Tarihte Türk Kadını Paneli
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Mualla UYDU YÜCEL (İstanbul Üniversitesi)
Konuşmacılar: Doç. Dr Münevver Ebru ZEREN (Haliç Üniversitesi)
Doç. Dr. Kamelya TEKNE (Kırklareli Üniversitesi)
Özet:
Türklerde toplumsal cinsiyet eşitliğini araştırırken ilk incelememiz gereken dönem İslâmiyet öncesi Türk tarihidir. Bu dönemde Türk kadınının aile, toplum, devlet ve ordu gibi kurumlardaki konumu; eğitimi, ekonomiye katkısı, evlilik, boşanma, miras, velayet vb. konularda sahip olduğu medeni haklarını incelediğimizde; toplumda erkek ile eşit haklara ve itibara sahip olduğunu görmekteyiz.
Eski Türk toplumunda kadın ve erkek arasında bir fark yoktu. Kadın ve erkek birbirinin rakibi değil tamamlayıcıları idi. Türk soyunun devamı onların birlikte yaşadıkları aile kurumuna bağlıydı. Temelleri sağlam aile kurumları ise eğitimli ve itibarlı, aklı selim hareket eden bilgisi ile kendini belli eden kadınlar üzerinde yükseldi. Türk dünyasındaki bu kadınların hayatlarından örnekler verilerek yakın geçmişte söz konusu ilkeleri bünyesinde toplayan Şefika Gaspıralı’dan bahsedilecektir. Türk kadınının millî ve medeni uyanışının önemli bir sembolü ve Türk dünyasının örnek kadınlarından biri olan Şefika Gaspıralı, Türk dünyasının modernleşmesini reformcu bir yöntemle ele alan İsmail Gaspıralı’nın kızıdır ve Cedîdcilik hareketi çerçevesinde kadın meselesinin gerek Kırım gerekse Türk dünyasının gündeminde tutulmasında etkili olmuştur.
Panelde tarihte Türklerin kadına verdiği değer üzerinde durularak Tomris Hatun, Terken Hatun gibi kadın liderler ve Şefika Gaspıralı gibi kadınlara yol açan Türk kadınlarından örnekler verilecektir. Türk tarihinin ana kaynaklarından verilecek örneklerle Türk kadınının Türk toplumundaki yeri, kıymeti ve toplumun gelişimindeki katkısı üzerinde durulacaktır.
Etkinlikte Görevli Öğrencilerimiz