGRAM

Satranç Kursu  

(Okul Öncesi ve İlköğretim Düzeyi)

(Uzaktan Eğitim/Canlı)

 

TANIM –  İÇERİK

Satrancın Kazanımları

– Zihni ve Hayal Kurma Gücünü Geliştirir;

Çocuk oyun boyunca etkin bir düşünme pratiği içindedir. Hamle düşünür, oyun -kurgular, nasıl yanıt alacağını hesaplar ve bu canlı süreci oyun sırasında hep yaşar

– Dikkati Geliştirir;

Oyunda yüz yüze kaldığı ve kalacağı pozisyonlar olması nedeniyle, istemediği sonuçlarla karşılaşmamak için dikkatini oyuna ve hamlelere yoğunlaştırmak durumundadır

-Öngörüyü Geliştirir;

Geleceğe dönük, eylemleri ile oluşacak sonuçları hesap etmek durumundadır ” Eğer bu taşı oynarsam, yeni durumun bana yararı ve zararı ne olacak ?” sorusunu kendisine sorar.

Kapsamlı Düşünmeyi Öğretir, Buluş Yeteneğini Geliştirir;

-Satrançta her yeni hamle, aynı zamanda binlerce yeni seçenek ve olasılık demektir. Çocuk tüm satranç tahtasını ya da eylem alanını gözden geçirmek, alacağı her kararın varacağı farklı sonuçlarını hesap etmek ve pek çok hamle seçeneği içinden kendine en uygun olanı bulup seçmek durumundadır.

-Sabırlı Olmayı, Ölçülülüğü ve Soğukkanlılığı Öğretir;

Çocuk hareketlerini ya da hamlelerini üstünkörü yapmanın ne gibi sonuçlar doğurduğunu kavrar. Bu nedenle acele karar vermeyip, durumu düşünüp analiz ettikten, birçok kere gözden geçirdikten ve iyice emin olduktan sonra harekete geçecektir.

-Özgüven Kazandırır;

Düşünen, değerlendiren, cesaretle karar alan, uygulayan ve sonuç alan çocuk kendine güven kazanır. İşlerin kötü gittiği durumlarda hayal kırıklığına uğramamayı öğrenir. Yararlı bir değişiklik olabileceğini bekleme ve yeni çareler arama alışkanlığı edinir.

-Yeni Sözcük ve Kavramlarla Tanıştırır;

Taşları tanıyıp onların nasıl hareket ettiğini öğrenir. Uygulama yaparken “düz, çapraz, arka, ileri, geri, yan, L biçimi, kare, mat, hamle, hareket…” gibi pek çok yeni sözcük ve kavram öğrenir.

-Kurallara ve Rakibe Saygılı Olmayı Öğretir;

Bir oyun olarak satranç, çocuğun ancak kurallara/ilkelere uyması koşuluyla sürebilecektir. Rakibin de bu kurallara uymasını bekler.

-Zevk Verir ve Eğlendirir;

Belki de en önemlisi, çocuğun oyun sürecini zevkle yaşaması ve eğlendiğini duyumsamasıdır.

 

Aileler Neler Yapabilir?

Oyun içinde hikayeler yaratmaya çalışın. Örneğin, “senin ülkenin kralı benim ülkemin kralı ile buluşmaya çalışıyor, hadi onları kurallara göre oynayarak birleştirelim” diyerek çocuğun oyuna olan ilgisini arttırabilirsiniz.

-Çocuğunuza oyun oynarken düşünmesi için daha fazla zaman tanıyarak onu oyun oynama devam etmesi ve oyundaki hamleleri düşünmesi için teşvik edebilirsiniz.

-Anne babaların bir kısmı çocuğu ile oynarken çocuğunu teşvik etmek için kendi taşlarının bir kısmını oyundan çıkarabiliyor, bu da hem oyunu daha karmaşık hale getiriyor hem de çocukları motive etmekten çok üzebiliyor.

-Oyun esnasında oyun tahtasını bir ya da bir kaç kez çevirin, çocuğa farklı açılardan kendi taşlarını görme fırsatı yaratın. Ayrıca oyunda ara sıra taraf da değiştirebilir, böylece çocuğunuzun farklı durumlara adapte olabilme becerisini arttırmayı deneyebilirsiniz.

-Çocuğunuzla beraber bilgisayarda satranç oynuyorsanız eğer, çocuğunuzun oyunda hamleyi geri alma fonksiyonunu kullanmasına izin verin ama siz kullanmayın.

 

Başlangıç:                             15 Eylül 2021, Çarşamba

Bitiş:                                      17 kasım 2021, Çarşamba

Eğitim süresi:                       10 hafta / 20 ders saati

Son Başvuru Tarihi:             12 Eylül 2021, Pazar

 

KURS PROGRAMI

  TARİH SAAT
Okul Öncesi 15 Eylül 2021– 17 kasım 2021

Her hafta Çarşamba Günleri

19:00 – 20:30
İlköğretim Düzeyi 16 Eylül 2021– 18 kasım 2021

Her hafta Perşembe Günleri

19:00 – 20:30

 

KONTENJAN

Her bir düzey için Kurs en az 8 en fazla 16 kişi ile açılacaktır.

Kayıtlar başvuru sırasına göre alınacaktır.

 

BELGE

Kurs programına %80 oranında (en az 16 ders saati) katılım sağlayanlara program sonunda Katılım Belgesi verilecektir. Belgeler Merkezimizden temin edilebileceği gibi kursa katılanların adreslerine ücreti alıcı tarafından ödenmek suretiyle kargo ile gönderilebilir.

 

PROGRAM YERİ

Kurs Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Uzaktan Eğitim Sistemi aracılığıyla uzaktan ve canlı olarak gerçekleştirilecektir.

Her bir düzey kursun açılabilmesi için yeterli sayıda (en az 8 kişi) başvuru yapılması ve ödeme işlemlerinin gerçekleştirilmesinin ardından uzaktan eğitim sistemine giriş bilgileri başvuru sahiplerinin kayıt formunda şahsen belirtmiş oldukları e-posta adreslerine kurs başlamadan önce gönderilecektir.

Başvuranlar ile e-posta üzerinden iletişime geçileceği için başvuru esnasındaki bilgilerin eksiksiz ve doğru olması ve sonrasında Merkezimiz tarafından gönderilecek bilgilendirme e-postası aşamasında kendi e-posta hesaplarındaki spam/junk benzeri tüm klasörleri güncel olarak kontrol etmeleri tamamen başvuru sahiplerinin sorumluluğundadır.

 

İŞLEM SIRASI

1. Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi web sitesinde yer alan Kesin Kayıt Formu’nun hangi düzey (Okul öncesi – İlköğretim düzeyi) tercih edildiği de belirtilerek doldurulup başvuru süresi içerisinde Merkezimize teslim edilmesi veya bilsem@bilecik.edu.tr adresine gönderilmesi. (18 yaşından küçük başvuranların Veli İzin Dilekçesi’ni de doldurarak teslim etmeleri/göndermeleri gerekmektedir.

2. Son başvuru tarihini takip eden gün içerisinde (13 Eylül 2021, Pazartesi) web sitemizde (w3.bilecik.edu.tr/bilsem) yeterli kontenjana ulaşılarak kursun açılacağına dair duyuru yapıldıktan sonra ödeme işlemlerinin aşağıda belirtilen bilgiler doğrultusunda gerçekleştirilmesi. (Söz konusu duyuru yapılıncaya kadar ödeme yapılmamalıdır.)

3. Ödeme işlemi yapılıyorken makbuzun açıklama kısmına kursa katılacak kişinin T.C. Kimlik No, Ad-Soyad ve Kurs bilgilerinin (Satranç Kursu) yazılması ve makbuzun Merkezimize teslim edilmesi veya e-posta olarak bilsem@bilecik.edu.tr adresine gönderilmesi.

4. Sırasıyla kayıt ve ödeme işlemlerini başarı ile tamamlamış olan başvuru sahiplerine kayıt formunda şahsen belirtmiş oldukları e-posta adresleri üzerinden uzaktan eğitim sistemine giriş bilgilerinin gönderilmesi.

 

ÖDEME

Okul Öncesi            :  600 TL (Peşin) (KDV Dahil)

İlköğretim Düzeyi   :  600 TL (Peşin) (KDV Dahil)

Hesap Adı               : Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Banka/Şube Adı     :  Ziraat Bankası / Bilecik Şubesi         

IBAN                        :  TR14 0001 0001 1854 5583 9150 08

 

ÖNEMLİ NOT

Ödeme işlemi gerçekleştiriliyorken sistem üzerinden makbuzun açıklama bölümüne kursa katılacak kişinin T.C. Kimlik Numarası, Adı-Soyadı ve Kurs bilgilerinin (Satranç Kursu) yazılması gerekmektedir. Bu hususa dikkat edilerek ödeme işlemi bankamatikler üzerinden değil gişe işlemleri veya internet bankacılığı aracılığıyla gerçekleştirilmelidir.

Ödeme işleminden sonra makbuzun bir nüshasını Merkezimize teslim etmeyi veya e-posta olarak bilsem@bilecik.edu.tr adresine göndermeyi unutmayınız.

Kurs ücreti ödemesi yapıldıktan sonra söz konusu ücretin iadesi mümkün değildir.